Mantova

Allikas: Vikipeedia
Mantova

[ m'antova ]
itaalia Mantova

Pindala 64 km²
Elanikke 48 653 (1.01.2023)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 45° 9′ N, 10° 47′ E
Mantova (Itaalia)
Mantova
Palazzo Ducale
Rotonda di San Lorenzo
Palazzo Bonacolsi Piazza Sordello ääres

Mantova (ladina keele järgi teisteski keeltes kasutatav Mantua ei ole eesti keeles soovitatav) on linn Põhja-Itaalias Lombardia maakonnas, Mantova provintsi halduskeskus.

Elanike arv 48 103 (2004).

Linn on kolmest küljest piiratud Mincio jõe moodustatud järvedega.

Ajaloolise ja romantilise linnasüdame ümber laiuvad Manotova peamiselt fašistlikust perioodist pärit ehitistega eeslinnad. Seal asuvad keemia- ja paberitööstusettevõtted, mis on süüdi ka ümbruskonna suurima järve Superiore reostamises. Hoolimata sellest peetakse Mantovat üheks Itaalia keskkonnasõbralikumaks linnaks (Legambiente aruanne 2005).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mantova kohal asus algselt etruski (6. sajand eKr), seejärel Vana-Rooma asula.

Linn kuulus 12. sajandil Lombardia Liigasse.

Mantova õitseaeg oli Gonzagade (üks renessansiaegse Itaalia rikkamaid ja võimsamaid suguvõsasid) valitsusajal (13281627).

Aastateks 16281631 läks linn pärilussõja tagajärjel Neversi hertsogite kätte. Aastal 1708 läks Mantova Austria valdusse, 1797 vallutas selle Napoleon I ja linn liideti Tsisalpiini vabariigiga, 1815 taastati Austria võim.

Alates 1866 on Mantova ühendatud Itaalia riigi koosseisus.

Arhitektuurimälestised[muuda | muuda lähteteksti]

Mantova kesklinn on koondunud ümber nelja omavahel ühendatud väljaku – Piazza Mantegna, Piazza dell'Erbe, Piazza Broletto ja Piazza Sordello. Nende väljakute ääres asub suurem osa Mantova vanemast ja väärtuslikumast arhitektuuripärandist.

Mantova panoraam

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Mantova mälestusmärkides ja tänavanimedes kajastuvad arvukad kultuuriloolised seosed. See on poeet Vergiliuse sünnilinn (Mantua me genuit). Samuti on Mantovast pärit kunstnik Andrea Mantegna. Mantovasse saatis Shakespeare maapakku Romeo ja seal on Verdi "Rigoletto" tegevuspaik.

Via Accademial asub 18. sajandist pärinev Teatro Scientifico Bibiena. Seal andis 13-aastane Wolfgang Amadeus Mozart oma debüütkontserdi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]