Smuuti

Allikas: Vikipeedia

Smuuti (ingliskeelsest sõnast smoothie, ka smoothee ja smoothy) on paksu konsistentsiga külm jook, mis on valmistatud püreestatud puuviljadest ja juurviljadest, mille tegemiseks kasutatakse tavaliselt kannmikserit või saumikserit. Smuuti koosneb mitmest komponendist ja selle tekstuur sõltub lisatud koostisosadest, milleks võivad olla vesi, purustatud jää, puuviljamahl, erinevad magustajad (mesi, suhkur, agaavisiirup, vahtrasiirup), piimatooted (piim, jogurt, keefir, valgupulber), taimsed piimad, pähklid, pähklivõi, seemned, tee, šokolaad, mitmesugused toidulisandid. Smuuti, mille valmistamiseks kasutatakse piimatooteid, sarnaneb jäätisekokteiliga.

Tervis[muuda | muuda lähteteksti]

Maasika- ja sidrunismuuti

Smuuti tervislikkus sõltub selle koostisosadest ja nende kogusest. Paljudes smuutides on suur hulk puu- ja köögivilju, mis on tervisele vajalikud. Samas liiga suure koguse magusate marjade ja/või mahla lisamisel võib jook rohkem suhkrut sisaldada kui soovitav. Sarnaselt võib juhtuda ka valgupulbrite, magustajate ja jäätisega.[1]

Smuutid sisaldavad kiudaineid (viljaliha, tihti ka seemneid), mis muudavad joogi tervislikumaks kui on mahl ja limonaad.[2] "Rohelisi smuutisid", mis on valmistatud köögiviljadest, reklaamitakse tervislikku eluviisi järgivatele inimestele tihti kui tervislikumat alternatiivi piimakokteilidele.

Roheline smuuti

Rohelised smuutid[muuda | muuda lähteteksti]

Niinimetatud "rohelised smuutid" koosnevad tavaliselt 40–50%[3][4][5] ulatuses rohelistest köögiviljadest: enamasti leidub neis spinatit, lehtkapsast, lehtpeeti, sellerit, brokolit ja/või peterselli. Ülejäänud osa smuutist moodustavad (peaaegu) täielikult puuviljad.[6] Enamik rohelistest lehtköögiviljadest on toorelt mõruma maitsega, kuid seda saab parandada, valides näiteks nooremad köögiviljad (beebispinat on peaaegu maitsetu) või kombineerides mõne kindla puuviljaga (banaan mahendab maitset). Alates 2000. aastate algusest on roheliste smuutide populaarsus kiiresti kasvanud.[7]

Ümber maailma[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 1990. aastatest on smuutid maailmas populaarsust kogunud.[8] Selles mängib oma rolli nende masstootmine, mis võimaldab jooke pudelitesse pakendatult supermarketites jm müüa. Mõnedes riikides teatakse smuutitaolisi jooke aga juba kauem.

Ameerika Ühendriigid[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriikide läänerannikul hakati tänu elektrilise blenderi ehk kannmikseri leiutamisele smuutisid müüma juba 1930ndatel.[9] Mõiste "smuuti" tuli retseptides ja kaubamärkidega seotult kasutusele 1930. aastate keskel. 1960. aastate lõpus müüdi smuutisid juba üle kogu Ameerika nii jäätise- kui ka mahetoidukauplustes. Jooke valmistati enamasti puuviljadest, mahlast ja jääst. Alates 1970. aastate algusest kogus populaarsust jääpiim, et luua sarnaselt piimakokteilidega mahlakokteile. 1973. aastal pani Steve Kuhnau aluse firmale Smoothie King.

Smoothie King Brookhavenis New Yorgi osariigis
Smoothie King[muuda | muuda lähteteksti]

Kuhnau töötas teismelisena piima- ja jäätisekokteilide valmistaja ja serveerijana, kuid ei saanud laktoositalumatuse tõttu ise neid jooke tarvitada. Sealt arenes idee luua jäätisekokteilidele alternatiiv. Smoothie Kingi jooke reklaamitakse kui "eesmärgiga smuutisid". Steve Kuhnau eesmärgiks oli leevendada toiduallergiaid, tänu millele müüb tänapäeva Smoothie King eri otstarbega smuutisid: energiarikkaid smuutisid treeninguteks, kaalulangetussmuutisid jms. Kõik Smoothie Kingi tooted valmivad värsketest puuviljadest, pähklitest ja köögiviljadest ning ei sisalda fruktoosi-glükoosisiirupit, transrasvu ega gluteeni.[10][11] Tänapäeval on Smoothie Kingil üle 950 müügikoha.[12]

Austraalia[muuda | muuda lähteteksti]

Üks populaarsemaid Austraalia smuutisid ja mahlajooke tootvaid ettevõtteid on Boost Juice Bars. Selle asutas Janine Allis 2000. aasta märtsis. Boost Juice'i eripäraks on see, et smuutid valmistatakse ostjale kohapeal. Boost Juice'il on üle maailma 467 müügikohta, sh 7 neist Eestis.[13]

Bangladesh[muuda | muuda lähteteksti]

Bangladeshis valmistatakse borhanit – vürtsikat jogurtismuutit. Borhani sisaldab ingveripulbrit, musta soola, rohelist tšillipipart, jahvatatud musta pipart, samuti mündi- või koriandrilehti. Borhanit juuakse tavaliselt pärast lõuna- või õhtusööki, samuti serveeritakse seda jooki tihti pulmas või muudel vastuvõttudel.

Teised riigid[muuda | muuda lähteteksti]

Paljud smuutid on osa India, Lähis-Ida ja Vahemere piirkonna köögist. Puuviljašerbett (populaarne Lääne- ja Ida-Aasia jook) koosneb tavaliselt jogurtist ja meest. Indias valmistatakse purustatud jääst ja jogurtist jooki lassit, millele lisatakse tihti ka suhkrut ja mangot. Lõunas on populaarsemad purustatud jää ja suhkruga ananassismuutid. Lisaks segatakse smuutisid kokku limonaadide või alkoholiga, millest valmistatakse kokteile.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sarah Boseley (07.09.2013). "Smoothies and fruit juices are a new risk to health, US scientists warn". Health&Fitness. Vaadatud 01.10.2018.
  2. Choices, NHS (12.12.2015). "5 A DAY FAQs – Live Well – NHS Choices". www.nhs.uk. Vaadatud 01.10.2018.
  3. Boutenko, Victoria (2005). "Ode to a Green Smoothie" (PDF). Rawfamily.com. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 10.11.2017. Vaadatud 01.10.2018.
  4. Zavasta, Tonya (2009). "Raw Food and Hot Yoga: From Severe Disability to Superior Health".
  5. Smith Jones, Susan (2009). "Recipes for Health Bliss".
  6. Caldwell, Kim (2009). "How Green Smoothies Saved My Life: A Guide for Using Green Smoothies, Uplifted Thinking, and Live Food to Enhance Your Life".
  7. "Google Ngram Viewer". Google Books. Vaadatud 01.10.2018.
  8. "Google Ngram Viewer". books.google.com. Vaadatud 01.10.2018.
  9. Brown, Ellen (2005). "The Complete Idiot's Guide to Smoothies".
  10. "Smoothies With A Purpose". Originaali arhiivikoopia seisuga 16.11.2018. Vaadatud 01.10.2018.
  11. "Smoothie King: Welcome to Cleaner Blending". Vaadatud 01.10.2018.
  12. "Smoothie King: Be a Franchisee". Vaadatud 01.10.2018.
  13. "Boost Juice Eesti". 2018. Vaadatud 16.11.2018.