Tartu Ülikooli Eesti mereinstituut

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituut)
TÜ Eesti mereinstituudi teadurid teevad uurimislaeva Vilma pardal viimaseid ettevalmistusi uudse juhitava püügisügavusega seirenooda vettelaskmiseks.
TÜ Eesti mereinstituudi korraldatav merelinnustiku laevaloendus Kihnu merepiirkonnas 2012. aastal

Tartu Ülikooli Eesti mereinstituut on Tartu Ülikooli struktuuriüksus.

Mereinstituut tegeleb eeskätt Läänemere ökosüsteemide ja funktsioneerimise uurimise ja selgitamisega, selles leiduvate veeorganismide ja -keskkonna seisundi hindamise ja prognoosimisega, samuti keskendutakse mereelustiku ratsionaalse kasutamise tagamisele ja bioloogilise mitmekesisuse kaitsele.

Instituut koosneb viiest osakonnast koos nelja laboriga ja Kalanduse teabekeskusega. Välitöid viiakse regulaarselt läbi kuues välibaasis (Pärnu, Praaga, Matsalu, Kihnu, Käsmu, Kõiguste).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

3. märtsil 1992 loodi Eesti Kalandusinstituudi ning Eesti Teaduste Akadeemia Ökoloogia ja Mereuuringute Instituudi üksuste baasil Eesti Mereinstituut. 1996. aastal muudeti see Keskkonnaministeeriumi teadusasutuseks.[1]

Alates 2000. aastast on Eesti mereinstituut Tartu Ülikooli koosseisus. Alates 2008. aastast oli instituut Tartu Ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna instituut (varem bioloogia- ja geograafiateaduskonna instituut). Pärast Tartu Ülikooli struktuurireformi kuulub instituut alates 1. jaanuarist 2016 Tartu Ülikooli loodus- ja täppisteaduste valdkonna koosseisu.[1]

Koostöö[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti mereinstituut teeb koostööd mitme välisorganisatsiooniga. Aastast 1994, mil Eesti sai Rahvusvahelise Mereuurimise Nõukogu (ICES) täisliikmeks, viiakse läbi mitmeid ICESi koordineeritud tegevuskavasid. Samuti on koopereeritud HELCOMi, Läänemere Bioloogide Assotsiatsiooni jmt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 TÜ Eesti mereinstituut. Tartu Ülikooli veebisait.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]