City Investing Building

Allikas: Vikipeedia
City Investing Building
City Investing Building esiplaanil, Singer Building tagaplaanil

City Investing Building või aastatel 1928–1932 teatud ka kui Benenson Building oli arhitekt Francis H. Kimballi historitsistlikus uusbarokses prantsuse beaux-arts-stiilis projekteeritud kõrghoone New Yorgis Lower Manhattani ärikeskuses aadressil 165 Broadway, Cortland Streeti ja Church Streeti tänava nurgal. Tegu oli näitega ühest varajasemast täiskõrguses pilvelõhkujast.

See oli 33-korruseline ja 148,4 meetri kõrgune F-kujulise asümmeetrilise põhiplaaniga kontorihoone, mille ehitustegevus kestis aastatel 19061908. Aastatel 19081909 oli see samal ajal kõrvalkrundil valminud Singer Buildingu järel kõrguselt teine hoone maailmas. 1912. aastal valmis paari kvartali läheduses maailma uue kõrgeima hoonena Woolworthi kaubandusketi uusgooti arhitektuuristiilis peakontor Woolworth Building (241,4 m). Mitmekümne aasta vältel olid nii City Investing Building kui ka Singer Building ja Woolworth Building ühed New Yorgi all-linna silueti silmapaistvamad sõjaeelse vabaturukapitalismi sümbolid ja ikoonilisemad maamärgid.

1968. aastal lammutas uus omanik United States Steel Corporation selle koos kõrvalasunud kõrghoone Singer Buildinguga, et teha ruumi modernistlikule ja tunduvalt mahukamale kõrghoonele One Liberty Plaza. City Investing Buildingut ei oldud jõutud enne mahalammutamist arhitektuurimälestisena kaitse alla võtta.

Siiani on see olnud läbi aegade üheksas kõrgeim ettekavatsetult lammutatud hoone maailmas, pärast 11. septembri terrorirünnakuid on see olnud kõrguselt kaheteistkümnes hävitatud hoone.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]