Paemurru (Rakvere)

Allikas: Vikipeedia

Paemurru on Rakvere linnaosa, tootmis-, äri- ja pereelamute rajoon.

Rakvere kaguosas asuva Paemurru linnaosa asukoht on Rägavere tee ümbruskond põhiliselt ida pool teed. Linnaosale nime andnud Paemurru tänav on paralleelne Rägavere tee, Killustiku tänava ja Rabakivi tänavaga, ühendades Kruusa ja Kivi tänavat.[1]

Rakvere Majaomanike Seltsi määratud ühiskondlik linnaosavanem on Arne Kelk.[2]

Nimest[muuda | muuda lähteteksti]

Rägavere tee lõpus, ida pool, oli vanasti paemurd Pagusoo, kust murti linna ehitamiseks paasi. Sinna paikkonda tekkiski 20.sajandil Paemurru elurajoon.[3][4]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Pae murdmisele ja selle töötlemisele viitavad ka selle linnaosa tänavate nimed. Paemurru linnaosas paiknevad mitmed ettevõtted, laod ja ärid. See on olnud mõnede loomeinimeste elukoht.

Nõukogude ajal oli Paemurru linnaosas Rägavere tee ida küljel Rakvere MEK-i kontor ja tootmisbaas ning Eesti Gaasi büroo- ja tootmisruumid. Sama tänava lääneküljel paiknes Rakvere Autobaas koos bussi- ja taksopargiga, jäädes küll Seminari linnaosasse.[4] Eesti taasiseseisvumise järel alustas 1992.aastal Oleg Gross peamiselt seal oma äritegevust, kui avas Killustiku kaupluse. Majas asus lisaks kauplusele ka kontor ja ladu.[5]. Aadressil Võidu tn 120 asub elektroonikakomponente tootev firma Dicro Eesti OÜ.

Tänavaid[muuda | muuda lähteteksti]

Paemurru, Kivimurru, Kruusa, Pae, Kivi, Killustiku, Tellise, Ehituse, Rabakivi, Kaevu, Lubja, Murru, osaliselt Võidu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Linnaosad(vaadatud 05. detsembril 2017)
  2. "Rakvere Majaomanike Seltsi linnaosavanemate nimekiri". Rakvere linna koduleht. 18. märts 2016. Originaali arhiivikoopia seisuga 14. september 2017. Vaadatud 12. september 2017.
  3. Odette Kirss (2007). Jalutaja teejuht. Tallinn: Solnessi Arhitektuurikirjastus. Lk 107.
  4. 4,0 4,1 "Tööstus käsikäes haridusega". Virumaa Teataja. 26. juuli 2014. Vaadatud 12. september 2017.
  5. "Oleg Gross sulges oma esimese kaupluse uksed". Virumaa Teataja. 11. märts 2003. Vaadatud 14. september 2017.