Õpetaja Heinamaa

Allikas: Vikipeedia
Rakvere Vabadussõja mälestussammas

Õpetaja Heinamaa on üks Rakvere 19 linnaosast.[1]

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Õpetaja Heinamaa linnaosa piirneb lõuna poolt Karja tänava ja Saueaugu tänavaga, ida poolt Vabaduse tänava ja osaliselt Lai tänavaga. Põhja poolt on piiriks Ausambamäe park (rahvakeeii Pätipark või Mendipark)[2] ja Rakvere spordihalli parkla ning lääne poolt Spordi tänav ja selle pikendus Karja tänavani.[3]

Rakvere Spordihall

Linnaruum[muuda | muuda lähteteksti]

Õpetaja Heinamaa linnaosas Ausambamäe pargi ja Rakvere Gümnaasiumi hoone (Vabaduse 1) vahel asub endine Vabaduse plats, kuhu on rajamisel Rakvere Riigigümnaasiumi hoone. Platsi läheduses paiknevad ka Rakvere Karmeli koguduse hoone (Lai tänav 25), Muusika- ja Kunstikooli KAUR hoone (Lydia Koidula tänav 4) ning Rakvere Pauluse kirik (Vabaduse tänav 4).

Ausambamäe pargis asuvad Rakvere Vabadussõja mälestussammas ning Rakvere Nõukogude poolel hukkunute matmispaik koos mälestusmärgiga. Laia Kastani puiestee ääres on rajatud Rakvere Spordikeskuse spordihall ja Rakvere staadion (Kastani puiestee 12), spordiväljakud ning Aqva Spordikeskus (Kastani puiestee 16).

Linnaosa kesk- ja lõunaosas paiknevad peamiselt pereelamud koos abihoonetega.

Linnaosale annab ilmet läbi kogu linna voolav Soolikaoja, mida on varem paisutatud ja mistõttu on sinna tekkinud mitu ilusat tiiki. 1960. aastate teisel poolel suleti Soolikaoja Silla tänavast põhja poole jääv osa maa-alusesse kollektorisse. Tiikide kõrval asuvad Supeluse park, Allika park ja Vesiveski park. Supeluse pargi tiigi kohal paiknes 20. sajandi esimesel poolel Soolikaoja baasil rajatud väliujula (Lydia Koidula 24), mis ehitati koos eelsoojendustiikide ja toreda ujulahoonega. Välibassein avati 1937. aastal, ujulahoone 1938. aastal. Viimast kutsuti ka Konnakohvikuks.[4] Tänapäeval asub endises ujulahoones (Lydia Koidula 22) pansionaat Kuldne Sügis.

Rakvere Pauluse kirik

Nimest[muuda | muuda lähteteksti]

Õpetaja Heinamaa nimi on linnaosale pandud minevikus seal asunud Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja heinamaa järgi. Kiriku heinamaa ise asus praeguse Rakvere staadioni ja spordiväljakute kohal.

See linna piirkond oli varasematel sajanditel hoonestamata, seal paiknesid tiigid, soised rohu- ja karjamaad, tänavaid polnud. Inimesed ja kariloomad liikusid mööda Pikka ja Karja tänavat. Seda Südalinnast lõuna pool asuvat maa-ala asuti hoonestama 20. sajandi esimestel kümnenditel.

Tänavad[muuda | muuda lähteteksti]

Linnaosa keskne tänav on põhja-lõunasuunaline Kastani puiestee, sellega on paralleelne Lydia Koidula tänav. Lisaks asuvad linnaosas pikemad Viru tänav ja Vee tänav ning lühemad Silla, Võimla, Allika ja Väike-Karja tänav.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rakvere linnaosad
  2. PÄTIPARK ON TALVEL VALGUSTATUD, Virumaa Teataja, nr. 170, 4 september 2014
  3. Geoportaal
  4. ÕPETAJA HEINAMAAL asus linna ainus ujula, Virumaa Teataja, nr. 120, 21 juuni 2014

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]