Gentoo

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Gentoo Linux)

Gentoo Linux on Linuxi distributsioon, mis on projekteeritud modulaarsena, portatiivsena ja optimeerituna kasutaja arvutile. See saavutatakse kõigi programmide kompileerimisega lähtekoodist. Suur hulk programme on saadaval ka arhitektuuripõhiste binaarpakettidena, mis vähendab kompileerimisaega, kuid sellega rikutakse Gentoo vaimu ja kaob "isetegemise" võlu. Programmide lisamine, uuendamine ja kustutamine käib programmi Portage abil.

Portage[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Portage

Portage on paketihaldussüsteem, mis aitab kasutajal programme lisada, uuendada ja kustutada. Portage on kirjutatud Pythonis, mis on põhiline Gentood kasutusvahend. Süsteemi ennast nimetatakse Portage'iks, kuid enamus tegevusi toimub terminaliprogrammi Emerge abil.

Kasutamise lipud[muuda | muuda lähteteksti]

Portage süsteem võimaldab kasutada lippe, millega saab määrata, missugused programmi vahendid kompileeritakse programmidesse ja missugused mitte. Näiteks saab DVD-ga arvutil tuua sisse DVD toetuse, DVD-ta arvutil aga see kompileerimata jätta. Lipud võivad tugevalt mõjutada suhtust teiste programmidega ja nende kasutamine on üks moodus programmide seadmiseks.

Võrdlus teiste distributsioonidega[muuda | muuda lähteteksti]

Paketihalduri Portage lippudega kontrollitakse, milliseid funktsioone mingi pakett täitma peab ja milliseid mitte.

Näiteks Fedora või Mandriva Linuxile on keerukas paigaldada ainult KDE kasutajaliidest, sest paljud rakendused on kompileeritud toetama ka GNOME kasutajakeskkonda. Seetõttu paigaldatakse arvutisse ikkagi paljud GNOME keskkonna teegid. Näiteks programmi Samba paigaldus Fedora või Mandriva Linuxile nõuab ka printimissüsteemi Cupsi teekide paigaldamist, olenemata sellest, kas on kavas printida või mitte. Nii Fedora kui ka Mandriva Linuxis saab pakette ise kompileerida, kuid mõningaid vahendid on hiljem äärmiselt keerukas süsteemist eemaldada.

Meediamängija Mplayeri kompileerimisel ja paigaldamisel saab täpselt ette anda omadusi: protsessori käsustike toetus (mmx, mmx2, 3dfx, 3dnow, 3dnowex), helisüsteemid (oss, alsa), kodekid (xvid, divx, oggvorbis), lisaseadmete (dvd, juhtkang) jt. toetus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]