Sócrates

Allikas: Vikipeedia

Sócrates (2005)
Hõbe 1983 jalgpall
Pronks 1979 jalgpall

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, tuntud kui Sócrates (19. veebruar 1954 Belém4. detsember 2011 São Paulo) oli Brasiilia jalgpallikoondise poolkaitsja.

Ta oli läbi aegade üks paremaid keskväljamängijaid; oli Brasiilia koondise kapten, esindas riiki 1982. ja 1986. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel. Aastail 19791986 lõi ta koondises mängides 22 väravat.

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1979. aasta Copa América ei toimunud kindlas riigis, vaid mängud peeti paarikaupa kodus ja võõrsil. Brasiilia loositi ühte alagruppi Argentina ja Boliiviaga. Boliivia, kes oma kodus ikka hästi mängib, võitis kõigepealt mõlemad kodumängud. Kuid seejärel võitis Brasiiliagi mõlemad kodumängud. Viimases alagrupimängus tegi Brasiilia võõrsil Argentinaga 2:2 viigi, kusjuures Sócrates viis Brasiilia kahel korral juhtima, ja võitis seega alagrupi. Poolfinaalis loositi Brasiilia kokku Paraguay jalgpallikoondisega, kellele kaotas võõrsil 1:2. Kodus läks Brasiilia kahel korral juhtima (teise värava lõi 61. minutil Sócrates), kuid 68. minutil Paraguay viigistas ja pääses finaali, tulles lõpuks Lõuna-Ameerika meistriks. Sócrates jagas resultatiivseimate mängijate arvestuses 3 väravaga kolmandat kohta, olles brasiillastest puhtalt esimene.

1980 korraldas Uruguay MM-ide 50. aastapäeva tähistamiseks turniiri, kuhu kutsus kõik 6 maailmameistriks tulnud meeskonda. Inglismaa keeldus ja teda asendas kahekordne finalist Hollandi jalgpallikoondis. Võistluste nimi oli Maailmameistrite kuldkarikas, kuid lühiduse mõttes nimetati seda väikesteks maailmameistrivõistlusteks (Mundialito). Brasiilia loositi samasse alagruppi Argentina ja Saksa FV jalgpallikoondisega. Avamängus võitsid argentiinlased sakslasi 2:1, seejärel tegid Brasiilia ja Argentina 1:1 viigi. Viimases mängus vajas Brasiilia rohkem kui üheväravalist võitu, võitis 4:1 ja pääses alagrupivõitjana finaali Uruguay jalgpallikoondise vastu. Avapoolaeg lõppes väravateta, teise poolaja algul läks Uruguay juhtima, kuid 62. minutil viigistas Sócrates penaltist. 80. minutil lõi Uruguay võiduvärava.

1982. aasta maailmameistrivõistlused jalgpallis toimusid Hispaanias. Sócrates oli Brasiilia kapten ja osales kõigis mängudes. 14. juunil jäi Brasiilia NSV Liidu jalgpallikoondise vastu 34. minutil Andrei Bali löögist taha, aga 75. minutil Sócrates viigistas ja 87. minutil sai Brasiilia võiduvärava. 18. juunil Šotimaa jalgpallikoondise vastu jäi Brasiilia taas taha, kuid poolaja suutis viigistada ja teisel poolajal saavutas 4:1 võidu. Sellega oli Brasiilia alagrupivõidu taganud. 23. juunil alistas Brasiilia tähtsusetus mängus Uus-Meremaa jalgpallikoondise 4:0. Seejärel alistas Brasiilia 2. juulil Argentina 3:1, kusjuures alles eelviimasel minutil said argentiinlased auvärava. 5. juulil toimus veerandfinaaliks kujunenud mäng Itaalia jalgpallikoondise vastu, kus Brasiilia vajas hea väravate vahe tõttu kõigest viiki. Brasiilia oli kõik senised mängus võitnud, aga Itaalia oli kõik kolm alagrupimängu viigistanud ja nende kesktormaja Mario Rossi polnud löönud ainsatki väravat, mis tekitas kahtluse, kas treener teda üldse väljakule saadab. Kuid just selles mängus Rossi avanes ja lõi kübaratriki. Esimese värava järel Sócrates viigistas, teisegi värava järel suutis Brasiilia viigistada, aga mängu võitis Itaalia 3:2. Lõpuminuteil jäeti Itaalia neljas värav ebaõiglaselt lugemata. Seda mängu peetakse klassikaliseks näiteks, kuidas väiksemate oskustega, kuid väga distsiplineeritud meeskond võib võita tehniliselt tugevamat, kuid distsiplineerimatut meeskonda. Itaalia tuli maailmameistriks ja Rossi pälvis 6 väravaga turniiri resultatiivseima mängija auhinna Kuldsaapa.

1983. aasta Copa Américal loositi Brasiilia samasse alagruppi Argentina ja Ecuadori jalgpallikoondisega. Kummagi vastasega mängiti kodus ja võõrsil. Brasiilia võitis Ecuadori mõlemas mängus, aga Argentina piirdus kahe viigiga. Seejärel piisas Brasiiliale võõrsil kaotusest hoolimata koduviigist Argentinaga, et alagrupivõitjana poolfinaali jõuda. Seal ootas nagu eelmiselgi korral Paraguay. Mõlemad mängud läksid viiki: 1:1 võõrsil ja 0:0 kodus. Tänu võõrsil löödud väravale pääses Brasiilia finaali Uruguay vastu. Võõrsil kaotas Brasiilia 0:2 ja kodus läks 23. minutil juhtima, aga teise värava lõi veerand tundi enne lõppu Uruguay ja tuli Lõuna-Ameerika meistriks.

1986. aasta MM-il osales Sócrates taas kõigis Brasiilia mängudes algrivistuses, kuid polnud enam kapten (selleks oli Edinho). 1. juunil alistas Brasiilia Hispaania jalgpallikoondise, kusjuures Sócrates lõi 62. minutil ainsa värava. 6. juunil alistas Brasiilia Alžeeria jalgpallikoondise samuti 1:0, aga värav tuli alles 86. minutil. 12. juunil võitis Brasiilia ka Põhja-Iirimaa jalgpallikoondise 3:0 (Sócrates vahetati välja 68. minutil seisul 2:0) ja ühtlasi alagrupi. 15. juunil alistas Brasiilia Poola jalgpallikoondise 4:0, kusjuures Sócrates lõi 30. minutil avavärava ja vahetati 69. minutil seisul 2:0 välja. Sócrates lõi selle värava penaltist, kusjuures ta ei võtnud joostes hoogu. 21. juunil lõppes veerandfinaal Prantsusmaa jalgpallikoondise vastu 1:1 viigiga. Avapoolajal sai Brasiilia 23 minutit juhtida. Penaltiseerias oli Sócrates esimene lööja ja katsus jällegi penaltit ilma jooksmata sisse saada, kuid seekord väravavaht Joël Bats tõrjus. Neljas prantslane Michel Platini lõi penalti väravast üle ja seis oli taas võrdne, kuid viies brasiillane Júlio César lõi posti ja Brasiilia langes välja.

Sócrates pidas Brasiilia koondises 60 mängu ja lõi neis 22 väravat.

Poliitika[muuda | muuda lähteteksti]

Sócrates (paremal) demokraatia pooldajate meeleavaldusel (1984)

Kuigi Sócrates ei kuulunud erakonda, oli ta maailmavaatelt kommunist. Tema lapsepõlve kangelased olid Fidel Castro, Che Guevara ja John Lennon.

Ajal, mil Sócrates mängis Corinthiansis, valitses Brasiilias sõjaväeline diktatuur. Sócrates organiseeris rohujuuredemokraatia vaimus liikumise Corinthiansi demokraatia, mis oli ühest küljest diktatuurivastane ja teisest küljest uudne meetod klubi juhtimiseks. Klubi presidendi Waldemar Piresi nõusolekul võtsid jalgpallurid üle klubi juhtimise kõigis mängijate igapäevaelu puudutavates asjades, näiteks selles, mis kell lõunat süüakse või kas komme mängijad paariks päevaks enne mängu sisuliselt hotellituppa lukustada on ikka õige. Otsused võeti vastu meeskonna üldkoosolekul hääletamise tulemusena. Neid koosolekuid juhtisid Sócrates ja Wladimir. Meeskonna tulemused paranesid võrreldes eelmiste hooaegadega: 1982 ja 1983 tuli Corinthians São Paulo osariigi meistriks, aga Brasiilia meistrivõistlustel jõudis 1982 ja 1984 poolfinaali.

Kui 1982 korraldati esimesed mitmeparteilised valimised pärast 1966. aasta riigipööret, kandsid kõik mängijad särke, mille seljal oli kiri "DIA 15 VOTE" (valige 15-ndal), mis kutsus kõiki valima.

200311 oli Brasiilia presidendiks Töölispartei juht Luiz Inácio Lula da Silva ja Sócrates ütles tema kohta: «Lula oli hea, aga selle põhjal, kuidas ta Brasiiliat valitses, teenis kümnepallisüsteemis üksnes umbes 7 punkti.»

Pärast sportlaskarjääri[muuda | muuda lähteteksti]

Sócrates oli arst. Elukutselise jalgpalluri kohta on meditsiinidoktori diplomi saamine haruldane, eriti kui arvestada, et ta õppis ülikoolis täiskohaga jalgpallurina töötamise kõrvalt. Ta lõpetas ülikooli São Paulo osariigis Ribeirão Pretos.

Pärast sportlaskarjääri lõppu elas Sócrates Ribeirão Pretos koos oma naise ja 6 lapsega ning töötas arstina. Lisaks kirjutas ta ajalehtedele artikleid, mitte pelgalt jalgpallist, vaid ka majandusest ja poliitikast. Sageli esines ta televisioonis jalgpallikommentaatorina. Surma ajal kirjutas ta ilukirjanduslikku raamatut 2014. aasta jalgpalli MM-ist, mis toimusid tema kodumaal Brasiilias.