Amīn al-Ḩāfiz̧

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Süüria poliitikust; Liibanoni poliitiku kohta vaata artiklit Amīn al-Ḩāfiz̧ (Liibanoni poliitik)

Amīn al-Ḩāfiz̧

Amīn al-Ḩāfiz̧ (araabia keeles أمين الحافظ‎; 1921 Ḩalab17. detsember 2009 Ḩalab) oli Süüria poliitik.

Ta oli Araabia Taassünni Sotsialistliku Partei liige.

Esimest korda kerkis ta avalikkuse tähelepanu alla 1958, sest kuulus Süüria delegatsiooni, mis külastas Egiptuse presidenti Gamal Abdel Nasserit. Selle aasta veebruaris ühinesid Egiptus ja Süüria Ühinenud Araabia Vabariigiks ja al-Ḩāfiz̧ määrati tööle Kairosse. Ühinenud Araabia Vabariik varises pärast 1961. aasta septembris Süürias toimunud ülestõusu kokku ja uus valitsus pagendas al-Ḩāfiz̧i Argentinasse sõjaväeatašeeks.

Aastal 1963 oli Amīn al-Ḩāfiz̧ üks sõjaväelise riigipöörde juhte. Seejärel oli ta Süüria president alates 27. juulist 1963 kuni uue riigipöördeni 23. veebruaril 1966. 12. novembrist 1963 kuni 13. maini 1964 ja 4. oktoobrist 1964 kuni 23. septembrini 1965 oli ta ka Süüria peaminister.

Buenos Aireses tutvus ta Liibanoni kaupmehe Kamal Amin Thaabetina esinenud mehega, kes tegelikult oli Egiptuses sündinud juut ja Mossadi agent Eli Cohen. Cohen sõitis Süüriasse 1962 ning hakkas varsti Iisraeli edastama ettekandeid ja fotosid Süüria sõjaliste plaanide kohta. Cohenile avanes al-Ḩāfiz̧i võimu ajal juurdepääs paljudele Süüria sõjalistele plaanidele, sealhulgas korraldas al-Ḩāfiz̧ talle ringkäigu Golani kõrgendikel olevatele salajastele kindlustustele. Coheni ettekanded aitasid Iisraelil Kuuepäevase sõja ajal Golani kõrgendikke vallutada.

Kui Cohen 1965. aasta jaanuaris otse raadio teel Iisraeli andmeid edastamas saadeti, kuulas al-Ḩāfiz̧ teda isiklikult üle. Cohen mõisteti surma ja hukati, hoolimata Belgia, Kanada, Prantsusmaa ja paavsti armuandmispalvetest.

Al-Ḩāfiz̧ kukutati riigipöördega 23. veebruaril 1966. Riigipöörde korraldas tema personaliülem Şalaḩ Jadīd ning seda toetas Araabia Taassünni Sotsialistliku Partei regionalistlik tiib, mis rõhus rohkem panaraabia väärtustele ja propageeris Suur-Süüria ideed, kuhu kuuluksid kogu Iraak, Küpros, Liibanon, Iisrael, Siinai poolsaar ja osa Jordaaniast. Riigipööret toetasid ka usuvähemused, eriti alaviidid ja druusid, seevastu al-Ḩāfiz̧ kuulus sunniitide hulka. Egiptuse president Nasser saatis riigipöördepäeva hommikul presidendinõukogu peasekretärile Nasīm as-Safarjālānīle hoiatustelegrammi, aga riigipööret ära hoida ei õnnestunud. Sellest ajast on Süüriat valitsenud alaviidid.

Pärast 1966. aasta riigipööret elas Amīn al-Ḩāfiz̧ eksiilis ning pöördus alles 2005. aastal kodumaale tagasi.