Tallinna Toomkool: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
31. rida: 31. rida:
* [[Axel de Vries]]
* [[Axel de Vries]]
* [[Hellmuth Weiss]]
* [[Hellmuth Weiss]]
*[[Ragnar Nurkse]]


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 11. september 2011, kell 19:45

Kunagise Tallinna toomkooli hoone aadressil Toom-Kooli 11.

Tallinna toomkool oli Toompeal vaheaegadega tõenäoliselt 13. sajandist kuni 1939. aastani tegutsenud õppeasutus. Õppeasutust on korduvalt ümber nimetatud ja reorganiseeritud.

Esmakordselt on Tallinna toomkooli mainitud 1319. aastal.

Rootsi võimu ajal muudeti toomkool Toompea käsitööliste laste luterlikuks algkooliks.

1765. aastal võttis Eestimaa rüütelkond kooli täielikult oma ülalpidamisele ja seos Tallinna Toomkirikuga katkes. Kool muudeti rüütliakadeemiaks (gümnaasiumiks).

19. sajandi algul nimetati kool Eestimaa Rüütli- ja Toomkooliks (saksa keeles Estländische Ritter- und Domschule). Seal võisid õppida Eestimaa aadlike pojad, vabadel kohtadel ka ohvitseride, literaatide ja I gildi kaupmeeste pojad.

1893. aastal kooli tegevus katkes seoses keiser Aleksander III alustatud venestusega.

Uuesti avati toomkool 1906. aastal, mil erakoolides lubati õppetöö ka õpilaste emakeeles. Aastatel 19151918 toimus õppetöö Venemaa keisririigi riigikeeles vene keeles.

Eesti Vabariigis allus Tallinna Toomkool (Domschule zu Reval) saksa vähemusrahvuse kultuuromavalitsusele. Kooli tegevus lõppes seoses Umsiedlungiga.

2011. aasta sügisest alustab Toomkooli nime all EELK initsiatiivil tööd kristlik kool. Kooli taasasutajad ja omanikud on EELK konsistoorium ja EELK Tallinna Piiskoplik Toomkogudus. Toomkool on Püha Miikaeli kooli alluvuses ja teeb koostööd Vanalinna hariduskolleegiumiga. Esimesse klassi läheb 27 õpilast[1].

Vilistlasi

Viited

  1. "Tallinna toomkool alustab taas tööd" Tallinna Postimees, 15.08.2011 (vaadatud 15. augustil 2011)

Välislingid