Brechhorn

Allikas: Vikipeedia
Brechhorn
Brechhorni (keskel) põhjakülje panoraam
Brechhorni (keskel) põhjakülje panoraam
Kõrgus 2032 m
Asukoht Tirool, Austria
Ahelik, mäestik Kitzbüheli Alpid
Koordinaadid 47° 22′ 41″ N, 12° 15′ 57″ E
Brechhorn (Austria)
Brechhorn

Brechhorn on kõrgusega 2032 m merepinnast mägi Kitzbüheli Alpides Austrias. See asub Aschauer Ache ja Windautali orgude vahel.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Mäe ülemisi nõlvu kasutatakse mingil määral lammaste, kitsede, veiste ja hobuste karjatamiseks. Brechhornhausist (1660 m) kaugemale ei sõida ühtegi suusatõstukit, köisteekonveierit ega mootorsõidukirada, mis tähendab, et maastik on mäkketõusul suures osas rikkumata.

Tõus[muuda | muuda lähteteksti]

Brechhorn lõunast vaadatuna

Brechhornile tõusmiseks on kõige tavalisemad baasid Aschau ja Westendorf. Kõik rajad on tähistatud ja kohati hästi tähistatud.

Westendorfist jõuavad matkajad Alpenrosenbahni trossteed pidi Nachtsöllbergilt 1760 m kõrge Talkaserini ja saavad siis jõuda Brechhornhausini kiiresti üle kahe tee (Fleidingi tipust ida ja lääne poole). Maja asub Kreuzjochil Gampenkogeli ja Brechhorni vahel ning on hea baas järgnevaks ronimiseks.

Talviti on mägi eriti populaarne suusaturistide ja räätsadega jalutajate hulgas, kes asuvad tavaliselt teele Kirchbergist ja Aschaust. Tee puhastatakse tavapärastes talvistes oludes kuni tasulise tee alguses oleva parklani. See rada kulgeb piki mäe idakülge läbi Ebenau Almi, Durach Almi ja Breitlab Almi alpikarjamaade, ületades oma teel Duracher Kogeli tipu (1773 m). Tippu jõudmine võtab aega u. 2 tundi 50 minutit.

Ühendus Flochile[muuda | muuda lähteteksti]

Flochi tippu (2057 m) võib jõuda Brechhorni tipust lühikest, tähistamata lõunapoolset rada pidi, mis laskub ja ronib siis uuesti. See marsruut võimaldab laskuda ka Windautali orgu, rada kulgeb üle mäe läänepoolse külje ning läbi Brechhorni ja Flochi vahelise tsirkusoru. Brandeggalmilt kulgeb rada Fleidingi harjateele. Laskumine Brechhornilt lõunasuunas on siiski soovitatav ainult kindla jalaga matkajatele.

Tipp[muuda | muuda lähteteksti]

Tipus on puidust ja terasest tipurist, seal on tempel ja tipuregister.

Põhjas moodustavad Hohe Salve, Nachtsöllbergi, Fleidingi ja Gampenkogeli tipud muljetavaldava rea kõrgeid mägesid. Lõunas ulatub vaade üle Windautali oru ja Kitzbüheli Alpide peaharja, sealhulgas Kröndlhorn (2444 m) ja Salzachgeier (2466 m). Kagus asub Großer Rettensteini (2366 m) imposantne ja vastupidav külg.