Deftones

Allikas: Vikipeedia
Deftones
Stiilid alternatiivrokk/metal, eksperimentaalrokk
Tegev 1988
Plaadifirma Maverick Records
Warner Music
Seotud esitajad Phallucy, Team Sleep
Veebileht http://www.deftones.com/
Koosseis
Chino Moreno (vokaal, kitarr)
Stephen Carpenter (kitarr)
Chi Cheng (basskitarr)
Abe Cunningham (trummid)
Frank Delgado (DJ, süntesaator)
Endised liikmed
John Taylor (trummid)
Dominic Garcia (basskitarr)
Deftones 2006

Deftones on Grammy võitnud alternatiivroki/metal'i ansambel Ameerika Ühendriikidest California osariigist Sacramento linnast. Ansambel tegutseb aastast 1988.

Neid on nimetatud üheks viimaste aastate innovatiivsemaks ja unikaalsemaks rokkmuusikat viljelevaks bändiks. Johnny Loftus on kirjutanud: "Rokkmuusika kriitikud asetavad tavaliselt Deftonesi sajandivahetuse nu-metali liikumisest kõrgemale või vähemalt toovad nad esile. Deftones on alati paistnud rohkem kummalisena ja valmis ühendama traditsionaalselt austatud saundi nagu dream pop või D.C. hardcore oma California alternatiivmetaliga."

Chino Moreno poeetilised laulusõnad, mida Time'i ajakirja kriitik kirjeldas kui "raevukalt intelligentseid", on tihti provokatiivsed, kuid interpretatsioonile avatud. Moreno on tuntud oma iseloomuliku karjumishääle ja rahustava tenori poolest. Ta on lemmiklauljatena nimetanud Morrisseyd, Rivers Cuomot Weezerist, Robert Smithi The Cure'ist, H.R-i Bad Brainsist ja David Gahanit Depeche Mode'ist.

Eestis käis ansambel 19. juunil 2006.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Varasemad aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Kui Stephen Carpenter oli 15-aastane, sai ta rulaga sõites purjus juhi autolt löögi. Paariks kuuks ratastooli aheldatuna hakkas ta iseseisvalt kitarrimängu õppima. Väidetavalt maksis autojuht Carpenterile kahjutasu ja see võimaldas tollel bändile muusikavarustust soetada, kuid Abe Cunningham on intervjuus (ajakiri Metal Edge, jaanuar 2007) öelnud, et see on müüt. Chino Moreno, Carpenter ja nende sõber Abe Cunningham hakkasid 1988. aastal regulaarselt Carpenteri garaažis proovi tegema. Moreno polnud kunagi esinenud kellelegi peale oma perekonna. Kui nende esimene trummar Winter Fayee loobus bändis Rosary mängimise kasuks, mängis Cunningham ajutiselt trumme. Lisaks Deftonesis basskitarri mängimisele oli Cunningham koos Joe Garciaga bändis Phallucy. Pärast veenmist nõustus Cunningham Phallucyst lahkuma ning Deftonesi alaliseks trummariks hakkama. Basskitarristiks tuli Chi Cheng, keda Carpenter tundis rulasõitjate seltskonna kaudu.

Nimi "Deftones" kombineeriti hiphopi slängiterminist "def" ja järelliitest "-tones", mis oli 1950. ja 1960. aastate surf rock bändide ja souli viljelevate artistide seas populaarne sufiks. Nime saamisloos on märkimisväärne ka termin "tone deaf" (muusikalise kuulmiseta). Inglise keelest tõlkides tähendab Deftones "osavad" ("deft" – osav, vilunud, "ones" – ühed).

Deftones lindistas neljaloolise demolindi ja alustas kahe aasta jooksul mängimist kohalikes klubides, hiljem juba kaugemates kohtades nagu San Francisco ja Los Angeles. Nad sõbrunesid Bakersfieldist pärit metal-bändiga Korn ja käisid nendega turneedel. Sellel ajal mõjutasid Cunninghami loominguliselt endine bänd Phallucy ja Bad Brains.

Bänd mängis võimalikult tihti ja suhtus pillimängimisesse kui oma töösse. Algne neljalooline demolint oli nüüdseks vananenud. Nad lindistasid laulud kassetile ja müüsid neid oma esinemiste ajal. Varasemate laulude hulka kuulusid "(Like) Linus", "Plastic", "Venison", "Christmas", "Hump", "Freaks", "Some People", "God's Hands", "Hopburg Hop", "Gift" ja "Answers" (originaallint sisaldab ka kitarrisoolot). Nende eesmärgiks oli teenida võimalikult palju raha ja lindistada võimalikult palju demokassette plaadifirmadele. 1994. aasta juulis avaldas Deftonesi esinemine Los Angelese klubis The Coconut Teazer muljet Maverick Recordsi esimehele Guy Osearyle. Järgmisel päeval pakkus Oseary neile plaadilepingut. Deftones nõustus lepingutingimustega ja alustas üsna pea debüütalbumi planeerimist.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "(Like) Linus" (1993)
  • "Adrenaline" (1995)

Deftonesi esimese albumi eelprodutseerimine algas 1994. aastal. Plaati produtseeris Terry Date, kes oli varem töötanud selliste bändidega nagu Pantera, White Zombie ja Soundgarden. Date produtseeris ka järgmised kolm Deftonesi albumit.

"Adrenaline" ilmus 3. oktoobril 1995. Album saavutas suure müügiedu ning sai palju positiivset vastukaja. "Bored" ja "7 Words" olid põhilised hitid. Frank Delgado polnud veel bändi ametlik liige, kuid ta aitas mõnes loos kaasa. Ühes Adrenaline’i retsensioonis märgiti ära Cunninghami "üllatavalt keerukas trummimäng" ja kirjutati: "Erinevalt paljudest eakaaslastest on Deftones väga kontrollitud isegi keset kaost."

  • "Around The Fur" (1997)

Plaadi produtseeris Terry Date. Plaat salvestati Seattle'i stuudios Studio X. 26. oktoobril 1997 välja lastud album sisaldas koostööd Sepultura laulja Max Cavaleraga. Laul "Headup" pühendati tema surnud kasupojale Dana Wellsile. Laulust inspireerituna lõi Cavalera bändi Soulfly, mis on samuti pühendatud Wellsile. Laulus "MX" kuuleb Cunninghami elukaaslase Annalynni häält. "My Own Summer (Shove It)" ja "Be Quiet and Drive (Far Away)" olid alternatiivmuusika hitid. Mõlemale loole valmisid muusikavideod. "My Own Summer (Shove It)" lisati filmi The Matrix heliribale.

Akustilist varianti laulust "Be Quiet and Drive (Far Away)" esitati bändi sõprade DJ Crooki ja Jonah Matrangaga bändist Far. Selle versiooni tõttu avastas Chino Moreno kergema muusika ning alustas kõrvalprojekti Team Sleep.

Kuld- ja plaatinaplaadi tiitlitega pärjatud plaati müüdi USAs 1999. aasta seisuga umbes 500 000, selle aasta jaanuariks[viide?] aga 942 177 eksemplari.

  • "White Pony" (2000)

20. juunil 2000 avaldas bänd kolmanda albumi White Pony. Albumi produtsent oli Terry Date ning salvestuspaigaks Deftonesi enda stuudio Sausalitos Californias. Album platseerus 177 000 müüdud eksemplariga US Billboardi edetabelis kolmandaks. Nii fännid kui ka kriitikud peavad üldiselt plaati läbimõelduks ja terviklikuks. Hittideks kujunesid "Change (In the House of Flies)" ja "Digital Bath".

Arvustused olid ülekaalukalt positiivsed. Märgati Moreno laulusõnade suurenevat keerukust ning grupi eksperimentalismi. Melanhoolse loo "Teenager", milles leidub glitchi ja trip hop'i elemente, kavandas Moreno sõber ja Team Sleepi bändikaaslane DJ Crook (algselt oli "Teenager" Team Sleepi lugu). Laulus "Passenger" tehti koostööd bändi Tool laulja Maynard James Keenaniga. Rodleen Getsici vokaali kuuleb "Knife Prty" refräänis.

Mustas ja punases karbis piiratud väljaanded sisaldasid boonusena 12. laulu "The Boy's Republic". White Pony uus versioon ilmus 3. oktoobril 2000. Plaadil oli uus versioon laulust "Back To School (Mini Maggit), kuid intervjuus ajakirjale Visions ütles Moreno, et laulu panemine plaadi uusversioonile oli viga. "See laul tehti vaid ühel eesmärgil: saada singel. "Back To School" ilmus, sest ma olin idioot ja tahtsin plaadifirmale midagi tõestada." Deftones esitas laulu "Back to School" ainult albumi White Pony tutvustamiseks. Lõuna-Ameerika ja Euroopa turnee kavva lisati eeltoodud laul ametlikult.

White Pony saavutas plaatinaplaadi staatuse ning Deftones võitis kategoorias Best Metal Performance (parim metali-esitus) laulu eest "Elite" Grammy.

Brošüüris on vulgaarsed laulusõnad asendatud foneetiliselt sarnaste sõnadega. Näiteks laulu "Feiticeira" laulusõnad brošüüris on "Stop I’m drunk" ("Stopp, ma olen purjus"), kuid tegelikult laulab Chino küllalt kuuldavalt "Fuck I’m drunk" ("Persse, ma olen purjus"). Brošuuris järgi on laulus "Street Carp" rida "Now take it home and have fun with it" ("Nüüd võta see koju ja lõbutse sellega"), kuid tegelikult lauldakse "Now take it home and fuck with it" (Nüüd võta see koju ja kepi sellega"). Laulus "Change (In the House of Flies)" on sõnad "Give you the lung, blow me away" ("Annan sulle kopsu, puhu mind ümber"), tegelikult kõlab aga "Give you the gun, blow me away" ("Annan sulle relva, lase mind maha").

2007. aasta jaanuariks müüdi USAs albumit 1 274 364 eksemplari.

  • "Deftones" (2003)

"Deftones" ilmus poelettidele 20. mail 2003. Seda müüdi esimese nädalaga 167 000 eksemplari. Album püsis US Billboardi edetabelis üheksa nädalat. Esimene singel "Minerva" lisati mängude NHL 2004 ja True Crime: Streets of L.A. heliribale.

Teisele singlile "Hexagram" filmiti video, kus fännid vaatavad bändi laulu esitamas Simi Valley rulapargis Californias. Bänd tegi ka laulule "Bloody Cape" muusikavideo, kuid see ei jõudnud kunagi televiisoriekraanidele. Video oli saadaval ainult ühe päeva nende ametlikul kodulehel.

Palju materjali kirjutas kitarrist Carpenter, mistõttu kõlab album "raskemalt". Frank Delgado mängis süntesaatorit, klahvpille ja samplerit.

Esimesed neli kuud salvestati Sacramentos, hiljem Seattle's. Produtseeris Terry Date, Greg Wells aitas muusikalise ülesehitusega. Hiljem produtseeris Wells Team Sleepi debüütplaati.

Stephen Thomas Erlewine kirjutas oma retsensioonis: "Albumi avalugu "Hexagram" mõjutab sügavuti, sügavamini kui iialgi varem ning näitab, kui läila on ansambel Staind või kui jõuetu on Linkin Park. /---/ Tundub nagu oleks Deftones sunnitud oma metal-juuri tugevdama ohverdades selle, mis teeb nad paremaks ja huvitavamaks kui teised: nende armastuse art rocki vastu. /---/ Reeglite järgi mängides on nad head, kuid reegleid järgimata veelgi paremad."

Rokikriitik Greg Kot kirjutas väljaandes Chicago Tribune: "Ta (Chino Moreno) on kõige dadaistlikum metal-karjuja: nuuksuv, pilves ja veidralt sensuaalne, nagu üritaks ta peas olevate häältega poolt tosinat vestlust üleval hoida."

2007. aasta jaanuariks oli USA-s albumit müüdud 520 900 eksemplari.

  • "B-Sides & Rarities" (2005)

Kogumikalbum "B-Sides & Rarities" ilmus 4. oktoobril 2005.

CD sisaldab seni avaldatud ja avaldamata b-poole laule, kavereid ja akustilisi versioone bändi enda lugudest. DVDl on kõik bändi muusikavideod. Kompilatsioon sisaldab kavereid Jawboxi singlist "Savory" ja Lynyrd Skynyrdi populaarsest loost "Simple Man". Laulus "Black Moon" teeb kaasa Cypress Hilli liige B-Real.

  • "Saturday Night Wrist" (2006)

Viies album, "Saturday Night Wrist", ilmus 31. oktoobril 2006. Album tõusis 76 000 müüdud eksemplariga US Billboardi edetabelis kümnendale kohale.

Bänd vahetas oma kauaaegse produtsendi Terry Date'i Bob Ezrini vastu välja. Cunninghami sõnul nautis bänd Terryga töötamist.

Me vajasime vaheldust. Ja see on kindlasti erinev stiil. Temaga (Ezrin) töötamine pöörab kõik pahupidi. Ta plaksutab piitsa.

Abe Cunningham

2004. aasta novembris salvestama hakatud plaat valmis alles 2006. aasta kevadel. Pärast pea aastast pausi jäeti varasemad lindistused kõrvale ja plaadi produtseeris bändi Far kitarrist Shaun Lopez. Salvestusel tegid kaasa veel Annie Hardy bändist Giant Drag laulus "Pink Cell Phone" ja Serj Tankian bändist System of a Down laulus "Mein".

Albumi esimene singel "Hole in the Earth" saadeti raadiotesse 16. oktoobril 2006. Instrumentaalloo "U,U,D,D,L,R,L,R,A,B,Select,Start" pealkiri on viide Konami koodile (U, U, D, D, L, R, L, R, B, A, Start).

2007. aasta kevadel ilmus teine singel "Mein".

2007. aasta märtsiks oli USA-s albumit müüdud üle 200 000 eksemplari.

  • "Eros" (2009)

Kuuendat plaati lindistati alates 2007. aasta sügisest. 4. novembril 2008 sai bassist Chi Cheng autoõnnetuses raskelt viga ja langes koomasse. 2009. aasta alguses ilmuma pidanud albumi ilmumine lükati määramata ajaks edasi.

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "7 Words" (1995) (albumilt Adrenaline)
  • "Bored" (1996) (Adrenaline)
  • "My Own Summer (Shove It)" (1997) (Around the Fur)
  • "Be Quiet and Drive (Far Away)" (1998) (Around the Fur)
  • "Change (In the House of Flies)" (2000) (White Pony)
  • "Back To School (Mini Maggit)" (2000) (White Pony)
  • "Digital Bath" (2001) (White Pony)
  • "Minerva" (2003) (Deftones)
  • "Hexagram" (2003) (Deftones)
  • "Hole In The Earth" (2006) (Saturday Night Wrist)
  • "Mein" (2007) (Saturday Night Wrist)

EP-d[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Live"

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]