Rakett: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
proovisin paremaks toimetada
Resümee puudub
2. rida: 2. rida:
[[Pilt:Soyuz rocket ASTP.jpg|pisi|Kanderakett [[Sojuz-U]]]]
[[Pilt:Soyuz rocket ASTP.jpg|pisi|Kanderakett [[Sojuz-U]]]]


'''Rakett''' ([[itaalia keel|itaaliakeelsest]] sõnast ''rocchetto'' - [[kedervars]]) on tüüpiliselt silindrilise kujuga vedel- või tahkekütust sisaldav seade; kütuse süütamisel tekkiv kuum [[gaas]] või [[ioon]]id väljuvad läbi seadme tagaosa [[düüs]]i ja panevad seadme reaktiivtõuke mõjul edasi liikuma. Lihtsama ehitusega raketid on kasutusel ilutulestiku- ja signaalrakettidena, keerulisema ehitusega raketid aga juhitavate ja [[ballistiline rakett|ballistiliste rakettidena]] (sõjanduses) ning [[kanderakett]]idena (kosmosetranspordis).
'''Rakett''' ([[itaalia keel|itaaliakeelsest]] sõnast ''rocchetto''<ref>[http://www.etymonline.com/index.php?term=rocket Online Etymology Dictionary], sõna "rocket"</ref> - [[kedervars]]) on tüüpiliselt silindrilise kujuga vedel- või tahkekütust sisaldav seade; kütuse süütamisel tekkiv kuum põlemisgaas või [[ioon]]id väljuvad läbi seadme tagaosa [[düüs]]i ja panevad seadme reaktiivtõuke mõjul edasi liikuma. Lihtsama ehitusega raketid on kasutusel ilutulestiku- ja signaalrakettidena, keerulisema ehitusega raketid aga juhitavate ja [[ballistiline rakett|ballistiliste rakettidena]] (sõjanduses) ning [[kanderakett]]idena (kosmosetranspordis).


Raketis asuva kütuse põlemine ei sõltu ümbritsevast [[atmosfäär]]ist. Raketi liikumist atmosfääris mõjutab siiski [[õhutakistus]], millega tuleb arvestada (võimalik on ka aerodünaamiline juhtimine).
Raketis asuva kütuse põlemine ei sõltu ümbritsevast [[atmosfäär]]ist. Raketi liikumist atmosfääris mõjutab siiski [[õhutakistus]], millega tuleb arvestada (võimalik on ka aerodünaamiline juhtimine).

Redaktsioon: 4. veebruar 2015, kell 00:20

 See artikkel räägib lennuaparaadist; teiste tähenduste kohta vaata Rakett (täpsustus)

Kanderakett Sojuz-U

Rakett (itaaliakeelsest sõnast rocchetto[1] - kedervars) on tüüpiliselt silindrilise kujuga vedel- või tahkekütust sisaldav seade; kütuse süütamisel tekkiv kuum põlemisgaas või ioonid väljuvad läbi seadme tagaosa düüsi ja panevad seadme reaktiivtõuke mõjul edasi liikuma. Lihtsama ehitusega raketid on kasutusel ilutulestiku- ja signaalrakettidena, keerulisema ehitusega raketid aga juhitavate ja ballistiliste rakettidena (sõjanduses) ning kanderakettidena (kosmosetranspordis).

Raketis asuva kütuse põlemine ei sõltu ümbritsevast atmosfäärist. Raketi liikumist atmosfääris mõjutab siiski õhutakistus, millega tuleb arvestada (võimalik on ka aerodünaamiline juhtimine).

Rakette liigitatakse näiteks kasutatava kütuse järgi: vedelkütusrakett, tahkekütusrakett, footonrakett (footon-reaktiivmootoriga kosmoseaparaat); juhitavuse järgi: juhitav, mittejuhitav, automaatselt juhitav; liikumise trajektoori järgi:ballistiline rakett ja otstarbe järgi: kanderakett, meteoroloogiline rakett, tiibrakett jne.[2]

Vaata ka

Viited

  1. Online Etymology Dictionary, sõna "rocket"
  2. EE 8. köide, 1995. Lk 12