Reichenau an der Rax

Allikas: Vikipeedia
Reichenau an der Rax
Reichenau u. 1900. aastal
Vapp
Vapp

Pindala 89,5 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2571 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 42′ N, 15° 50′ E
Asend Neunkircheni ringkonnas
Reichenau an der Rax (Austria)
Reichenau an der Rax

Reichenau an der Rax on vald (Marktgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Neunkircheni ringkonnas.

See asub Raxi mäestiku jalamil Schwarza jõe ääres.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Reichenau linnust on esmakordselt mainitud 1256. aasta ürikus. Hertsog Otto IV Rõõmus, kes rajas 1327. aastal Neubergi kloostri, omandas 1333. aastal Reichenau ja andis selle kloostrile.

Algsest maagikaevandus- ja metsanduspiirkonnast Reichenaust sai oma maalilise asukoha tõttu 19. sajandil Viini aadli suvekuurort. 1854. aastast alates soodustas piirkonna arengut otsustavalt Semmeringi raudtee avamine koos raudteejaamaga naabruses Payerbachis, mis on osa Austria Lõunaraudteest (Südbahn) Viini Südbahnhofist Triesteni. Reichenau ühendati otse Payerbachiga 1926. aastal Höllentalbahni kitsarööpmelise raudtee kaudu, samal ajal avati Raxseilbahn, vanim õhutramm Austrias.

1873. aastal ehitati joogivee torujuhe Viini, et varustada Austria-Ungari pealinna Raxi mäestikuveega.

Hinterleiteni palee

1872. aastal lasi Austria ertshertsog Karl Ludwig püstitada oma lemmikjahimaade lähedusse Heinrich von Fersteli plaanide kohaselt Villa Wartholzi residentsi. 1889. aastal järgnes Nathaniel Meyer von Rothschild Hinterleiteni palee ehitamisega. Ta aga ei veetnud Reichenaus palju aega ja kinkis varsti pärast seda palee veteranide sihtasutusele, samal ajal kui Villa Wartholz jäi Habsburgide perekonna, eriti Karli ja tema naise Zita asukohaks; nende esimene poeg Otto sündis ja ristiti seal ning kui Karlist sai Austria keiser, oli Villa Wartholz aastatel 1917-1918 tema suveresidents.

Reichenau oli ka kirjanik Heimito von Dodereri suvine pelgupaik, kus ta kirjutas suure osa oma romaanist Die Strudlhofstiege.

Preester Heinrich Maier, natside ajal suurejoonelise Austria vastupanurühma juht, oli 1930. aastatel Reichenaus kaplan. Tema väga edukas katoliiklik vastupanurühm andis väga edukalt liitlastele edasi V-1, V-2 rakettide, Tiger tankide ja lennukite (Messerschmitt Bf 109, Messerschmitt Me 163 Komet jne.) plaane ja tootmisrajatisi. See võimaldas liitlastel sihikule võtta otsustavaid relvavabrikuid ja kaitsta elamupiirkondi.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Südbahni raudteeliini kõrval pääseb Reichenausse mööda Gloggnitzist kulgevat liidumaanteed B27 Höllental Straße ja kiirteed S6 Semmering Schnellstraße Rohr im Gebirgesse.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]