Windautal

Allikas: Vikipeedia
Windautali org
Windauer Ache
Windautal vaadatuna Gampenkogelilt

Windautal on Tirooli Brixentali lõunapoolne külgorg Kitzbüheli Alpides Austrias pikkusega u 16 km.

Org asub peaaegu täielikult Westendorfi valla territooriumil; ainult selle põhjapoolne ots asub Hopfgartenis. Lõunas külgneb org Salzburgi liidumaaga. Põhjas – Hopfgarteni (623 m) lähedal – Windautali ja Brixentali orud ühinevad. Windauer Ache oja voolab läbi Windau ja suubub Brixentaler Achesse.

16. ja 17. sajandil kaevandati orus vaske, galeniiti ja püriiti.

Windautal on populaarne puhkeala ja eriti hea suusatamiseks, matkamiseks, maastikurattasõiduks ja jalgrattasõiduks. Marsruut läbi oru piki Windauer Ache alamjooksu on osa "Kaiseri ringrajast" (Kaiser-Runde), pikamaa ringjalgrattateest, mis algab ja lõpeb Kufsteinis. Windauer Ache on populaarne ka kärestikusõitjate hulgas.

Oru lõunapoolsesse otsa pääseb autoga ainult tasulise tee kaudu (osaliselt rautamata) ja see on väga hõredalt asustatud.

Salzburgi–Tirooli raudtee kulgeb piki alumise (põhjapoolse) Windautali nõlvasid ja mitut tunnelit, kus keset kurvi ulatub orgu sild. Oru kirdeserval on peatus "Windau". See niinimetatud Windauer Schleife ("Windau kurv"), mida kasutatakse orus kõrguse saavutamiseks ja mis on väga maaliline, on raudteefotograafide seas populaarne fototeema.

Orumaastikku iseloomustavad metsased mäed ja arvukad alpiniidud (Almen). Ülalpool metsapiiri karjatatakse avatud nõlvadel asuvatel karjamaadel lambaid, kitsi, lehmi ja hobuseid.

Windaud ümbritsevad arvukad tipud, enamik neist üle 2000 m kõrged. Olulised mäed on Steinbergstein (2215 m), Kröndlhorn (2444 m) ja Brechhorn (2032 m).