Happy Xmas (War Is Over)

Allikas: Vikipeedia
"Happy Xmas (War Is Over)"
John Lennon ja Yoko Ono The Plastic Ono Band ning Harlemi kogukonnakoori singel
B-pool "Listen, the Snow Is Falling"
Välja antud 1. detsember 1971 (USA-s)
24. november 1972 (Suurbritannias)
Salvestatud 28. ja 31. oktoober 1971 Record Plant Eastis, New Yorgis
Stiil rock · jõulumuusika
Pikkus 3:25
Plaadifirma Apple
Autor John Lennon · Yoko Ono
Produtsent Phil Spector · John Lennon · Yoko Ono

"Happy Xmas (War Is Over)" on jõululaul, mille avaldasid singlina John Lennoni ja Yoko Ono Plastic Ono Band koos Harlemi kogukonnakooriga. See oli Lennoni seitsmes singel, mille ta avaldas väljaspool The Beatlesit.

"Happy Xmas (War Is Over)" oli Lennoni ja Ono läbiviidud ligi kaks aastat kestnud rahuaktsiooni kulminatsiooniks. 1969. aasta detsembris olid nad vastukultuuri liikumise ja Vietnami sõja vastaste meeleavalduste kõrgpunktis korraldanud kampaania, mille tulemusena püstitati 12 suurlinna üle maailma mustvalged reklaamtahvlid, millel seisis kiri: "WAR IS OVER! If You Want It – Happy Christmas from John & Yoko" ("Sõda on läbi! Kui vaid tahate – Häid jõule, soovivad John ja Yoko"). Kuigi lauset "War is over" oli kasutatud juba Phil Ochsi sõjavastases laulus "The War Is Over" (1968) ja The Doorsi laulus "The Unknown Soldier" (1968), võtsid hiljem Lennon ja Ono selle tõenäoliselt kasutusele juhuslikult; pole tõendeid selle kohta, kas nad olid neist varasematest lauludest teadlikud või mitte.

1969. aasta rahukampaania plakat

Hüüdlause "War is over" jõudis lõpuks Lennoni ja Ono jõululaulu pealkirja. Laul püüab luua sotsiaalset ühtsustunnet ja see kutsub üles rahumeelsusele. Lennon püüdis lauluga edasi anda optimismi, vältides samas sentimentaalsust, mis tema arvates jõululaule sageli iseloomustab.

Pärast seda, kui The Beatles 1970. aastal laiali läks, oli Lennon The Beatlesi liikmetest esimene, kes oma soolokarjääri jooksul jõululaul välja andis; hiljem andis George Harrison välja laulu "Ding Dong, Ding Dong" (1974), Paul McCartney laulu "Wonderful Christmastime" (1979) ja Ringo Starr albumi "I Wanna Be Santa Claus (1999).

Laul salvestati 1971. aasta oktoobri lõpus New Yorgis Record Planti stuudios. Laulus tegi kaasa Harlemi kogukonnakoor, kuhu kuulus umbes kolmkümmend last vanuses 4–12-aastat. Laulu produtseerimise juures osales Phil Spector, kes oli olnud Lennoni kahe esimese sooloalbumi "John Lennon/Plastic Ono Band" (1970) ja "Imagine" (1971) produtsendiks.

USA-s andis laulu "Happy Xmas (War Is Over)" singlina välja plaadifirma Apple Records 1. detsembril 1971. 1971. aastal laul USA-s suurt edu ei saavutanud. Selle põhjuseks oli singli hiline väljalase, mille tõttu seda raadiotes palju ei mängitud. "Happy Xmas (War Is Over)" jõudis ajakirja Cashbox singlite edetabelis 36. kohale, Record Worldi edetabelis 28. kohale ja Billboardi jõulusinglite edetabelis kolmandale kohale. Suurbritannias anti "Happy Xmas (War Is Over)" singlina välja 1972. aasta novembris ja seal saavutas see palju suuremat edu, jõudes Briti singlite edetabelis neljandale kohale. Hiljem on see jõudnud Briti singlite edetabelisse korduvalt uuesti. Pärast Lennoni surma 1980. aasta detsembris jõudis singel teisele kohale, jäädes alla vaid Lennoni teisele singlile, "Imagine'ile".

Hiljem on laulu salvestanud ja esitanud paljud teised artistid, teiste seas Céline Dion (1998), Miley Cyrus ja Mark Ronsoni koos Sean Ono Lennoniga (2018) ning John Legend (2019). Eestikeelsed sõnad on laulule loonud Leelo Tungal ja eestikeelset versiooni "Käes ongi jõulud" on esitanud Jüri Homenja.[1] 2012. aastal saavutas "Happy Xmas (War Is Over)" Briti telekanali ITV korraldatud parima jõululaulu valimisel kümnenda koha.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]