Ivo Jurak

Allikas: Vikipeedia
Ivo Jurak
Sündinud 11. oktoober 1977
Surnud 7. märts 2023 (45-aastaselt)
Truudusvanne  Eesti
Teenistus Eesti kaitsevägi
Ukraina maakaitseväe rahvusvaheline maakaitseleegion
Teenistusaeg 1996–2015
Auaste kapten
Sõjad/lahingud Bahmuti lahing 

Ivo Jurak (11. oktoober 19777. märts 2023) oli Eesti endine sõjaväelane (kapten).

Ta alustas sõjaväelist karjääri ajateenistusega 1996. aastal Sisekaitse Operatiivrügemendis. Ta on hiljem teeninud ka Scoutspataljoni luureülemana ja Vahipataljoni staabiülemana. Ta on olnud ka Briti väejuhatuse all teeninud ja kogu Afganistani sõja vältel kõige rohkem ohvreid kandnud Eesti välismissiooni Estcoy-8 liige.

Jurak teenis 2015. aasta lõpuni kaitseväe toetuse väejuhatuse liikumise koordineerimise keskuses staabiohvitserina. Tema sõjaväeline karjäär lõppes, kui teda süüdistati riigisaladuse avalikustamises karistusseadustiku paragrahvi 241 lg 1 järgi (riigisaladuse avalikustamine pole seotud riigireetmise ega salakuulamisega), eraviisilises jälitustegevuses ja tulirelva ebaseaduslikus käitlemises. Ta võeti vahi ala 29. augustil 2016. Ta mõisteti süüdi ja karistati kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest tal tuli kohe vanglas ära kanda seitse kuud. Ühtlasi määras kohus talle nelja-aastase katseaja.[1]. Jurak viis töölt kaasa riigisaladust sisaldavat teavet ja hoidis seda oma kodus, võimaldades sellega riigisaladusele ebaseadusliku juurdepääsu.

Jurak võitles 2022. aasta sügisest Ukraina rahvusvahelise maakaitseleegioni koosseisus Venemaa-Ukraina sõjas.[2] Ta hukkus 7. märtsil 2023 Bahmuti lahingus. Jurak on teadaolevalt esimene Eesti kodanik, kes on alates Venemaa täiemahulise agressiooni algusest selles sõjas elu kaotanud.[3][4] Eesti kodanikest on enne teda Venemaa-Ukraina sõjas hukkunud Valgevenest pärit lahingmeedik Nikolai Iljin, kes tapeti 2020. aasta suvel.[5]

1. aprillil 2023 sängitati tema urn mulda Tartu sõjaväekalmistule.[6]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]