Phil Spector

Allikas: Vikipeedia
Phil Spector (1965)
Phil Spector (2000)

Harvey Phillip Spector (26. detsember 1939 Bronx, New York16. jaanuar 2021 French Camp, California osariik) oli USA muusikaprodutsent, muusik ja laulukirjutaja, kes oli eelkõige tuntud tänu 1960. aastatel tema produtseeritud laulude kõlaefektile, nn wall of sound '​ile. Ta oli muusikatööstuses esimene, kel oli kontroll salvestusprotsessi igas faasi üle.[viide?]

Spector alustas muusikukarjääri 1958. aastal popansambli The Teddy Bears kaasasutaja, kitarristi ja lauljana. Ansambli kuulsaim hitt oli Spectori kirjutatud "To Know Him Is to Love Him", mis jõudis 1958. aasta detsembris USA singlite edetabelis Billboard Hot 100 esikohale ja järgmise aasta veebruaris Briti singlite edetabelis teisele kohale. 1960. aastal asutas ta plaadifirma Philles Records ja sai 21-aastaselt toona kõige noorimaks plaadifirmaomaniks USA-s. 1960. aastatel tegi ta koostööd selliste artistidega nagu The Ronettes, The Crystals ning Ike & Tina Turner. Tavaliselt töötas ta koos arranžeerija Jack Nitzsche, inseneri Larry Levine'i ja stuudiomuusikute ansambliga, mis sai tuntuks nime all The Wrecking Crew. 1966. aastal taandus Spector mõneks aastaks muusikatööstusest.

Muusikatööstusse naasis Spector 1969. aastal. Ta produtseeris The Beatlesi albumi "Let It Be" (1970) ning John Lennoni ja George Harrisoni soolomaterjali. 1970. aastate keskpaigaks oli Spector produtseerinud kaheksateist USA singlite edetabelis esikümnesse jõudnud singlit, kuid pärast koostööd Leonard Coheni, Dion DiMucci ja The Ramonesiga jäi ta muusikatööstusest edaspidi suurest kõrvale ja oli kimpus eraeluliste probleemidega. Tema produtseeritud lugudest said esikohahittideks näiteks "You've Lost That Lovin' Feelin'" (The Righteous Brothersi singel; 1964), "The Long and Winding Road" (The Beatlesi singel; 1970) ja "My Sweet Lord" (Harrisoni soolosingel; 1970). BMI kohaselt oli "You've Lost That Lovin' Feelin'" 20. sajandil USA-s raadiotes enimkõlanud lugu.

Spector andis panuse stuudio kujunemisele instrumendiks, popkunsti esteetika integreerimisele muusikasse (art pop) ning sellistesse žanritesse nagu art rock ja dream pop. Tema 1963. aastal produtseeritud jõulualbumit "A Christmas Gift for You from Phil Spector", millel kõlavad mitmete artiste salvestatud laulud, peetakse üheks kõigi aegade parimaks jõulualbumiks. 1973. aastal pälvis tema ja Harrisoni produtseeritud Harrisoni kontsertalbum "The Concert for Bangladesh" parima albumi Grammy auhinna. 1989. aastal võeti Spector Rock'n'rolli Kuulsuste Halli ja 1997. aastal Laulukirjutajate Kuulsuste Halli liikmeks. 2004. aastal valis ajakiri Rolling Stone Spectori kõigi aegade parimate artistide seas 63. kohale.

2009. aastal mõisteti Spectorile 19-aastane vanglakaristus 2003. aasta veebruaris näitleja Lana Clarksoni mõrvamise eest. Spector suri 2021. aasta jaanuaris 81-aastaselt vanglas haiglas koroona tüsistuste tagajärjel[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]