Rollimäng

Allikas: Vikipeedia

Rollimäng on tegevus, milles osalejad käituvad ja tegutsevad vastavalt omaks võetud või antud rollile.

Rollimängud võivad olla mängulised, rituaalsed, kunstilised, maagilised, religioossed, meelelahutuslikud, pedagoogilised, psühhoteraapilised vmt.

Rollimänge võidakse mängida kujutluses (üksnes sõnaliselt suheldes), tegevusega kaasnevalt, publiku ees või ilma selleta, juhendaja(te) poolt antud ettekirjutuste kohaselt või vabas vormis, arvutivõrgus või arvutiprogrammi poolt toetatuna (vt. rollimäng (arvutil)), spetsiaalset kirjandust vm abivahendeid kasutades, tekste ette lugedes või vabalt improviseerides jmt.

Rollimängud erinevad spordimängudest, lauamängudest, kaardimängudest jmt eelkõige selle poolest, et rollimängudes ei ole üldreeglina võitjaid ega kaotajaid. Rollimängude puhul on peamiseks kaasakiskuvaks elemendiks kujutlusvõime kasutamisest saadav elamus.

Paljud rollimängud põhinevad kirjandusteostel, filmidel või koomiksitel. Rollimängudeks võib pidada ka lahingute või möödunud ajastute taaskehastamist, kus osavõtjad kehastuvad tegeliku maailma varasemas ajaloos elanud või elada võinud tegelasteks, imiteerides neid riietuse, muu varustuse ja tegevuste poolest.

Meelelahutuslikud rollimängud muutusid populaarseks 1990. aastatel. Praegu on maailmas tuntud sadu rollimänge, mida mängivad kümned miljonid inimesed.

Tuntumaid tänapäevaseid rollimänge[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]