Herman Simm

Allikas: Vikipeedia
Herman Simm
Sündinud 20. mai 1947 (76-aastane) Muuda Vikiandmetes
Suure-Jaani
Rahvus eestlane

Herman Simm (sündinud 29. mail 1947 Suure-Jaanis) on endine Eesti riigiametnik, süüdi mõistetud riigireetur.

Vahistamine ja süüdimõistmine[muuda | muuda lähteteksti]

21. septembril 2008 vahistas Harju maakohus Herman Simmi. Teda kahtlustati salastatud teabe ebaseaduslikus kogumises ja selle edastamises välisriigile.

25. veebruaril 2009 tunnistas Harju maakohus Herman Simmi süüdi riigireetmises ning asutusesisese teabe edastamises ja mõistis talle kokkuleppemenetluse tulemusena liitkaristuseks 12 aasta ja 6 kuu pikkuse vangistuse ning Simmilt mõisteti välja kaitseministeeriumi esitatud tsiviilhagi kuriteoga tekitatud kahju osas 20 155 000 krooni.

Simm edastas SVR-i kontaktisikutele 19 salajase tasemega riigisaladust sisaldanud dokumenti, ühe konfidentsiaalse tasemega dokumendi ja neli piiratud tasemega dokumenti.

Samuti lekitas Simm Vene ametivõimudele Eestile välislepingute alusel edastatud välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide side- ning infosüsteeme, andmeturvet, luuret, vastuluuret ning kaitsepoliitikat käsitlevat teavet, sealhulgas vähemalt 82 piiratud, 247 konfidentsiaalse ja 33 salajase tasemega välisteabe dokumenti.

Simm andis alates 2001. aasta 1. septembrist SVR-i kontaktisikutele (Valeri Zentsov ning Portugali kodaniku Antonio Ve Jesus Amorett Grafi identiteeti kasutanud Sergei Jakovlev) vähemalt 2908 Eesti kaitsepoliitikat, kaitseväge, välissuhtlust ja teabesüsteeme käsitlevat dokumenti.“

[1]

Tartu Maakohtu otsuse põhjal vabastati Herman Simm 23. detsembril 2019 ennetähtaegselt vanglast olles kandnud reaalselt ära valdava osa vangistusest ehk mõistetud 12 aastast ja 6 kuust 11 aastat ja 2 kuud.[2] Vabanemise järel asus Simm elama abikaasa juurde Sauele. Nüüd on endine topeltagent alates 2022. aastast ka 20-liikmelise MTÜ EELK Saue Pauluse koguduse juhatuse esimees ning loeb teenistustel õpetaja kõrval ka ise jumalasõna ja läkitusi, vajadusel tõlgib külalispastoreid ja pakub armulauda.[3]

Poliitiline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Herman Simm kandideeris 1999. aasta kohalike omavalitsuste valimistel valimisliidu "Saue" nimekirjas Saue linna volikokku[4]; ta sai 15 häält ning ta ei osutunud valituks.[5]

Tegevuse kajastus filmipublitsistikas[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 2009 valmis Herman Simmi elust dokumentaalfilm "Riigireetur".[6]

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Herman Simm on lõpetanud Tallinna Polütehnilise Instituudi 1970. aastal ja NSV Liidu Siseministeeriumi Akadeemia 1978. aastal. Tal on magistrikraad ärijuhtimise alal.

Töökohad[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Virkko Lepassalu, "Spioonimängud. Herman Simmi elu ja häving", Kirjastus Pegasus, 2010

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]