Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tarbekunstimuuseum)
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum (lühend ETDM) on muuseum, mis on keskendunud eeskätt tarbekunsti ja disaini ajaloo tutvustamisele Eestis.

Asutusele pandi alus 24. novembril 1971 ja muuseum avati 18. juulil 1980 Eesti Riikliku Kunstimuuseumi filiaalina, toonase nimega Tarbekunstimuuseum. Tarbekunsti- ja disainimuuseum sai iseseisvaks muuseumiks ja praeguse nime 2004. aastal. ETDM asub Tallinna vanalinnas 17. sajandi lõpul valminud barokses aidas, mis rajati 1683.

2013. aastat on muuseumi juhiks Kai Lobjakas. Alates 1. juunist 2024 tegutseb muuseum sihtasutusena.[1]

Muuseumi kogule pandi alus 1919. aastal koos Eesti Kunstimuuseumi rajamisega.Eesti kaasaegse tarbekunsti kõrval on esindatud ka tootekujunduse ja unikaaldisaini näiteid. Muuseumil on tekstiili-, keraamika-, portselani-, naha-, klaasi-, ehte-, metalli-, mööbli- ja disainikollektsioon, kokku üle 13 000 museaali, lisaks mahukas foto-, negatiivi- ja slaidikogu, erialane raamatukogu ning arhiiv. See on kõige ülevaatlikum eesti professionaalse tarbekunsti ja disaini kogu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi juhina jätkab Kai Lobjakas". Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum. Vaadatud 12. märtsil 2024.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]