Mihhail Fradkov

Allikas: Vikipeedia
Mihhail Fradkov
Sünniaeg 1. september 1950 (73-aastane)
Veebisait http://www.government.ru/government/
Mihhail Fradkov (2014)

Mihhail Jefimovitš Fradkov (vene keeles Михаил Ефимович Фрадков; sündinud 1. septembril 1950 Kuibõševi oblastis) on Venemaa riigiametnik ja poliitik, peaminister 20042007. Jaanuarist 2017 Venemaa Strateegiliste Uuringute Instituudi direktor.

2000. aastast on ta Venemaa Föderatsiooni 1. klassi tõeline riiginõunik.

Fradkov sündis Kuibõševi oblasti Krasnojarski rajooni Kurumotši asunduses.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

1972. aastal lõpetas ta Moskva Tööpingiehitusinstituudi (станкоинструментальный институт) mehaanikainsenerina, 1981 Väliskaubanduse Akadeemia.

Ta on majanduskandidaat.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1973–1975 töötas ta Nõukogude Liidu India saatkonnas majandusnõuniku aparaadis. Enne seda on tema elulookirjelduses lünk; arvatakse, et ta sai KGB väljaõppe. 1975–1984 töötas ta NSV Liidu Riikliku Majandussuhete Komitee väliskaubanduskoondises "Tjažpromeksport". 1984–1988 oli ta sama komitee hangete peavalitsuse juhataja asetäitja, 1988–1991 NSV Liidu Välismajandussuhete Ministeeriumi välismajandusoperatsioonide koordineerimise ja reguleerimise peavalitsuse juhataja asetäitja, 1991–1992 Venemaa alalise esindaja asetäitja GATTi juures Genfis.

19. oktoobril 1992 sai Fradkovist Venemaa välismajandussuhete ministri asetäitja, 12. oktoobril 1993 esimene asetäitja. 28. jaanuarist 1997 2. veebruarini 1998 oli ta SRÜ valitsuskomisjoni liige. 16. aprillil 1997 sai ta Venemaa välismajandussidemete ja -kaubanduse ministriks (26. märtsist 1997 oli ministri ajutine kohusetäitja).

Alates 20. augustist 1997 kuulus ta ametkondadevahelisse kooskõlastuskomisjoni Venemaa ja välisriikude sõjatehnikaalase koostöö alal. 19. septembrist 1997 24. detsembrini 1998 töötas ta Venemaa Julgeolekunõukogu ametkondadevahelises rahvusvahelise julgeoleku komisjonis.

30. aprillil 1998 Fradkovi juhitud ministeerium likvideeriti. 14. mail 1998 valiti kompanii "Ingosstrahh" aktsionäride koosolekul direktorite nõukogu esimeheks, veebruarist maini 1999 oli ta selle peadirektor.

25. mail 1999 sai Fradkov Venemaa kaubandusministriks (Sergei Stepašini valitsuses). 19. augustist 1999 juhtis ta sama ministeeriumi Vladimir Putini valitsuses. Alates 6. septembrist 1999 kuulus ta presidendi juures asuvasse komisjoni, mis tegeles välisriikidega tehtava sõjalis-tehnilise koostööga. 2000. aasta mais nimetati ta Sergei Ivanovi juhitud Venemaa Julgeolekunõukogu esimehe esimeseks asetäitjaks. Hiljem määrati Fradkov juhtima Venemaa maksupolitseid. Alates 11. märtsist 2003 nimetati Fradkov maksupolitsei likvideerimise tõttu (seda peeti korrumpeerunuks ja ebatõhusaks) Venemaa täievoliliseks esindajaks Euroopa Liidu juures ministri seisuses. Juunis 2003 nimetati ta Venemaa presidendi eriesindajaks suhete arendamise alal Euroopa Liiduga.

Peaminister[muuda | muuda lähteteksti]

President Vladimir Putin nimetas Fradkovi peaministriks 1. märtsil 2004. 5. märtsil 2004 kinnitas Venemaa Riigiduuma ta ametisse. Fradkovi poolt oli 352, vastu 58 ja hääletamata jättis 24 rahvasaadikut.

Fradkov lubas tagada majanduskasvu, võidelda vaesusega ja reformida sõjaväe. Ta lubas alandada ettevõtete sotsiaalmaksu ja samas tagada maksude kogumise.

Enda määramist kommenteeris Fradkov nii: "Ma nõustusin ja ütlesin, et olen nõus seda tööd tegema. Igaüks peab olema valmis tegema, mida temalt oodatakse." Ta soovis esimeseks asepeaministriks asespiikrit Aleksandr Žukovit.

Fradkovil on kogemusi majanduse, rahvusvaheliste suhete ja julgeolekustruktuuride alal. Putin rõhutas Fradkovi suuri kogemusi võitluses korruptsiooniga. Ta oli otsinud professionaalset ja korralikku inimest, kellel oleks laialdane kogemus avaliku elu eri sfäärides.

Vaatlejate arvates tähendas Fradkovi määramine peaministriks valitsuse iseseisvuse vähenemist. Oodati, et Fradkov aitab Venemaad Läänele lähendada. Arvati, et Fradkov ei ole seotud ühegagi vaenutsevatest "klannidest", mistõttu ta on neutraalne ja valmis kompromissideks. Vaatlejate ootasid, et Fradkovile tehakse ülesandeks ebapopulaarsed reformid, ja Fradkov jääks patuoinaks. Putini administratsioon ei olnud piisavalt võimekas ja populaarne, et lubada Putini kõrvale teise poliitilise isiksuse ilmumist. Kuigi Putin lubas peaministri valikuga näidata valitsuse poliitilist kurssi, valis ta isiku, kes on pigem tema käepikendus. Arvati, et hiljem saab peaministriks ja presidendiks Sergei Ivanov.

12. septembril 2007 teatas Mihhail Fradkov oma valitsuse tagasiastumisest. Kremlis Putiniga kohtudes ütles ta: "Riik seisab tähtsate poliitiliste sündmuste lävel. Tulemas on riigiduuma valimised ja Venemaa presidendi valimised. Poliitilisi protsesse mõistes tahaksin, et teil oleks täielik vabadus otsuste langetamisel, sealhulgas kaadri osas. Ma arvan, et minust oleks õige valitsusjuhi koht vabastada." Putin avaldas kolm aastat valitsust juhtinud Fradkovile tunnustust ja kiitis teda tehtud töö eest. [1]

14. septembril sai peaministriks Viktor Zubkov.

SVR-i peadirektor[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 9. oktoobrist 2007 kuni 5. oktoobrini 2016 oli Fradkov välisluuretalituse SVR peadirektor.

RAS-i Venemaa Raudteed nõukogu esimees[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2016. aastast RAS-i Venemaa Raudteed nõukogu esimees.

Venemaa Strateegiliste Uuringute Instituudi direktor[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa president Vladimir Putin nimetas ta Venemaa Strateegiliste Uuringute Instituudi direktoriks alates 4. jaanuarist 2017.[2]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Fradkov valdab inglise ja hispaania keelt. Tal on reservpolkovniku auaste. Ta on abielus ja tal on kaks last.

Fradkovi poeg on lõpetanud KGB järglase FSB õppeasutuse.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Viktor Hristenko (kohusetäitja)
Venemaa peaminister
20042007
Järgnev
Viktor Zubkov