NSV Liidu välisluure juhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

NSV Liidu välisluure juhtide loend on Nõukogude Venemaa ja NSV Liidu riikliku julgeoleku välisluure juhtide ja nende asetäitjate loetelu

NSV Liidu RJK Esimese Peavalitsuse (välisluure) juhtkonna moodustasid:

  • NSV Liidu RJK Esimese Peavalitsuse ülem
  • NSV Liidu RJK EP ülema 1. asetäitja
  • NSV Liidu RJK EP ülema asetäitja analüütilise töö alal
  • NSV Liidu RJK EP ülema asetäitja Läänepoolkera alal
  • NSV Liidu RJK EP ülema asetäitja Lähis-Ida, Kesk-Ida ja Aafrika alal
  • NSV Liidu RJK EP ülema asetäitja, illegaalide S-valitsuse ülem.

NSV Liidu RJK EP esimehed ja asetäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

  • kindralpolkovnik Aleksandr Sahharovski, 23. juuni 1956 – 15. juuli 1971, NSV Liidu MN ja RJK Esimese Peavalitsuse ülem;
    • 23. veebruar 1957 – jaanuar 1960, kindralmajor Pjotr Makarjov (МАКАРЬЕВ Петр Павлович), RJK EP esimehe asetäitja;
    • 1957–1968, polkovnik/kindralmajor Mihhail Grigorjevitš Kotov, RJK EP esimehe asetäitja;
    • 1958–1971, Fjodor Mortin, NSV Liidu MN ja RJK EP ülema 1. asetäitja;
    • 1958–1961, kindralmajor Aleksei Krohhin, RJK EP esimehe asetäitja;
    • 1961–1966, Vitali Grigorjevitš Pavlov, RJK EP esimehe asetäitja;
    • 1966–, Boriss Ivanov (Иванов Борис Семенович), RJK EP esimehe asetäitja Lääne poolkeral teostatavas luuretegevuses;
    • 14. juuni 1967 – 12. mai 1968, kindralmajor Ivan Agajants (Агаянц Иван Иванович), RJK EP esimehe asetäitja;
    • 1967–1969, kindralmajor Vikenti Sobolev (Соболев Викентий Павлович), EP ülema asetäitja Lähis-Idas, Kesk-Idas ja Aafrikas teostatavas luuretegevuses;
    • 1968–1971, polkovnik/kindralmajor Boriss Solomatin, RJK EP esimehe asetäitja;
  • kindralleitnant Fjodor Mortin, 15. juuli 1971 – 13. november 1974, NSV Liidu MN ja RJK EP ülem;
    • 1971–1974, Vladimir Krjutškov, NSV Liidu MN ja RJK EP ülema 1. asetäitja;
    • kindralmajor Sergei Aleksandrovitš Kondrašov, RJK EP ülema asetäitja;
    • 1973–1989, kindralmajor Juri Ivanovitš Popov, RJK EP ülema asetäitja;
  • 1978. aastast kindralpolkovnik (alates 1988. aastast armeekindral) Vladimir Krjutškov, NSV Liidu RJK EP ülem ja
    • alates 23. novembrist 1978 oli EP ülem kohakaasluse alusel ka NSV Liidu RJK esimehe asetäitja;
    • 19741979, Boriss Ivanov, NSV Liidu MN ja RJK ja NSV Liidu RJK EP ülema asetäitja;
    • 19751980, kindralmajor Jevgeni Šiškin (Шишкин Евгений Изотович), RJK EP ülema asetäitja Euroopas ja Kaug-Idas teostatavas luuretegevuses;
    • 1975–1987, kindralmajor Jakov Medjanik (Медяник Яков Прокофьевич), EP ülema asetäitja Lähis-Idas, Kesk-Idas ja Aafrikas teostatavas luuretegevuses;
    • 1979–1991, Vadim Kirpitšenko[1], NSV Liidu RJK EP ülema asetäitja;
    • 1980. detsember – 1983. september, kindralmajor Viktor Gruško (Грушко Виктор Федорович
    • 1982–1988, kindralmajor Boriss Solomatin, RJK EP esimehe asetäitja;
    • 19841991, Nikolai Leonov (Леонов Николай Сергеевич), EP ülema asetäitja Lääne poolkeral teostatavas luuretegevuses;
    • 1987–1989, Leonid Štšebaršin, EP ülema asetäitja Lähis-Idas, Kesk-Idas ja Aafrikas teostatavas luuretegevuses;
  • Vadim Kirpitšenko, 1. oktoober 1988 – 6. veebruar 1989, NSV Liidu RJK EP ülema kohusetäitja;
    • 1989. november – 29. jaanuar 1991, kindralleitnant Gennadi Titov (Титов Геннадий Федорович), RJK EP ülema asetäitja Euroopas teostatavas luuretegevuses;
    • 1989–1991, Vjatšeslav Gurgenov, EP ülema asetäitja Lähis-Idas, Kesk-Idas ja Aafrikas teostatavas luuretegevuses;
    • 1989–1991, Nikolai Kaljagin (Калягин Николай Егорович), RJK EP ülema asetäitja Kaug-Idas teostatavas luuretegevuses;
  • kindralleitnant Leonid Vladimirovitš Šebaršin, 6. veebruar 1989 – 21. september 1991, NSV Liidu RJK EP ülem
    • 1991, kindralmajor Vladimir Žižin (Жижин Владимир Иванович), RJK EP ülema asetäitja Euroopas teostatavas luuretegevuses;
  • Vjatšeslav Gurgenov, 21.–30. september 1991, NSV Liidu RJK EP ülema kohusetäitja;
  • Jevgeni Primakov, 30. september – 6. november 1991, NSV Liidu RJK EP ülem

26. detsembril 1991 määrati Venemaa Föderatsiooni president Boriss Jeltsini korraldusega nr 316 Jevgeni Primakov Vene NFSV Välisluureteenistuse direktoriks.

Nõukogude Venemaa välisluure varasemad juhid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]