Eduard Raig

Allikas: Vikipeedia

Eduard Raig (5. jaanuar 1902 Kõlleste vald Võrumaa19. november 1998 Connecticut, Ameerika Ühendriigid) oli Eesti sõjaväelane (lipnik) ja Eesti politseinik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Eduard Raig õppis Tartu Linnakoolis, mille lõpetas Vabadussõja ajal. Osales Vabadussõjas Tartu kaitsepataljonis, osales Tartu vabastamisest, Lõunarinde lahingutest Lõuna-Eestis, Pihkva vallutamisest, Balti Landeswehri ja Saksa Rauddiviisi vastu võitlustest Landeswehri sõjas ja tõrjelahingutest Narva rindel.

Peale Vabadussõda jätkas ta poolelijäänud õpinguid õhtu-ühisgümnaasiumis Tartus ning astus Tartu Ülikooli Õigusteaduskonda. Majanduslikel põhjustel katkestas õpingud ja siirdus Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuse Sõjakooli tagavaraväe ohvitseride kursusele. Õpingute ajal Sõjakoolis toimus 1. detsembri riigipöördekatse ja rünnak ka Sõjakoolile. Sõjakooli lõpetamise järel jätkas teenistust 2. diviisi suurtükiväes Tartus.

1926. aastal asus õppima Politseikooli kõrgemasse klassi, mille lõpetamise järel määrati ta konstaabliks Võru-Petseri prefektuuri, jätkas teenistust abikomissarina Tallinna Politseikoolis ja pärast 3-aastast teenistust määrati ta Tartu-Valga prefektuuri Tartu abikomissari kohale, kus asus edasi õppima Tartu Ülikooli õigusteaduskonda, mille lõpetas 1936. aastal. Teenis lühikest aega Tartu-Valga prefektuuri Mustvee jaoskonna politseikomissari ajutise asetäitjana ja seejärel määrati Tallinna-Harju prefektuuri Keila jaoskonna politseikomissariks.

Nõukogude okupatsiooni ajal varjas ennast Tartus ja oli maapaos Võrumaal. Saksa okupatsiooni ajal määrati Eduard Raig Politsei ja Omakaitse Valitsuse Tartu-Valga Prefektuuri Elva politseikomissariks. 1941. aastal Valga politseiprefektiks ja hiljem Eesti Julgeolekupolitsei ja SD[1] haldus- ja õigusosakonna juhatajaks.

1944. aastal taandus Saksa vägedega läbi Sudeedimaa, Tšehhoslovakkia, Saksamaa ja Austria, üle Nõukogude kontrolli all oleva Elbe jõe ja jõudis üle Hannoveri Wolterdingeni põgenikelaagrisse Briti tsoonis. 1949. aastal emigreerus perega USA-sse.

Eduard Raig suri südameatakki tagajärjel 19. novembril 1998 Connecticuti osariigis ja on maetud West Hartfordis.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Eduard Raig. Fakte ja mälestusi, 183 lk, Heritage Printers, Hartford, Connecticut, USA

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]