NYYD Ensemble

Allikas: Vikipeedia

NYYD Ensemble (harvemini kirjutatud Nyyd Ensemble) on Eestis tegutsev uue muusika instrumentaalansambel. Ansambli tuumiku moodustavad keel- ja puhkpillikvintett, trompet, tromboon, löök- ja klahvpillid. Koosseis muutub vastavalt esitatava teose vajadustele ühest mängijast kammerorkestrini. Ansambli kunstiline juht ja dirigent on Olari Elts.

Ansambli esimene kontsert oli rahvusvahelisel nüüdismuusikafestivalil NYYD'93, mille järgi ka omale nimi saadi.

Ansambli repertuaaris on erisuguste stiilitaotlustega muusikat 20. sajandi algusest tänapäevani. Esitatud on üle 80 helilooja muusikat Debussyst, Schönbergist ja Stravinskist Tan Duni, Heiner Goebbelsi ja nooremateni. Ansamblil on tihedad sidemed ka eesti heliloojatega (Eino Tamberg, Lepo Sumera, Raimo Kangro, Erkki-Sven Tüür, Tõnu Kõrvits, Märt-Matis Lill, Jüri Reinvere, Helena Tulve, Toivo Tulev, Mari Vihmand jt).

Ansambel on teinud koostööd Peeter Jalakaga muusikateatriprojektides (nt Stravinski "Sõduri lugu" 1996. aastal, Lepo Sumera multimeedia- ja kammerooper "Olivia meistriklass (esiettekanne; 1997. aastal ja Mauricio Kageli teoste õhtu "Variété" (2002)).

Ansambel on mänginud ka välismaistel nüüdismuusikafestivalidel.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]