Erik Aaes

Allikas: Vikipeedia

Erik Aage Aaes (ka: Éric Aes; 27. aprill 1899 Nordby, Fanø19. märts 1966 Gentofte, Charlottenlund) oli taani teatri- ja filmikunstnik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vanemad olid tüürimees Einar Aaes ja Kirsten Marie Jensen.

Aastal 1917 asus ta õppima Mereväe allohvitseride kooli (Marinens Underofficersskole), hiljem õppis ta kunstikoolis. Aastast 1919 töötas ta assistendina filmistuudios Nordisk Films Axel Bruuni käe all ning käis samal ajal tehnikakoolis. Hiljem oli ta Kopenhaageni teatris Folketeatret lavastaja Svend Gade abiline. Ta aitas Sven Gadel 1921 Berliinis "Hamletit" lavastada. Seal õppis ta ka 1921–1924 kunstkäsitöökoolis Kunstgewerbeschules Cesar Kleini käe all maalimist.

1920. aastatel töötas Aaes Berliinis teatrikunstnikuna. Aastal 1924 asus ta elama Pariisi, kus ta oli kuni 1932. aastani filmikunstnik Jean Renoiri, Alberto Cavalcanti ja teiste avangardfilmirežissööride filmides. Ta õppis seal mitmes maaliõppeasutuses. Aastal 1924 oli tal ka Kopenhaagenis Axelborgis koos P. Bille-Holsti, Johan F. Tryde ja Sophie Louise Wachtmeisteriga näitus. Aastal 1926 peatus ta Taanis ja Rootsis, töötades Svend Methlingi ("Peer Gynt") ja Ernst Rolfi lavastuste heaks. Kui 1931 puhkes helifilmikriis, sõitis Aaes Saksamaale, kus ta töötas kaks aastat graafiku ja plakatimaalijana.

1933. aastal naasis ta Taani. Algul töötas ta paar aastat plakatimaalijana, hiljem mitme Kopenhaageni teatri kunstnikuna.

1936. aastal oli ta kuu aega õppereisil Venemaal, et valmistuda "Katerina Ismailova" lavakujunduseks Kuninglikus Teatris (1937). Tema lavakujunduste seas on ka "Smeltediglen" ja "Brand" (Folketeatret) ning "Mus og Mænd" (1940, Riddersalen).

Ta töötas elu lõpuni filmi- ja teatrikunstnikuna.

Lavakujunduses taotles ta psühholoogilist mõju, eriti värvide abil. Filmides kasutas ta modernset interjööri. Tema kujundus filmides "Vredens Dag" (Carl Theodor Dreyer) ja "Ordet" (Dreyer) mängis lavastustes väga olulist rolli.

Ta on maetud Bispebjergi kalmistule Kopenhaagenis.

Lavakujundusi[muuda | muuda lähteteksti]

1936 "Katerina Ismailova" (Kuninglik Teater) 1940 "Lots Kone" (Riddersalen)

Mõningaid tema kavandeid säilitatakse Osalos asuvas teatrimuuseumis (Teatermuseet).

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Filmirollid[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Erik Aaesi abikaasa oli Karin Eugenie Pfeil (sündis 8. oktoobril 1919 Kopenhaagenis), kelle vanemad olid ärijuht Edvard Wilhelm Pfeil ja Karen Julie Andersen.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]