Irdning

Allikas: Vikipeedia

Irdning oli vald Austrias Steiermargi liidumaal Liezeni ringkonnas. 2015. aastast on see Irdning-Donnersbachtali valla osa.

Irdning asub Liezenist 19 km edelas Ennstalis, 645–1450 m kõrgusel merepinnast.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Turulinna algus pole dokumentide puudumise tõttu teada. Arvatakse, et esimestele asunikele maksis kohalik vürst ja see viitab makstavale intressimäärale. Neid talusid pärandati põlvkondade kaupa, kohapeal nimetati neid õuedeks, kohalikke elanikke nimetati hiljem Irdningi isandateks.

Nime Irdning (Idenich, Ydnich) on esmamainitud 1140. aastal ja kihelkonnakirikut on mainitud 1145. aastal. Turg sai alguse 1564. aastal valitseja Selva Ferdinand Hoffmani palvel. 1689. aastast on see Selva Irdningi provintsikohtu asukoht.

Religioon[muuda | muuda lähteteksti]

Irdningi pastor oli aastatel 1455–1458 Silvio Piccolomini Sienast. 27. augustil 1458 sai ta Pius II nime all paavstiks.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Falkenburgi linnus: ehitatud 1615. aastal Hans Praunfalki poolt talu asemele jahilossiks. 1711. aastast on torn kaputsiinide klooster.
  • Gumpensteini linnus: ehitatud 1616. aastal ehitusmeister Stainach Moritzi poolt samuti talu asemele.
  • Irdningi kihelkonnakirik: esmamainitud 1145. aastal, peamiselt gooti stiilis, pühendatud Peetrusele ja Paulusele. Kahe kaitsepühaku keskne tähtsus kajastub peaaltarimaalil, mis on 1752. aastal Grazist pärit Carl Philippi lehepühkija barokkstiilis religioosse kunsti tüüpiline näide. See kujutab rahusuudlust kahe vooru vahel, hüvastijättu teineteisega enne nende märtrisurma Roomas. Kirikust väljas on sõjamemoriaal 105 Irdningi ohvrile Esimesest maailmasõjast ja 167 ohvrile Teisest maailmasõjast. Loetletud on ka Aigen im Ennstali ohvrid.
  • Irdningi skulptuuripark: rahvuslike ja rahvusvaheliste kunstnike puu- ja kiviskulptuurid.

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Tänu oma kõrgusele ja kaugele, kuid hõlpsasti ligipääsetavale asukohale on jalgpallimeeskonnad Irdningit regulaarselt treeninglaagriteks kasutanud. Nende hulka kuuluvad Madridi Real (2008), Fulham FC, Salzburgi Red Bull, Stoke City FC, AS Roma, Everton FC ja VfB Stuttgart. Inglismaa jalgpallikoondis treenis siin enne 2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusi. Tuhanded pealtvaatajad tulevad iga kord mängijatelt autogramme küsima ja treeningut vaatama.

2018. aastal treenis Everton Irdningis ja pidas sõprusmängu kohaliku meeskonna ATV Irdningiga, võites 22-0.

Irdningi lähistel on mitu suusakuurorti, sealhulgas Planneralm (Steiermargi kõrgeimal asuv suusakuurort), Riesneralm ja Tauplitzalm. Teiste talispordialade hulka kuuluvad murdmaasuusatamine ja jääkeegel. Suvel saab kasutada hotelli Schloss Pichlarn golfiväljakut. Ujumisvõimalused on saadaval ka külade tehistiigis ja Putterersees naabruses asuvas Aigen im Ennstalis.

Irdningis on aastaringselt avatud rannavõrkpalliväljak, tennisekompleks, kaks ratsutamisakadeemiat, rulluisurada, kergejõustikurada ja asfaldikurling.

Inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Alois Pachernegg (1892–1964), Austria dirigent ja helilooja
  • Hubert Friedrich Hirscher (1951–), Austria autor, vabakutseline ajakirjanik
  • Bruno Jaschke (1958–), Austria kirjanik ja ajakirjanik