Vikipeedia arutelu:Eesti 1000

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Päris äge oleks koostada samasugune nimekiri e-Eesti kohta. --Märt Põder (arutelu) 30. oktoober 2019, kell 16:09 (EET)[vasta]

Mõned mõtted nimekirja kohta: --Minnekon (arutelu) 28. november 2019, kell 03:07 (EET)[vasta]

  • Eesti vanausulised tuleks Keele ja rahva (Eesti vähemusrahvuste) alt liigutada Religiooni peatükki. Nad on religioosne rühm, millele pole ühtset rahvust või keelt.
  • Keele ja rahva peatükki sobiks ka üldartikkel Keeled Eestis.
  • Kui keelte hulgas loetleda juba nii väikseid keeli nagu mulgi ja kirderanniku murre, siis peaks seal olema vähemalt ka Vene keel Eestis, võib-olla ka ukraina keel Eestis või kuni seda pole, siis lihtsalt ukraina keel.
  • Kui midagi keelte peatükist eemaldada, siis Soome-ugri rahvad, Läänemeresoomlased ja Läänemeresoome keeled, sest need pole Eesti-spetsiifilised.
  • Miks osa haldusüksusi pole linkideks tehtud?
  • Eesti esiajaloo alla võiks lisada Tarandkalme (kõige Eesti-spetsiifilisem kalmetüüp). Kahe kivikirstkalme näite (Jõelähtme ja Hundikangrud) asemel piisab ühest või kivikirstkalme üldartiklist. Eesti viikingiaeg on liigne artikkel - siis tuleks raua-, pronksi- ja kiviaja kõik teised alajaotused ka välja tuua. Kui veel kuskilt koomale tõmmata, siis Liivimaa ristisõja all võib 4 eri lahingu asemel nimetada 1 lahingut (Madisepäeva on vast tuntuim-tähtsam).
  • Eesti lähiajaloo all tunduvad artiklid Soomusrongide Divisjon (miks 1 väeosa nii eriline?), Vabadusrist, Balti liit (ambitsioonikas plaan, aga sisuliselt vähetähtis), Jaanilinn (miks 1 linn teistest erilisem?) teistest märksõnadest vähemkaalukad ja võib välja jätta. Sinimägede lahing toimus Tannenbergi liinil - piisab kui 1 neist siin nimekirjas on. Puudu on Eesti Töörahva Kommuun ja artikkel Veebruari- ja Oktoobrirevolutsiooni järgse Eesti kohta (lähim vaste hetkeseisuga vist Kaksikvõim Eestis).
  • ENSV all on 12 näidet vastupanutegevusest, aga mitte midagi tolle aja üldistest arengutest või muudest sündmusest - proportsioon on väga paigast ära. Probleem on ilmselt see, et viimaste kohta polegi veel artikleid olemas. Vähemalt osa vastupanutegevuse artiklitest võiks koondada, nt lõpuosa sündmused Laulva revolutsiooni alla.
  • Tänapäevase ajaloo all ei tundu mulle üldpildis artiklid Skypest (Eestiga seos väike), lauluvõistlusest, küberrünnakuest, EstCubest ja eesistumisest nii tähtsad. Pronkssõduri asemel võiks olla Pronksiööd.
  • Kindlusehitiste all võiks Lõhavere asemel nimetada Varbola linnust - see oli olulisem.
Mul olid varem need kommentaarid miskipärast märkatamata jäänud.
  • Lõhavere asendasin Varbola linnusega.
  • Osa haldusüksusi pole lingid, kuna nad kordavad saarte nimekirjas olevaid üksusi (ehk linkimata on Hiiumaa, Vormsi, Kihnu, Muhu, Ruhnu ja Saaremaa vallad).
  • Artiklit "Keeled Eestis" polnud selle nimekirja koostamise asjal olemas. Nõnda see vahele jäi. Lisasin. Ühtlasi läks siis juurde ka "Vene keel Eestis".
  • Eemaldasin "Läänemeresoomlased". Samas tahaks mingit soomeugri komponenti ka sees hoida. Need artiklid ise on olulised ja kõik loetletu ei pea kitsalt Eestiga seonduma. Sellest tulenevalt teist kahte artiklit ei puutunud.
  • "Eesti vanausulised" on nüüd religiooni peatükis. Samas peaks sel juhul seal olema ehk ka "luterlus Eestis" ja "õigeusk Eestis". Niisiis lisasin "Õigeusu kirik Eestis" ja "Evangeelne luterlik kirik Eestis" (viimane vist küll vajab ümbernimetamist). Ei lisanud artiklit "Eesti Evangeelne Luterlik Kirik", sest ajalooline ülevaade näib olulisem (meil siin täna just religioosusega ei hiilata -- enne võiks kirjutada "ateism Eestis" või rääkida üldisest usuleigusest).
  • Tänapäeva osas on üldse keeruline midagi lisada. Ei ole nagu selliseid murrangulisi sündmusi, vaid rahulik areng. Aga mille kohta siis artikleid teeks? Lihtsalt tühjaks jätta oleks mage, sest tegelikult asju toimub. Seega peaks midagi leidma, mis olulisemaid arengud markeeriks. ENSV osas on kohati sama probleem.
  • Skype on Eesti iduettevõtluse esimene pääsuke ja sellisena võiks muidu ka selle teema artiklites seda asja käsitletud olla, sest sellest sai olulise arengutõuke kohalik iduettevõtlus. Seda ma seal kindlasti hoiaks. Eurovisiooni lauluvõistluse ja EL eesistumine on mõlemad nii või naa. Pronkssõdur sai valitud seepärast, et 1) selle kohta on palju rohkemates vikides artikleid ja 2) selle all saaks päritleda palju laiemat teemat (sh muidugi ka pronksiöid). Küberrünnakud sel hetkel ja sellisel kujul olid maailmas siis üsna tähelepanuväärsed ja need kasutas Eesti edukalt enda kasuks ära, muutudes selles vallas üheks eestkõnelejaks maailmas. ESTCube-1 on mõneti ka juhuslikum näida, et midagi võiks markeerida teaduse ja tehnika arengut ning üldise tähelepanu ja mõju mõttes on sellele keeruline konkurenti leida.
  • "Tarandkalme" lisandus ajaloo alajaotusse. Ajaloo alt võiks siis kolm tükki eemaldada, et taastada nimekirja 1000. Siin on hetkel hea mitu varianti, et mida kärpida. Täpsemaid soovitusi, et mis neist kõige väheolulisemad tunduvad? Või võtta juba kolme asemel viis välja ja lisada kultuuri jaotusse 2 uut kohta. Saaks numbrid taas natuke ümmargusemaks.
Ivo (arutelu) 4. jaanuar 2020, kell 02:07 (EET)[vasta]
Linkimata haldusüksuste kohta. Saarte nimekirjas on loodusgeograafilised üksused, nt Hiiumaa. Haldusüksus Hiiumaa vald on erinev asi.--Minnekon (arutelu) 29. veebruar 2020, kell 20:49 (EET)[vasta]
Mida ajaloo osas veel eemaldada:
  • Reiu asulakoht. Pulli on vanim, Kunda andis nime kogu perioodile, Reiu või õigemini Sindi-Lodja järgi nimetatakse ka üht ajaloojärku, aga ta on siiski juba vähem tähelepanuväärne. Samuti on see artikkel ainult ühest Sindi-Lodja asulakohast, Sindi-Lodja II on ka olemas ja peaks sama vana olema.
  • Hundikangrud. Nagu ülal ütlesin, 2 kivikirstkalmistu nimetamine tundub liig, eriti arvestades, et teist tüüpi kalmistuid (peale tarandkalme üldmõiste) pole üldse mainitud.
  • Eesti viikingiaeg. Ei näe põhjust, miks (ainult) see järk esile tõsta.
  • Ristisõja Lihula, Tartu ja Muhu lahingud. Liiga suur tähelepanu sõjale ja selle üksiklahingutele. Ühe sõja sündmused hõlmavad hetkel sama suure osa, kui kogu kiviaja 7000 aastat.
  • Uuema ajaloo eemaldamiseks sobivate artiklite kohta arvan sama, mis ülalpool juba ütlesin.
  • Kui nüüd mingi konkreetne ettepanek teha, kuidas ajaloo nimekirja 5 artikli võrra lühendada, siis pakun välja Reiu, Eesti viikingiaja, Lihula, Tartu ja Muhu lahingute, Tannenbergi liini ja Jaanilinna (kokku 7) välja võtmise ning Kaksikvõim Eestis ja Eesti Töörahva Kommuun (kokku 2) lisamise. --Minnekon (arutelu) 29. veebruar 2020, kell 20:49 (EET)[vasta]
Ma olen igati nõus, et loodusgeograafilised üksused on eri asjad, kui haldusüksused. Küll ei pea ma seda erinevust kaugeltki piisavalt suureks, et seepärast kuskilt mujalt 6 artiklit välja visata.
Eemaldasin: Reiu asulakoht, Hundikangrud, Tannenbergi liin, Jaanilinn ning Lihula, Tartu ja Muhu lahingute artiklid.
Artikli "Eesti viikingiaeg" eemaldamise asemel viskaks välja siis pigem juba artikli "Salme laevmatused". Miks seda hoida, aga perioodi artiklit mitte? Üldse vajaks minu arvates rohkem rõhutamist, et meil toimus siin midagi juba viikingiajal. Ja artiklit "Lihula lahing" eelistaks ma muidu ka pigem nimekirjas hoida.
Lisasin: Eesti Töörahva Kommuun, Kaksikvõim Eestis. Iseasi, kas sinna perioodi hakkab koonduma liiga palju artikleid.
Ehk peaks lisama ka artikli "Eesti esiajalugu", et see ajalooperiood oleks vähe terviklikumalt kaetud?
Meil võiks vast olla artiklid "Eesti Euroopa Liidus" ja "Eesti NATOs".
Artiklid on ise üles loetletud siin (NB! Wikidata ID-d) ning Wikidatas. Seega palun mitte nimekirja muuta, kui kõike korda ei tee. Muidu võivad asjad üsna sassi minna. Ivo (arutelu) 1. märts 2020, kell 16:50 (EET)[vasta]
See on see häda, kui ümmargusi numbreid taga ajada :) Eriti ei tahaks nõustuda, et Saaremaa saar ja Saaremaa vald on enam-vähem sama asi, täiesti eri kategooriate nähtused siiski, aga las ta siis olla. Salme laevmatuste puhul saaks öelda, et see on rahvusvahelist tähelepanu äratanud leid, mis on ehk veidi arusaama Skandinaaviagi ajaloost muutnud. Ma enne ei märganud, aga see ei pärine muide mitte viikingiajast, vaid eelviikingiajast. Kuid ei viikingi- ega eelviikingi aja juures ei oska ma öelda midagi nii märkimisväärset, mis õigustaks just nende, aga mitte mõne muu esiaja perioodi väljatoomist. Kui lisada "Eesti esiajalugu", tekib kohe küsimus, kas ei peaks lisama ka "Eesti keskaeg" jne, et ka need perioodid terviklikumalt katta. "Eesti EL-is" ja "Eesti NATO-s" oleks sobivad artiklid küll. --Minnekon (arutelu) 3. märts 2020, kell 10:29 (EET)[vasta]
Kui numbrid taga ei aja, siis läheks see nimekiri üldse lappama. :P
Hetkel on sees näiteks "Hiiu maakond" ja "Hiiumaa" ning "Saare maakond" ja "Saaremaa". Samuti on artiklite puhul nagu "Ruhnu" ja "Ruhnu saar" väga suur ülekate (ja siis muidugi artikkel "Ruhnu küla"). Ehk kuskile tahaks selle piiri tõmmata ning üldse peaks ka neid artikleid korrastama. Seda enam, et pärast haldusreformi moodustatud uute valdade artiklid on kohati veel üsna lühikese võitu.
Algul ma mõtlesin ka neid ajalooperioode eraldi sisse panna, aga siis leidsin, et tahaks vältida liiga suurt ülekatet artikliga "Eesti ajalugu".
"Eesti Euroopa Liidus" asendaks välja artiklid "Eesti astumine Euroopa Liitu" ja "Eesti eesistumine Euroopa Liidu Nõukogus" ning "Eesti NATOs" asendaks välja artikli "Eesti liitumine NATOga". Nii tekiks ajaloo alla üks koht juurde.
Siis on siin sees "Eesti Eurovisiooni lauluvõistlusel" ja "Eurovisiooni lauluvõistluse Eesti eelvoor" (viimase juures on interwiki probleem). Seega eemaldaks ajaloo alt "2002. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus" ning ehk võib mõelda, kas selle Eesti eelvooru artikli asemele leiaks ka midagi huvitavamat. Ivo (arutelu) 3. märts 2020, kell 12:51 (EET)[vasta]
Ehk võiks siia lisada ka "Vabariigi Valitsus eksiilis". Ivo (arutelu) 4. oktoober 2020, kell 01:49 (EEST)[vasta]