Lennuvälja

Allikas: Vikipeedia

Lennuvälja on Rakvere linnaosa.

Linnaosavanem on Sergei Rubinov.

Asukoht ja hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Lennuvälja linnaosa asub Rakvere linna põhjaosas. Linnaosa piiriks lõunas on Tallinna–Narva raudtee, läänes Soolikaoja jõesäng, põhjas Rakvere linna piir Rakvere vallaga ja idas Arkna tee.

Piirnevad linnaosad on Moonaküla, Lilleküla, Kukeküla ja Roodevälja.[1]

Lennuvälja linnaosas paiknevad Nortsu tee, Tootmise tänava ja Papiaru tänava ääres põhiliselt ettevõtete viilhall-tüüpi tootmis- ja laohooned, samuti ärihooned. Suurimaks ettevõtteks linnaosas AS Jeld-Wen Eesti, kelle tootmiskompleks asub aadressil Tootmise 8 // Kasarmu 4. Korterelamud ja üksikud pereelamud asuvad linnaosa kagupiirkonnas. Idaosas (endine lennuvälja ala) on planeeritud elamukrundid ligi 30 pereelamule, kuid taristu ja tänava-alad on veel välja ehitamata. Lennuvälja maandumisrada asub põhjaosas (Arkna tee 17).[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

20. sajandi alguses oli piirkond veel hoonestamata.[3] 1920.–1930. aastatel ehitati sinna sõjaväelinnak. mis oli oluline osa riigi kaitsesüsteemist. 1927. aastal rajati Eesti Vabariigi kaitseväe 1. Diviisi 5. üksikule jalaväepataljonile ja 2.Suurtükiväegrupile kasarmu (Nortsu tee 3, arhitekt Johann Ostrat). Samal aastal sai valmis üks Eesti suuremaid raudbetoonist lennukiangaare ja lennuväeeskadrilli nr 1 komandopunkt.

Teise maailmasõja ajal oli sellel territooriumil Saksamaa sõjaväe lennuväli, sinna rajati stardiplatvormid imerelva V-2 tarvis.[4] Taganemisel õhkisid sakslased lennuväljarajatised ja stardiplatvormid, hooned purustati.

Nõukogude ajal paiknesid endises Eesti sõjaväelinnakus 23. kaardiväe raketidiviisi allüksused (304. kaardiväe raketipolk), mille staap, komandopunkt ja juhtkonnadivisjon asusid endises 5. jalaväepataljoni kasarmus Nortsu tee alguses. Ohvitseride ja nende perekondade korterid paiknesid läheduses Lennuki tänaval, kuni neljakorruselistes tüüpelamutes. Samas olid ka oma kauplus, saun, meditsiinipunkt jms. 1978. aastal saadeti raketipolk laiali ning hooned võttis kasutusele 14. õhukaitsediviisi 207. seniitraketi- ehk õhutõrjeraketibrigaadi juhtkond ja selle teenindusallüksused. Endises Eesti Vabariigi kasarmus asus seejärel brigaadi staap.[5]

Eesti Vabariigi taastamise järel, kui Kodukaitse kasarmuhoone üle võttis, oli see korras. 1990. aastate keskel toimus aga põleng, mis rikkus katusekatte ja sisemised ehitustarindid. Pärast põlengut jäi hoone järelevalveta ning rüüstati. Praegu on kasarmuhoone müürid suures osas konserveeritud, aknaavad on suletud vandaalikindlalt.

2004. aastal rajas lennuklubi Blue Sky vanale sõjaväelennuväljale 750 m pikkuse ja 30 m laiuse murukattega maandumisraja.[6]

21. sajandil on linnaosa kiirelt arenenud eelnevalt planeeritud tööstuspargi maa-alal tootmis- ja äritegevuse hoogustumisega.

Praegused tänavad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rakvere linnaosad
  2. Geoportaal
  3. Rakvere interaktiivne kaart
  4. Odette Kirss (2007). Jalutaja teejuht. Tallinn: Solnessi Arhitektuurikirjastus. Lk 153.
  5. Rakvere 207. Seniitraketibrigaadi staabi linnak
  6. Rakveres avati lennuväli. Postimees, 8. august 2004.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]