Nacarat

Allikas: Vikipeedia
Nacarat
Värvi koordinaadid
Hex kood #fc5d5d
sRGBB  (rgb) (252, 93, 93)
CMYKH   (c, m, y, k) (0, 63, 63, 1)
HSV       (h, s, v) (0°, 63%, 99%)
Allikas code-couleur.com[1][2]
B: Normaalolukorras [0–255] (bitti)
H: Normaalolukorras [0–100]
Moetahvel ajakirjast "Journal des Luxus und der Moden" 1786. Tekstis selgitus: "Naine kleidis à la Turque, peas sulgede ja lintidega kaunistatud kübar à la nouvelle Omphale, 'anneaux unis' kõrvarõngastega. Kaela ja rinda katab ees asuva lehviga fišüü. Kleit on valmistatud nacarat-värvi atlassist või siidtaftist. Volangiga seelik ja pihik valgest siidtaftist. Vasakul käel käevõru ja paremas peos tihedalt kokkuvolditud lehvik."

Nacarat [nakaʀa] on prantsuskeelsetes tekstides esinev vanaaegne, tänapäeval harva kasutatav värvinimetus, mis tähistab roosakaspunast kuni punakasoranži värvust[3]. Nimetus on tähenduselt pigem hinnalisele materjalile ja selle sädelevale helgile viitav[4]. Värvinimetust kasutati eelkõige moes, eriti 18. sajandi lõpul ja direktooriumistiili perioodil[5][6] ja 19. sajandi algul; tänapäeval ka kosmeetikatoodete värvuse tähistamiseks.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Nacarat '​ tooni täpne määratlus oli juba 18.–19. sajandi tekstides vaid ligikaudne[7]. Sõna esineb ka varem, 17. sajandi allikates[8], näiteks 1663. aastal välja antud prantsuse-itaalia sõnastikus, kus seda kirjeldatakse oranži taolisena "spezie di colore come rancio"[9].

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Sõna on seletatud hispaaniakeelse nacarado 'pärlmutter' kaudu[10], teistel andmetel araabiakeelse sõnaga nakarat, mis tähistab mingit punast värvitaime[viide?].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]