Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
22. rida: 22. rida:
<tr><td>[[Riigihümn]]</td><td>?</td></tr></table>
<tr><td>[[Riigihümn]]</td><td>?</td></tr></table>


'''Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik''' oli [[riik]] [[Galiitsia]]s.
'''Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik''' oli [[riik]] [[Galiitsia]]s. [[1772]] kaotas [[Rzeczpospolita]] suurema osa Galiitsiast [[Esimene Poola jagamine|esimese Poola jagamise]] käigus [[Austria]]le. [[Austria Habsburgid]] omandasid Galiitsia, tuginedes [[Ungari]] vanale pretensioonile selle territooriumi peale. Austria osana nimetati seda '''[[Galiitsia]] ja [[Lodomeeria]] [[Kuningriik|Kuningriigiks]]''' kahe keskaegse idaslaavi vürstiriigi Galiitsia ja [[Włodzimierz Wołyński|Włodzimierzi]] järgi. Piirkonna tuumikala oli tuntud [[Puna-Vene]] nime all. Austria Galiitsia koosseisu lisati ka suur osa [[Väike-Poola]]st. Pealinn oli Lwów (Lemberg; praegune [[Lviv]]), kus täielikult domineeris poola aristokraatia, kuigi provintsi idaosas elasid [[idaslaavlased]] ([[ukrainlased]] ehk [[Ruteenlased|ruteenid]], nagu Habsburgid oma riigi sisse jäävaid [[ukrainlased|ukrainlasi]] nimetasid). Galiitsia idaosas elas ka arvukalt [[poolakas|poolakaid]] ja juute. Austria Galiitsia vastliidetud lääneosas olid valdavas ülekaalus poolakad. Galiitsia oli Austria suurim [[kroonimaa]], ja üks vaesemaid.

[[1772]]. aastal kaotas [[Rzeczpospolita]] suurema osa Galiitsiast [[Poola esimene jagamine|esimese Poola jagamise]] käigus [[Austria ertshertsogkond|Austria ertshertsogkonnale]]. [[Austria Habsburgid]] omandasid Galiitsia, tuginedes [[Ungari]] vanale pretensioonile selle territooriumi peale. Austria osana nimetati seda '''[[Galiitsia]] ja [[Lodomeeria]] [[Kuningriik|Kuningriigiks]]''' kahe keskaegse idaslaavi vürstiriigi Galiitsia ja [[Włodzimierz Wołyński|Włodzimierzi]] järgi.

Piirkonna tuumikala oli tuntud [[Puna-Vene]] nime all. Austria Galiitsia koosseisu lisati ka suur osa [[Väike-Poola]]st. Pealinn oli Lwów (Lemberg; praegune [[Lviv]]), kus täielikult domineeris poola aristokraatia, kuigi provintsi idaosas elasid [[idaslaavlased]] ([[ukrainlased]] ehk [[Ruteenlased|ruteenid]], nagu Habsburgid oma riigi sisse jäävaid [[ukrainlased|ukrainlasi]] nimetasid). Galiitsia idaosas elas ka arvukalt [[poolakas|poolakaid]] ja juute. Austria Galiitsia vastliidetud lääneosas olid valdavas ülekaalus poolakad. Galiitsia oli Austria suurim [[kroonimaa]], ja üks vaesemaid.


Kui Austria surus maha [[Krakówi Vabariik|Krakówi Vabariigi]] iseseisvuse, läks see linn [[1846]] Austria Galiitsia koosseisu. [[1786]]–[[1849]] kuulus Galiitsia koosseisu [[Bukoviina]].
Kui Austria surus maha [[Krakówi Vabariik|Krakówi Vabariigi]] iseseisvuse, läks see linn [[1846]] Austria Galiitsia koosseisu. [[1786]]–[[1849]] kuulus Galiitsia koosseisu [[Bukoviina]].

Redaktsioon: 29. november 2013, kell 17:25

Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik
Królestwo Galicji i Lodomerii
Королівство Галичини та Володимирії
LippVapp

Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik
Riigikeelpoola, ukraina
Riigikirik?
PealinnLwów
Riigipea?
Pindala?
Rahvaarv?
Iseseisvus26. juuli 1917 - 14. november 1918
Rahaühik?
Riigihümn?

Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik oli riik Galiitsias.

1772. aastal kaotas Rzeczpospolita suurema osa Galiitsiast esimese Poola jagamise käigus Austria ertshertsogkonnale. Austria Habsburgid omandasid Galiitsia, tuginedes Ungari vanale pretensioonile selle territooriumi peale. Austria osana nimetati seda Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriigiks kahe keskaegse idaslaavi vürstiriigi Galiitsia ja Włodzimierzi järgi.

Piirkonna tuumikala oli tuntud Puna-Vene nime all. Austria Galiitsia koosseisu lisati ka suur osa Väike-Poolast. Pealinn oli Lwów (Lemberg; praegune Lviv), kus täielikult domineeris poola aristokraatia, kuigi provintsi idaosas elasid idaslaavlased (ukrainlased ehk ruteenid, nagu Habsburgid oma riigi sisse jäävaid ukrainlasi nimetasid). Galiitsia idaosas elas ka arvukalt poolakaid ja juute. Austria Galiitsia vastliidetud lääneosas olid valdavas ülekaalus poolakad. Galiitsia oli Austria suurim kroonimaa, ja üks vaesemaid.

Kui Austria surus maha Krakówi Vabariigi iseseisvuse, läks see linn 1846 Austria Galiitsia koosseisu. 17861849 kuulus Galiitsia koosseisu Bukoviina.

Alates 1868. aastast oli Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik Austria-Ungari kroonimaa (ametlikult võrdväärne 16 ülejäänud kroonimaaga), kus ametlik keel oli poola keel.

Esimese maailmasõja ajal võitlesid Austria-Ungari ja Venemaa ägedalt Galiitsia pärast.

26. juulil 1917 sai Galiitsia ja Lodomeeria Kuningriik täiesti iseseisvaks. 1. novembril 1918 sai Lääne-Galiitsia taastatud Poola Vabariigi osaks. Ida-Galiitsia kuulutas end 14. novembril Biała Cerkiewis (praegu Bila Tserkva) koos Bukoviina ja Taga-Karpaatiaga iseseisvaks Lääne-Ukraina Vabariigi nime all. Mall:Link FA