BunsenLabs

Allikas: Vikipeedia
BunsenLabs Helium R4 cdsized, mis põhineb Debian 9.6 Stretchil

BunsenLabs on Debianil põhinev Linuxi distributsioon, mis on kogukondlik järglane CrunchBang Linuxile.[1][2] See põhineb Debian 9.6 Stretch[3] stabiilsel väljalaskel.[4][5]

BunsenLabsi peamisteks omadusteks on kergus, kiirus, stabiilsus ja minimalistlik kasutajaliides. Distro vaikimisi graafiline keskkond on Openbox aknahaldur koos Conky vidinatega.

See on üks vähestest distributsioonidest, mis annab Live CD peal välja kaasaegset Debiani-põhist süsteemi graafilise keskkonna ja Firefoxi lehitsejaga. Saadaval on nii LiveCD kui ka LiveDVD-versioonid 32- ja 64-bitistele süsteemidele.

BunsenLabsi suhteliselt vähesed nõudmised võimaldavad seda käitada vanal arvutiriistvaral (~10 aastat). Graafilise keskkonna ja lehitseja või muu rakendustarkvara käitamiseks vajalik RAM-mälu nõue arvutile on vähemalt 1 GB. Koos ID-kaarti toetava tarkvaraga on mistahes ressursimahukamaks tööks soovituslik RAM-mälu miinimumvajadus 1,5–2 GB.

Distributsioon on osaliselt ühilduv ID-kaardi tarkvaraga: peale ID-kaardi tarkvara enam-vähem edukat installi on võimalik kasutada lehitsejas PIN1 ja PIN2 koode (sisenemine ja allkirjastamine), ning osaleda Eesti e-valimistel. ID-kaardi haldustarkvara küll käivitub, kuid ei ole siiski täiel määral funktsionaalne.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "CrunchBang – a nimble Openbox Linux Distro". crunchbanglinux.org. Vaadatud 12.09.2015.
  2. "A community continuation: BunsenLabs (Page 1)". CrunchBang Linux Forums. Vaadatud 12.09.2015.
  3. https://wiki.debian.org/DebianStretch
  4. https://wiki.debian.org/Derivatives/Census/BunsenLabs
  5. https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?id=4772

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]