Equitable Building

Allikas: Vikipeedia
Equitable Buildingut kujutav postkaart enne 1919. aastat

Equitable Building oli arhitekt Ernest R. Grahami historitsistlikus uusklassitsistlikus stiilis koos prantsuse beaux-arts'i nüanssidega projekteeritud kõrghoone New Yorgis Lower Manhattani ärikeskuses aadressil 120 Broadway, Pine Streeti ja Cedar Streeti vahel. Tegu oli näitega ühest varajasemast täiskõrguses pilvelõhkujast.

See on 40-korruseline ja 163,9 meetri kõrgune kontorihoone, mida ehitati aastatel 19131915. See oli algselt kindlustusühingu The Equitable Life Assurance Society of the United States peakontor. Aastatel 19151928 oli see kontoripinna poolest suurim büroohoone maailmas, selle H-kujuline põhiplaan katab tervet kvartalit. Hoone valmimise järel võttis New Yorgi linn selle enneolematu mahu tõttu 1916. aastal vastu tsoneerimisotsuse, mis sätestas, et kõrghooned peavad kõrguses ahenema ega tohi teisi hooneid otseselt päikesevarju jätta.

Mitmekümne aasta vältel olid nii Equitable Building kui ka Singer Building ja City Investing Building ning Woolworth Building ühed New Yorgi all-linna silueti silmapaistvamad vabaturukapitalismi sümbolid ja ikoonilisemad maamärgid. 2. juunil 1978 kanti see Ameerika Ühendriikide Ajalooliste Paikade Riiklikku Registrisse (National Register of Historic Places) kui USA Rahvuslik Ajalooline Mälestusmärk (National Historic Landmark). Aastast 1996 on tegu New Yorgi Mälestusmärkide Säilitamise Komisjoni poolt kaitsealuseks mälestusmärgiks (New York City Landmark) kuulutatud ehitisega.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]