Teatro Valle

Allikas: Vikipeedia
Teatro Valle

Teatro Valle on teater Roomas Santa Eustachio linnaosas aadressil Via del Teatro Valle 21.

See on Euroopa vanim oopereid esitanud teater.[1] Napoli Teatro San Carlo avati 1737.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Teater ehitati Rooma aadliku Camillo Capranica perekonna tellimisel arhitekt Tommaso Morelli projekti järgi. Teatrimaja avati Simon Falconio Pratola tragöödia "Matilde" lavastusega 7. jaanuaril 1727. Algselt erakasutuses olnud teater ehitati täielikult puidust. Sellel oli ilma istmeteta vaatesaal ning viis rõdukorrust boksidega. Teatril polnud fuajeed. Esialgu etendati proosadraamasid, kuid alates 1730. aastast spetsialiseeruti ooperitele ja muusikaga näitemängudele. Teatrimaja renoveeriti 1765. aastal Mauro Fontana projekti järgi. Oluline ümberehitamine toimus 1821. aastal. 1845. aastal sai maja tänaseni säilinud fassaadi. 19. ja 20. sajandil renoveeriti ja moderniseeriti teatrit korduvalt. Kunstnik Silvio Galimberti maalis lae freskod, kujundas eesriide ning kavandas kuningalooži.

18. sajandi teisel poolel etendati peamiselt proosadraamasid, intermetsosid ja koomilisi oopereid. Oopereid komponeerisid Pietro Carlo Guglielmi, Baldassare Galuppi, Niccolò Piccinni (kümme ooperit), Domenico Cimarosa (kaksteist ooperit), Pasquale Anfossi, Antonio SacchiniGiovanni Paisiello ja Pietro Alessandro Guglielmi. 1782. aastal oli see ainuke oopereid esitanud teater Roomas.[viide?]

19. sajandi esimesel kolmandikul spetsialiseerus teater koomiliste ooperite (opera buffa) ja pooltõsiste ooperite (opera semiseria) ettekandmisele. Selles teatris on olnud maailma esiettekandes kolm Giachino Rossini, neli Gaetano Donizetti, kolm Luigi Rizzi, samuti paljude kohalike Rooma heliloojate ooperid. Alates 19. sajandi keskpaigast aga mängiti Teatro Valles ainult kõnelavastusi. Seal oli esmaettekandel 1921. aastal Luigi Pirandello näidend "Sei personaggi in cerca d'autore" ("Kuus tegelast autorit otsimas”).

Hooaja 1954/1955 alguses võttis teatri juhtimise ja rahastamise üle riiklik organisatsioon Ente teatrale italiano (ETI). See teatrikunsti toetav organisatsioon oli sunnitud oma tegevuse 2010. aastal lõpetama, sest riigieelarve tugev kärpimine jättis ka ETI finantseerimisest ilma. Teatro Valle peatas oma tegevuse 19. mail 2011. Ligi kuu aega hiljem, 14. juunil 2011 vallutas hoone näitlejate, muusikute, lavastajate, tehnikute ja teiste loominguliste alade protesteerijate rühm. Nad nõudsid, et teatrimaja jääks üldrahvalikuks kasutamiseks avatuks. Moodustati nõukogu, mis töötas välja avalike teatrite juhtimise uued eeskirjad. Asutati ka spetsiaalne sihtasutus, et saada teater legitiimselt enda kontrolli alla. Teatrimaja vallutajad tõsteti linnapea Ignazio Marino korraldusel rahumeelselt 11. augustil 2014 teatriruumidest välja. Ettekäändeks toodi, et alustatakse hoone kiireloomulist renoveerimist. Mingit remonti aga ei tehtud. 2016. aastal anti hoone üle Rooma munitsipaalvalitsusele Roma Capitale. 2018. aastal määrati teater Teatro di Roma ühingu alluvusse ja avati mõneks ajaks, kuid mitte etenduste andmiseks, vaid muude kultuuriürituste läbiviimiseks. Koroonapandeemia ajal kasutati teatrimaja salvestusstuudiona ja näitlejate seltskondlike ürituste läbiviimise kohana.

13. septembril 2021 sai teater populaarse näitleja, näitekirjaniku, stsenaristi ja lavastaja Franca Valeri (1920–2020) nime. Kapitaalremonti alustati 2021. aasta lõpul, tööd peaksid kestma 2024. aasta lõpuni.

Esietendused[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Stanley Sadie (toimetaja). The New Grove Dictionary of Opera, Vol. 3, London, 2004
  • Teatro Valle koduleht (teatrovalle.it)
  • Fondazione Teatro di Roma koduleht (teatrodiroma.net)
  • Thierry Beauvert. Opera Houses of the World, New York, 1995