Rax-Schneebergi rühm

Allikas: Vikipeedia
Rax-Schneebergi rühm
Vaade Schneebergile Sonnwendsteinilt
Vaade Schneebergile Sonnwendsteinilt
Kõrgus 2076 m
Asukoht Alam-Austria, Steiermark (Austria)
Ahelik, mäestik Põhja-Lubjakivialpid
Koordinaadid 47° 46′ 3″ N, 15° 48′ 28″ E
Rax-Schneebergi rühm (Austria)
Rax-Schneebergi rühm

Rax-Schneebergi rühm (saksa: Rax-Schneeberg-Gruppe) on mäestik Põhja-Lubjakivialpides, Austria Steiermargi ja Alam-Austria liidumaade piiril.

Paiknemine[muuda | muuda lähteteksti]

Alpiklubi Ida-Alpide klassifikatsiooni (Alpenvereinseinteilung der Ostalpen) järgi on Rax-Schneebergi rühm ümbritsetud järgmiste naabermäerühmade osadega:

Tipud[muuda | muuda lähteteksti]

Kõrgeim punkt Schneebergi lubjakivimassiivil on Klosterwappen (2076 m). Selle lähedalasuv kaksiktipp on tuntud kui Kaiserstein (2061 m). Kaks tippu on kõrgeimad mäed Alam-Austria liidumaal. Kaks kõrgeimat tippu Raxi mäemassiivil on Heukuppe (2007 m) ja Scheibwaldhöhe (1943 m).

Muud tipud on Große Scheibe (1473 m), Tratenkogel (1565 m), Ochnerhöhe (1403 m) ja Kreuzberg (1084 m).

Kaitsealad[muuda | muuda lähteteksti]

Raxi alpipiirkond koos Schneealpe ja Schneebergiga kuuluvad Esimese Viini mägiallika torujuhtme (I. Wiener Hochquellenwasserleitung) jõelätete kaitsealasse (Quellschutzgebiet). Schneebergi ja Raxi eraldab Höllentali org ja need on kaks Viini "kohalikku mäge" või Hausbergi.

Schneeberg ja Rax asuvad Kirde-Piirialpides: Hohe Wand-Schneeberg-Raxi Erikaitseala (FFH-Gebiet Nordöstliche Randalpen: Hohe Wand-Schneeberg-Rax).

Schneebergi raudtee[muuda | muuda lähteteksti]

Schneeberg on üle 100 aasta ühendatud Schneebergi raudteega (Schneebergbahn), hammasraudteega, mis ronib 1800 m kõrgusele. Kaksiktippu võib orujaamast jõuda ühe kuni kahe tunniga. Jalgtee kulgeb idasuunas üle Hengsti või läänesuunas läbi Fadenwände.

Raxini viivad rajad Puchberg am Schneebergi mägispaast ja metsikust Höllentali orust lõunasse. Lisaks saab Schneebergile Payerbachist, Prigglitzist ja Reichenaust Gahnsi kaudu.