Razer Hydra

Allikas: Vikipeedia
Razer Hydra
Arendaja Sixense Entertainment
Tootja Razer
Tüüp mängukontroller
Väljalaske kuupäev 11. juuni 2011
Opsüsteem Windows XP/Vista/7
Toide USB
Sisend
  • baasjaam nõrga magnetväljaga
  • kaks pulti, kummalgi:
    5 × digitaalset nuppu
    1 × analoogjuhtkang
    2 × päästiknupp
Ühenduvus USB, PC
Mõõdud 120x120x100 mm
Kaal 800 g
Veebileht sixense.com/razerhydra

Razer Hydra (tuntud ka kui Sixense TrueMotion) on arvuti jaoks disainitud liikumistuvastusega (motion-sensing) mängukontroller. Seadme töötas välja ettevõte Sixense Entertainment koostöös Razeriga. Hydra kasutab nõrka magnetilist liikumisandurit, mis võimaldab baasjaamal tuvastada puldi asukoha ühe millimeetri ja ühe kraadi täpsusega. Kuna seadme osad on omavahel juhtmetega ühendatud, võimaldab see neil töötada väikese latentsusega ja luua realistlikuma mänguelamuse.[1]

Toode tuli turule 16. juunil 2011, ametlik hind USA-s on 140 USA dollarit ja Euroopas 140 eurot. Seadmega on kaasas Portal 2 ja mängus on spetsiaalselt disainitud tasemed Hydra jaoks.[2]

Seadmest[muuda | muuda lähteteksti]

Puldid[muuda | muuda lähteteksti]

Razer Hydra pultidel on kummalgi: analoog-juhtkang, 4 Razeri Hyperesponse-tehnoloogiaga nuppu, Start/Select nupp, kaks päästiknuppu puldi allosas, mida saab sõrmedega kiirelt vajutada (analoogselt Playstationi ja Xbox 360 kontrolleritele), magnetomeeter, mis võimaldab tuvastada nende asukohta ruumis. Kumbki pult on ühendatud põhiseadmega kootud kattega juhtmega, mis on vastupidavam kui tavajuhtmed ja ei lähe sõlme. Lisaks on puldid kaetud libisemisvastase satääniga.

Jaam[muuda | muuda lähteteksti]

Jaam (base station) kasutab nõrka madala voolutarbega magnetvälja, et tuvastada puldi asukoht ruumis. Magnetvälja ulatus on umbes 4 jalga ehk 1,2 meetrit. On teada, et mõned 3D-kuvarid, kõlarid ja teised tugevate magnetväljadega seadmed võivad Hydra töövõimet halvendada.[3] Jaam toimib ka pultide hoiustamisstatiivina.[1]

Mängud[muuda | muuda lähteteksti]

Portal 2[muuda | muuda lähteteksti]

Portal 2 on võimalik internetist alla laadida, kasutades selleks Steami koodi, mis saadakse koos seadmega. Lisaks tavalistele tasemetele on mängus sees eksklusiivsed 10 taset, mis demonstreerivad Hydra võimekust. Näiteks on võimalik venitada mängus leiduvaid kuubikuid pikemaks, et moodustada nendest sild.[4] Lisaks on võimalik kätt ettepoole liigutades tõstetavaid asju endast kaugemale nihutada ning portaalidest päästikuga "kinni võttes" on võimalik neid mööda seinu edasi liigutada ja ka eri nurkade alla keerata, mis varem polnud võimalik.[5] Ringi vaatamiseks saab kasutaja liigutada oma paremat kätt, mis töötab nagu hiir teistes FPS-mängudes, hüppamiseks on vaja vasakut kätt järsult liigutada või vajutada nuppu paremal puldil.

Sixense MotionCreator[muuda | muuda lähteteksti]

Sixense MotionCreator on tarkvara, mis võimaldab Razer Hydrat kasutada peaaegu iga arvutimänguga. See võimaldab kasutajal klaviatuuri ja hiire liigutused Hydra võimalustele ümber seadistada. MotionCreator 2.0-ga on kasutusel viis vaadet: hiirevaade (mouselook), vabavaade (freelook), topelt-analoog (dual-analog), hübriidvaade (hybrid) ja Akimbo.

Hiirevaate puhul saab kasutaja keerata oma nägemisvälja paremat pulti liigutades. Vajutades nuppu "1" on võimalik liikumisandur antud puldil välja lülitada, et oma käsi mugavasse asendisse tagasi liigutada. Hiirevaade on arendajate sõnul kõige täpsem ja väga hea kasutada FPS mängudes.

Vabavaate korral on kasutaja nägemisvälja võimalik liigutada muutes parema puldi orientatsiooni: mida kaugemale on puldi ots suunatud keskkohast, seda kiiremini vaateväli liigub. Sellisel juhul ei ole vajadust pilti seisata nagu seda tehakse hiirevaate puhul. Seda soovitavad arendajad kasutada rollimängudes. Osad FPSid võimaldavad vabavaadet niisama ringi käies ja kui kasutaja vaatab läbi sihiku, muudab tarkvara ennast automaatselt hiirevaatesse, et saavutada parem täpsus.

Topeltanaloog võimaldab kasutajal kontrollida oma tegelase liikumist vasaku puldi juhtkangiga ning vaadet parema puldi juhtkangi abil. Samal ajal töötab ka hiirevaade, et oleks võimalik sihtimisel saavutada paremat täpsust. Selline vaateviis on analoogne mängukonsoolide nagu Playstation või Xboxi pultidega.

Hübriidvaade annab kasutajale hiirevaate täpsuse, kuid sel juhul pole kasutajal vaja nuppu vajutada, et ekraani pöörata. Ekraani keskmine ala on disainitud selleks, et kasutaja saaks parema puldiga sihtida, kuid kui pulti palju keerata, seadistab tarkvara end automaatselt ümber vabavaate peale.

Akimbo puhul tulevad kasutusse mõlemad puldid: vasaku puldi pealt toimib vabavaade, kuid see keerab kasutaja ekraani vaid horisontaalselt. Samal ajal on parem pult seotud hiirevaatega. Selline vaateviis kombineerib hiirevaate täpsuse ja vabavaate sujuvuse.[6]

5. märtsil 2012 aastal teatati, et Razer Hydral on nüüd täistugi Valve Corporationi mängudes "Left 4 Dead 2", "Half-Life 2" ja "Team Fortress 2". Samuti lubati, et seadme tugi tuleb ka mängudele "Dota 2" ja "Counter Strike: Global Offensive", mis on praeguseks juba jõustunud. Lisaks sellele integreeriti Sixense MotionCreater Valve Corporationi Steami platvormi, mis võimaldab mängida üle 250 mängu. Samuti saavad kõik Steami kasutajad uuendused uute mängude toeks ja mängudesse on integreeritud võimalus nuppude seadistusi ümber muuta.[7][8]

Virtuaalreaalsus[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt, mis kuvatakse Rifti ekraanile

Kuna arvutite jaoks pole liikumisanduriga seadmeid palju tehtud, kasutatakse Razer Hydrat ka paljude virtuaalreaalsuse programmide sisendseadmena. Kõige laialdasemalt on kasutatakse Hydrat koos Oculus Riftiga.[9]. Näiteks programmis VRClay on graafiline disain tehtud võimalikult lihtsaks ja kasutajasõbralikuks. Programm peaks tulevikus võimaldama ka enda loodud asju 3D-printeriga printida.[10]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Razer Hydra - Sixense" (inglise). Koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 25.06.2014. Vaadatud 05.12.2014.
  2. Jim Rossignol (9. jaanuar 2011). "Razer Hydra Gets Own Portal 2 Version". Rock, Paper, Shotgun (inglise). Vaadatud 05.12.2014.
  3. "Razer Hydra FAQ - Sixense" (inglise). Koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 11. detsember 2014. Vaadatud 04.12.2014.
  4. Natalie Shoemaker. "Razer Hydra Review & Rating". PCMag.com (inglise). Vaadatud 04.12.2014.
  5. Gord McLeod (24. juuni 2011). "REVIEW: The Razer Hydra Savages Portal 2 (In a Good Way!)". GeekBeat.TV (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 9.10.2014. Vaadatud 04.12.2014.
  6. "MotionCreator - Sixense" (inglise). Koduleht. Originaali arhiivikoopia seisuga 25.06.2014. Vaadatud 05.12.2014.
  7. "Left 4 Dead 2, Half-Life 2, And Team Fortress 2 Now Support Full Motion Play With The Razer Hydra" (inglise). 5. märts 2012. Pressiteade. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. detsember 2014. Vaadatud 05.12.2014.
  8. "Left 4 Dead 2, Half-Life 2, And Team Fortress 2 Now Support Full Motion Play With The Razer Hydra". 5.03.2012. Vaadatud 22.10.2022.
  9. James Bruce (12. juuni 2013). "The Next Step in Immersion Virtual Reality - Razer Hydra & The Omni". MakeUseOf (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 19.03.2015. Vaadatud 05.12.2014.
  10. Brian Krassenstein (3. oktoober 2013). "New Details on VRClay, The Virtual Reality CAD Software Which Could Transform the 3D Modelling Space". 3DPrint.com (inglise). Vaadatud 05.12.2014.