Arch Linux

Allikas: Vikipeedia
Arch Linux
Ettevõte/arendaja Aaron Griffin
OS-i tootepere UNIXi-laadne
Lähtekoodi tüüp vaba ja avatud lähtekoodiga tarkvara
Algne versioon 11. märts 2002
Stabiilne väljalase 2024.03.01 / 1.03.2024 Muuda Vikiandmetes
Uuendamismeetod PKG
Paketihaldur pacman
Tuuma tüüp monoliitne
Vaikekasutajaliides puudub (shell)
Veebisait www.archlinux.org/

Arch Linux on sõltumatult arendatav Linuxi distributsioon, vaba ja avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteem, mis toetab Arch Linuxi kasutajate kogukonna ühistööd.

Arch Linuxi koostamisel on silmas peetud lihtsust, elegantsi, programmikoodi korrektsust ja minimalismi. Lihtsus on Archi järgi "ilma igasugu mittevajalike lisanditena, täiendusteta või keerukuseta" ja on defineeritud tarkvara arendaja vaatenurgast.

Arch Linux erineb sellistest suurtest distributsioonidest nagu Ubuntu ja Fedora selle poolest, et ta ei avalda varem välja kuulutatud päeval uusi versioone. Selle asemel kasutab ta jooksva uuendamise süsteemi, mille korral uusi tarkvarapakette võidakse lisada kasvõi iga päev. Seetõttu piisab igapäevastest versiooniuuendustest, et omada kõige moodsamat versiooni. See välistab vajaduse aeg-ajalt uuem versioon installeerida. Mõned kogukonna liikmed on isegi uhked selle üle, kui kaua aega nad pole uut versiooni installinud.

Sellegipoolest on nii mõnelegi versioonile antud oma nimi. Need on tulnud ebakorrapäraselt, näiteks 2002. aastal oli 4 nimega versiooni, 2006. aastal mitte ühtki. Esimene versioon kandis Homerose järgi nime Homer ja see avaldati 11. märtsil 2002. Alates 2009. aastast versioonidele enam nimesid ei anta, vaid selle asemel eristatakse neid aasta ja kuu abil.

Arch Linux on inspireeritud CRUXist, ka minimalistlikust distributsioonist. Arch Linuxi projekti alustas Judd Vinet 2002. aasta märtsil, olles projekti juht 2007. aasta oktoobrini. Pärast seda juhib projekti Aaron Griffin.