Kitzbüheli Alpid

Allikas: Vikipeedia
Hahnenkamm (1712 m) Kitzbüheli kohal

Kitzbüheli Alpid (saksa: Kitzbüheler Alpen või Kitzbühler Alpen) on mäestik Kesk-Ida-Alpides, mis ümbritseb Kitzbüheli linnakest Tiroolis Austrias. Geoloogiliselt on need osa läänepoolsest kiltkivitsoonist (Grauwackenzone).

Paiknemine[muuda | muuda lähteteksti]

2/3 Kitzbüheli Alpidest asub Austria Tirooli liidumaal, ülejäänud kolmandik jääb Salzburgi liidumaale. Need on umbes 80 km pikad idast läände ja 25–35 km laiad. Need ulatuvad Zillertalist ja Tuxi Alpidest läänes Saalachi jõeni ja Zell am Seeni Zellersee juures idas. Nad piirnevad lõunas Zillertali Alpide ja Kõrg-Tauerni mäestikuga Salzachi jõe teisel kaldal, põhjas Inni jõe ja Põhja-Lubjakivi Alpidega.

Piirkonna piir jookseb piki Salzachtali Zell am See kaudu, kus Salzach pöörab põhja, Saalfeldenisse. Selle põhjapiir jookseb idast läände Saalfeldenist piki Leoganger Ache orgu Grießeni kuruni ning sealt Pillerseetali, Leukentali ja Sölllandli kaudu Wörglisse ja Kufsteini. Loodepiiri moodustab Inntal Wörgli ja Jenbachi vahel.

Großache jagab Kitzbüheli Alpid Glemmtali Alpideks idas (Salzburg) ja Kelchsau Alpideks läänes. Kitzbüheli Alpide kõrgeim tipp on Kreuzjoch mäestiku edelaosas Gerlos loodes kõrgusel 2558 m üle merepinna. Tippude üldine kõrgus kahaneb järk-järgult umbes 2500 m-lt läänes kuni umbes 2000 m-ni idas. Teised olulised tipud on Salzachgeier (2469 m), Kröndlhorn (2444 m), Großer Rettenstein (2366 m), Geißstein (2363 m), Wildseeloder (2118 m), Großer Beil (2309 m), Großer Galtenberg (2425 m), Kitzbüheler Horn (1996 m), Hohe Salve (1828 m), Hahnenkamm (1712 m) ja Schmittenhöhe (1965 m). Populaarsed mäed Inntali servas on Pölven (1595 m) ja Gratlspitze (1899 m).

Kitzbüheli Alpid asuvad järgmistes piirkondades St. Johann in Tirol, Kitzbühel ja selle ümbrus, Pillerseetal, Brixental, Wildschönau ja Alpbach.

Kitzbüheli Alpide turismipiirkond katab vaid osa geograafilistest Kitzbüheli Alpidest.

Kitzbüheli Alpidel on suhteliselt vähe konarlikke mäetippe ja need sobivad hästi matkamiseks ja suusatamiseks. Seal on mitu suurt suusakeskust nii Tirooli kui ka Salzburgi poolel. Salzburgi Kiltkivi-Alpid on mägede geoloogiliselt seotud laiendus itta. Pinzgau harjatee (Pinzgauer Höhenweg) jookseb läbi mõlema mäestiku ida-läänesuunalisena. Palju suusaradu ja Saalachtali harjatee (Saalachtaler Höhenweg) jookseb läbi Kitzbüheli Alpide.

Naabermäestikud[muuda | muuda lähteteksti]

Kitzbüheli Alpe ümbritsevad mäestikud on järgmised:

Geoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Kitzbüheli Alpid kuuluvad Grauwackenzone ning koosnevad peamiselt kildast ja fülliitidest. Mäetippude profiilid ja tsirkusorud on suhteliselt siledad; nende nõlvad on peamiselt rohelised arvukate mägitundratega (Almwiesen). Sellest hoolimata leidub lubjakivi- ja dolomiitkivimeid, näiteks Großer Rettensteinil.

Kitzbüheli Alpide läänepoolses osas jookseb enamik orge põhja-lõunasuunalisena; idas on nad peamiselt ida-läänesuunalised. Selle Alpide geograafiline põhjus on Salzachi jõe silmatorkav pikisuunaline vagu. See niinimetatud Tauerni põhjaserva rike (Tauernnordrand-Störung) mängis olulist rolli Alpide orogeneesis ning isegi tänapäeval moodustab erineva maastiku ja geoloogilise piiri Kõrg-Tauerni kolmetuhandelistega.

Mäestiku läänepiir on petrograafiliselt vähemselge, kuna üleminek Innsbrucki kvartsfülliitidele ei ole selgepiiriline. Seevastu loodes ja põhjas (Inntal Schwazi juures, Brixental ja Steinernes Meer) torkab erinevus õrnalt volditud kiltkivi ning Lubjakivi Alpide lubjakivi ja dolomiidi kivimite vahel vaatlejale silma.

Kitzbüheli Alpide peamised kivimid jagunevad vanuse järgi kahte rühma, vanemad kivimid pärinevad tõenäoliselt ordoviitsiumi perioodist. Näiteks Wildschönau kiltkivi sügav maa-alune kompleks on üsna ühtlane ja seal pole üldse fossiile, vaid vulkaaniline sete. Selle kohal lasub kuni 600 m paksune nõrgalt moondunud vulkaaniline kivim, mis koosneb kvartsporfüroididest ja tufist, peamiselt läänes (Hohe Salve, Hahnenkamm ja Wildseeloder).

Porfüroidide kohal lasuvad horisontaalsed kildavooderdised siluriperioodist, mis on sageli kaetud saviliivaga. Kitzbüheli lähistelt võib leida ka siluri lubjakivisid ja lääne pool on hall, jämedateraline Schwazi dolomiit, mis läheb ida suunas, Leogangi juures, üle Spielbergi dolomiidiks. Esindatud on ka hertsüünia kurrutuse järgne periood, sealhulgas Rotliegend (punane kiltkivi) ja õhukesed Permoskyth liivakivid. Kõik need järgnevad Grauwackenzone kihid olid Alpide orogeneesi ajal ladestuspiirkonnast kaugel lõunas ilmselt – üheskoos Põhja-Lubjakivi Alpide omadega – Alpide põhjaservale ümber pööratud.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Kitzbüheli Alpide peamiselt õrnalt lainjas olemus teeb need sobivaks alpitalupidamiseks, matkamiseks ja suusatamiseks.

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Kitzbüheli Alpid on väga populaarne turismisihtkoht. Lisaks lugematutele majandatud Alpi karjamaadele ja võõrastemajadele on ka suurel arvul Alpi klubidele kuuluvaid mägihütte.

  • Erich Sulke hütt
  • Erla hütt (era)
  • Fritz Hintermayri hütt (era)
  • Hochhörndleri hütt (era)
  • Hochwildalmi hütt

  • Kobingeri hütt (era)
  • Oberlandi hütt
  • Pinzgau hütt (loodusesõbrad)
  • Steinberghausi võõrastemaja (Gasthaus Steinberghaus)

Kõrgeimad tipud[muuda | muuda lähteteksti]

Mäestiku kõrgeimad tipud on koondunud edelanurka ja ulatuvad üsna tagasihoidliku 2500 meetrini, kõrgeim on Kreuzjoch (2558 m). Laias laastus mäestiku keskosas asub kuulus Kitzbüheli suusakeskus, Hahnenkammi võistluse koht, üks väljapaistvamaid ja tuntumaid suusavõistlusi maailmas.

Mäestiku kõrgeimad tipud on (kõrguse järjekorras):

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]