Anacletus I: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerlIwBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud tl:Anacletotl:Papa Anacleto
82. rida: 82. rida:
[[hu:I. Anaklét pápa]]
[[hu:I. Anaklét pápa]]
[[mk:Папа Анаклет]]
[[mk:Папа Анаклет]]
[[mr:पोप ॲनाक्लेतस]]
[[mzn:آناکلتوس]]
[[mzn:آناکلتوس]]
[[nl:Paus Anacletus I]]
[[nl:Paus Anacletus I]]

Redaktsioon: 4. veebruar 2013, kell 03:54

Anacletus I

Anacletus (Anencletus, kreeka keeles Ανάκλητος "Anakletos"), kolmas paavst pärast Peetrust ja Linust, kuid varasem Rooma piiskoppide nimistu, mis lähtus Linusest, pidas teda teiseks paavstiks.

Tuginedes tema nimekujule (Anencletus - kreeka keeles 'patuta, süüta'), peetakse teda kreeklaseks ja sel juhul on ta esimene kreeklasest paavst. Nimekuju alusel arvatakse, et tegu oli orjaga või endise orjaga, kuna Rooma riigis kandsid sellist nime tavaliselt orjad. Ta võib olla sama isik kui Cletus, kuna Eusebios, Ireneus, Augustinus ja Optatus väidavad ta olevat sama isiku, samas kui Liberiuse kataloog ja Liber Pontificalis on aga seisukohal, et Anacletus ja Cletus on erinevad isikud ja seega erinevad paavstid.

Mõneti seostatakse teda apostel Pauluse kirjas Tiitusele 1. peatüki 7. salmis mainitud piiskopi prototüübiga. Tekst kõlab eesti keeles nii: "Sest ülevaataja peab Jumala majapidajana olema laitmatu..."

Traditsiooni järgi ristiti Anacletus Peetruse poolt. Ta pühitses Roomas 25 presbüterit ja püstitas Peetruse haua kohale mälestusmonumendi. Ta sätestas liturgilise rõivastuse kasutamist ja piiskoppide pühitsemise reeglid.

Traditsiooni kohaselt oli Anacletus kutsutud kiriku etteotsa Rooma kodanikuna, tema isa oli Emilianus. Ta püsis oma ametikohal 12 aastat (7788). Kuna kirikuloolase Caesarea Eusebiose järgi suri ta keiser Domitianuse 12 valisemisaastal (seega kas 92 või 93), siis Vatikani Annuario Pontificio väidab tema valitsemisaastateks 8092. Arvatavasti suri ta märtrisurma. Anacletuse säilmeid hoitakse Püha Linuse Kirikus Vatikanis.

Anacletust austatakse katoliku kirikus ja õigeusu kirikus märtri ja pühakuna, tema mälestuspäev on 26. aprill (kehtestatud paavst Paulus VI ametisoleku ajal).

Välislingid

Kirjandus

Eelnev
Linus
Rooma paavst
76/79-88
Järgnev
Clemens I