Venemaa luuretegevus Eestis

Allikas: Vikipeedia

Venemaa luuretegevus Eestis on ülevaade Venemaa Föderatsiooni välisluure, sõjaväeluure, tehnilise luure ja vastuluureasutuste avalikuks saanud Eesti vastu suunatud teabekogumis- ja mõjutusoperatsioonidest.

Luuretegevuses Eesti vastu osalevad:

1995. aastal avaldas ajakiri Luup endise NSV Liidu RJK Esimese Peavalitsuse Taani ja Suurbritannia residentuuri residendi asetäitja Oleg Gordijevski hinnangu "Kuidas võiks olla Vene välisluure residentuur Tallinnas üles ehitatud?"[2]

„Traditsiooniliselt on Vene luure residentuuris kolm suurt sektsiooni. PR (poliitiline luure, mis tegeleb teie sisepoliitiliste ja sõjalis-strateegiliste probleemidega), KR (vastuluure luures, nende ülesanne on imbuda teie riigi eriteenistustesse ja politseistruktuuridesse) ning T (tehnoloogiline luure, tehnoloogiliste saladuste varastamine).»

«Edasi tuleb väike liin N (illegaalide organisatsiooniline teenindamine ja kohtumispaiga kindlustamine, sest Eestisse on väga lihtne sõita mõnel Vene luurajal, kes kasutab näiteks Austria, Saksa või Itaalia passi). Siis EK (majandusluure, kes tegeleb makromajanduse küsimustega, krediitide, Lääne abi, riigivõlgade, rahvusvaheliste majandussidemete uurimisega). Siis KOMP (tungimine arvutivõrkudesse, Eesti kaudu ka võib-olla teiste riikide omadesse). Siis RP (raadioluure, kui pealt kuulatakse kõiki huvitavaid sidekanaleid, mida on võimalik pealt kuulata). Peale selle on residentuuril oma väga hea väljaõppe saanud autojuht, šifreerija ja radist.

  • PR – poliitiline luure (политическая разведка)
  • KR – vastuluure (контрразведка)
  • T – tehniline luure (техническая разведка)
  • RP – raadioside pealtkuulamine (радио прослушивание)

Venemaa SFNV ja Nõukogude Liidu poolt läbi viidud varjatud ja salajast andmekogumist Eesti Vabariigi territooriumil ja Eesti Vabariigi suhtes aastail 19181941, vaata Nõukogude Liidu luuretegevus Eestis.

Kronoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2017
    • Harju maakohus mõistis 8. mail Venemaa relvajõudude kindralstaabi luurepeavalitsuse ehk GRU kasuks luuranud Vene kodaniku Artjom Zintšenko süüdi Eesti-vastases kuriteos ja saatis ta viieks aastaks vangi[3]. Artjom Zintšenko vahetati 2018. aastal Venemaal spionaažis süüdi mõistetud Raivo Susi vastu välja 2018. aastal[4].
  • 2016
  • 2015
    • 2015. aasta oktoobris ja 2016. aasta veebruaris mõistis Tartu maakohus süüdi kolm meest, kes tegid ebaseaduslikku koostööd Venemaa eriteenistuse FSBga[5]. Süüdistuse järgi värbas Venemaa eriteenistus Gruzdevi 2013. aasta teisel poolaastal Venemaa territooriumil Pihkva oblastis. Gruzdev edastas alates sellest ajast kuni tema kinnipidamiseni läinud aasta oktoobris Venemaa eriteenistusele infot muuhulgas ka kaitsepolitseiameti töötajate tegevusest ning osales Venemaa eriteenistuse agentuur-operatiivtöös. 2015. aasta oktoobris mõistis kohus süüdi 21-aastase Eesti kodaniku Aleksandr Rudnevi, kellele heideti ette Eesti riigivastaseid süütegusid koostöös Venemaa eriteenistusega. Rudnev värvati salajasele koostööle 2013. aasta kevadel Venemaal Pihkva oblastis ning infot jõudis ta Venemaa eriteenistusele edastada kuni tema kinnipidamiseni 2015. aasta märtsis. Süüdistuse järgi edastas Rudnev võõrriigi eriteenistusele vaatlusandmeid Eesti kaitseväelaste tegevusest Lõuna-Eestis ning andmeid Lõuna prefektuuri piirivalvekordonite ja teenistuskohtade kohta. Samuti Pavel Romanovi, kes asus Venemaa eriteenistusega salajasele koostööle 1994. aastal Venemaal Pihkva oblastis. Koostööd Venemaa eriteenistustega tegi ta kuni 2015. aasta veebruarini, mil ta kuriteos kahtlustatavana kinni peeti. Romanov edastas võõrriigi eriteenistustele teavet Eesti sõjalise kaitsevõime, Eesti riigipiiri kaitsmise ning õiguskaitseasutuste töötajate tööülesannete kohta[6].
  • 2014
    • 5. septembril 2014 röövisid FSB töötajad Eesti territooriumilt Eesti ja Venemaa ajutise kontrolljoone lähedal Eston Kohvri ning toimetasid Moskvasse, kus talle esitati süüdistus spionaažis. Venemaa väitel võeti Kohver kinni Venemaa territooriumil,[7]
    • Uno Puusepp andis 2014. aasta detsembris intervjuu Venemaa telekanalile NTV, kus ta väitis, et edastas FSB-le salastatud infoallikaid. Dokumentaalfilmis "Meie mees Tallinnas" väidab ta, et töötas 20 aastat FSB agendina. Uno Puusepp töötas kaitsepolitseiametis tehnilise spetsialistina alates 13. novembrist 1991 kuni 8. aprillini 2011, mil suundus pensionile.
  • 2013
    • Vladimir Veltman, kes aastatel 2002–2011 kogus ja edastas korduvalt Eesti riigisaladusi Vene föderatsiooni välisluureteenistuse SVR ülesandel tegutsevatele isikutele ja samuti kogus ja edastas neile erinevate Eestis elavate isikute isikuandmeid ja muud infot, mille abil võis kahjustada Eesti huve või värvata ja kallutada teisi Eesti kodanikke võimalikuks riigireetmiseks. Harju maakohus tunnistas Vladimir Veitmani süüdi riigireetmises ja mõistis talle liitkaristuseks 15 aastat vangistust[8].
  • 2012
    • Aleksei Dressen, kes mõisteti süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning karistas teda 16-aastase vangistusega. Tema abikaasa Viktoria Dresseni (46) tunnistas kohus süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamisele kaasaaitamises ning karistas teda kuueaastase tingimisi vangistusega viieaastase katseajaga.
  • 2000
    • 2000. aasta augustis saadeti Eestist välja 48 tunni jooksul Vladimir Telegin (Владимир Телегин) ja Juri Jatsenko (Юрий Яценко) Sõjaväeluure GRU ametnikud, kes kogusid informatsiooni Eesti radarisüsteemide ja piirivalve kohta[13][14],

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Risto Veskioja, Narva külje all paiknevast Vene luureseadmest: sellega saab kõike pealt kuulata ja salvestada, www.delfi.ee, 18. mai 2012
  2. Toomas Mattson, Topeltagent Oleg Gordijevski, Luup, 1997/5
  3. Kohus saatis GRU jaoks luuranud mehe Eesti-vastase kuriteo eest vangi, err.ee, 08.05.2017
  4. Susi vastu välja vahetatud spioon Artjom Zintšenko innustus luuretöös NKVD-lasest vanavanaisast, Delfi.ee, 10.02.2018
  5. Kolm salakaubavedajat mõisteti süüdi Vene eriteenistus FSB kasuks töötamises, Delfi.ee, 23. veebruar 2016
  6. FSB spioon filmis salaja, kuidas Eesti ametnik võtab altkäemaksu, Delfi.ee, 9. märts 2016
  7. Kapo ametnik Eston Kohver on olnud Vene vastuluurele pinnuks silmas, ERR, 5. september 2014.
  8. Riigireetja Vladimir Veitman läheb 15 aastaks vangi, www.err.ee, 30.10.2013
  9. "FSB juht Patrušev: Venemaa saatis vastuseks Eesti võimude tegevusele välja Eesti saatkonna endise kolmanda sekretäri, Andrei Valentinovi". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. aprill 2009. Vaadatud 22. juulil 2009.
  10. "Kaitsepolitsei hoiatab oma vastavaldatud aastaraamatus kõiki Eesti elanikke Venemaa julgeolekuteenistuse keskaparaadi ametniku Aleksandr Harlamovi värbamiskatsete eest"[alaline kõdulink] Postimees, 16. mai 2006
  11. "Kapo soovib infot Vene luure värbaja Aleksandr Harlamovi kohta" ERR, 12. mai 2006
  12. "Vene luurajad imbuvad aeg-ajalt ka Eestisse" EPL, 8. detsember 2006
  13. "Vene diplomaatluurajad kogusid salainfot Eesti piirivalve kohta" Postimees, 1. september 2000
  14. "Eesti soovis Vene spioonid riigist vaikselt välja saata" Eesti Päevaleht, 1. september 2000
  15. "Vene luurajad imbuvad aeg-ajalt ka Eestisse" Päevaleht, 8. detsember 2006

Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "pFsQr" ei kasutata eelnevas tekstis.
Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "b3nyq" ei kasutata eelnevas tekstis.

Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "mAhmU" ei kasutata eelnevas tekstis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Viitamistõrge: Vigane <ref>-silt. Viide nimega pFsQr on ilma tekstita.
  2. Viitamistõrge: Vigane <ref>-silt. Viide nimega b3nyq on ilma tekstita.
  3. Viitamistõrge: Vigane <ref>-silt. Viide nimega mAhmU on ilma tekstita.