N.W.A

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt N.W.A.)
N.W.A
N.W.A logo
N.W.A logo
Päritolu Compton, California, USA
Stiilid hiphop, räpp, gängsta-räpp
Tegev 1986–1991
Plaadifirma Ruthless, Priority, Interscope
Veebileht http://www.nwalegacy.com
Koosseis
Eazy-E
Arabian Prince
Dr. Dre
MC Ren
DJ Yella
Ice Cube

N.W.A (pikemalt Niggaz Wit Attitudes) oli Ameerika Ühendriikide hiphopansambel, mis sai kuulsaks gängsta-räpi populariseerimisega. N.W.A oli aktiivne aastatel 19861991, sel perioodil ei lubatud neid paljudesse USA raadiotesse. Ansambli helisalvestisi on USA muusikaturul ostetud üle 10 miljoni. Pärast bändi laialiminekut alustasid selle liikmed Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren ja DJ Yella soolokarjääri.

2016. aastal võeti N.W.A Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks.[1]

Ansambli ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Los Angelese eeslinna Comptoni narkodiiler Eazy-E alustas koos Jerry Hilleriga oma kogutud rahaga plaadifirma Ruthless asutamist. Pärast firma asutamist kutsus Eazy bändi kohalikud mehed Ice Cube'i, Dr. Dre'i, DJ Yella ja Arabian Prince'i. 1987. aastal lasi N.W.A Ruthlessi all välja oma esimese albumi "N.W.A. and the Posse". Peale N.W.A enda lasi Ruthless plaadifirma all välja mitmeid singleid ja albumeid Eazy-E ja beatboxija Ron-De-Vu[lisa viide]. 1988. aastal tuli bändi MC Ren, kes vahetas välja Arabian Prince'i, kes küll ilmus N.W.A järgmisel albumi kaanel.

Edasine tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

1988. aastal andis N.W.A välja oma kõige tuntuma ja edukama hiti "Straight Outta Compton". Paljud arvasid, et see lugu äratab üles küsimuse Los Angelese probleemide suhtes. N.W.A lugudes on väga palju laimatud politseid nagu näiteks laulus "Fuck Tha Police" ja kasutatud rassistlike sõnumeid. Lugude produtseerimise töö võtsid enda peale DJ Yella ja Dr. Dre, sõnad kirjutasid valmis enamasti Ice Cube ja MC Ren. Lugu "Fuck Tha Police" tõi aga mõlemale kaasa suured probleemid seadustega. Milt Ahlerich FBI-st saatis plaadifirmale Ruthless kirja, et lugudes lõpetatakse vägivalla propageerimine. Kirjas oli kirjutatud: "Advocating violence and assault is wrong and we in the law enforcement community take exception to such action". See kiri on siiamaani nähtaval Clevelandis Rock'n'rolli Kuulsuste Hallis. See FBI poolt saadetud kiri aga ainult kasvatas N.W.A edu muusikaturul. Politseinikud keeldusid turvamast N.W.A kontserte. Album "Straight Outta Compton" oli esimene, mis kasutas märki "Parental Advisory" ehk ainult vanemate nõusolekul.

Kuu aega pärast "Straght Outta Comptoni" turule viimist, lasi ka Eazy-E välja oma esimese sooloalbumi "Eazy Duz It", kus tegi kaasa ka MC Ren, kes oli avalikkuse ees ühtlasi ka ainus külalisesineja. Tegelikult tegid muusika ikka DJ Yella ja Dr. Dre. Enamus riime olid kirjutatud MC Reni, Ice Cube ja The D.O.Ci poolt. See album ilmus plaatina kujul ja muutus samuti üheks läbilöögiks Ruthless plaadifirmal. 1989. aastal anti välja uus "Straight Outta Compton", nüüd juba tavalise CD-plaadina.

N.W.A laialiminek[muuda | muuda lähteteksti]

1991. aasta album "Niggaz4Life" jäi N.W.A viimaseks kogumikuks. Dr. Dre ja Ice Cube süüdistasid Eazy-E'd bändi tagant raha varastamises. Dr. Dre asutas plaadifirma Death Row Records ja alustas ka ise soolokarjääriga. Esimeseks suuremaks singliks sai "Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin')". Eazy-E aga vastas omakorda lugudega "Real Muthaphuckkin G's" ja "It's On".

Pärast Eazy-E surma 26. märtsil 1995 kadus N.W.A bänd muusikamaailmast. Küll aga räppisid Dr. Dre ja Ice Cube oma vana sõbra meenutuseks lugusid nagu näiteks "What's The Difference", "Hello" ja "Growin Up".

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid
Kogumikalbumid
EP-d
Videoalbumid

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. N.W.A. rockhall.com. Vaadatud 21.12.2016

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]