Wiener Hausberge

Allikas: Vikipeedia
Schneeberg, üks kolmest Viini Hausbergist

Wiener Hausberge (Viini kohalikud mäed) on Raxi, Schneebergi ja Hohe Wandi mäed Alam-Austria liidumaa lõunaosas. Nendesse mägedesse jõuab Viinist umbes tunniga ja seetõttu on need viinlaste jaoks populaarne puhkeala.

Juurdepääsetavus[muuda | muuda lähteteksti]

Viini Hausbergidele - Hausberg on kohalik mägi, mis on seotud linnaga - pääseb autoga Lõunakiirteelt (A2). Viini ja mägede vahel on ka hea ühistranspordiühendus. Raxi jaoks saab külastaja sõita Lõunaraudteel Payerbach-Reichenausse ja sealt Retteri bussiga Hirschwangi, Hinternaßwaldi või Preiner Gscheidi. Schneebergi jaoks sõidavad Lõunaraudtee rongid Wiener Neustadti, siit saab külastaja sõita Schneebergbahnil diiselvaguniga Puchbergi ja jätkata ratasajamiga raudteel üles Hochschneebergile või sõita rongiga Neunkirchenisse ja Retteri bussiga Losenheimi. Hohe Wandi jaoks võivad külastajad sõita ka rongiga Wiener Neustadti ja jätkata Partschi bussiga Maiersdorfi või Stollhofi.

Ajalooline areng[muuda | muuda lähteteksti]

Semmeringi raudtee ehitamisega sai see piirkond populaarseks Viinist pärit ühepäevareisijate seas. Turismiliiklus tormas algul Raxi ja Schneebergi mägedesse, kuhu oli lihtsam pääseda ning kuhu pääses köisraudteed ja ratasajamiga raudteed pidi. Enne massiturismi saabumist olid paljud külastajad botaanikud, mineraloogid, geograafid ja agronoomid, kes hakkasid mägedes rändama oma eriala tõttu, nende aruanded paelusid biidermeieri perioodi kodanikke, kes seni olid piirdunud ühepäevareisidega Viini läheduses, sellistesse kohtadesse nagu Wienerwald. Esimene ülestähendus mitteametlikust ronimisest Hohe Wandile pärineb 1862. aastast. Asutati Alpiklubid ja kõrgele platoole ehitati pelgupaigad.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Rax, Schneeberg ja Hohe Wand on endiselt kõige populaarsemad mäed Gutensteini Alpides ja Rax-Schneebergi rühmas ning need on väga hästi teenindatud, lihtsa juurdepääsu, heade vaatepunktide ja arvukate märgistatud jalgteedega. Teistele mägedele, nagu Dürre Wand või Schneealpe, ronitakse seevastu harvemini.