Berchtesgadeni Alpid

Allikas: Vikipeedia
Hochkönig vaadatuna lõunast

Berchtesgadeni Alpid (saksa: Berchtesgadener Alpen) on mäestik Põhja-Lubjakivialpides, nimetatud keskosas paikneva Berchtesgadeni järgi. Keskosa kuulub Berchtesgadener Landi kreisi Kagu-Baieris Saksamaal, samas kui külgnevad alad põhjas, idas ja lõunas on osa Austria Salzburgi liidumaast (Salzburger Land).

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Mäed ja järved[muuda | muuda lähteteksti]

Obersee (Königssee)

Kui Berchtesgadeni Alpide kõrgeim mägi on Hochkönig (2941 m) Austria poolel, siis tuntuim tipp on Watzmanni massiiv (2713 m), kõrguselt kolmas mägi Saksamaal. Mäestikku kuulub ka Obersalzbergi nõlv Berchtesgadenist idas, tuntud Adolf Hitleri endise Berghofi residentsi poolest. Maalilise südame moodustavad liustikujärv Königssee koos kuulsa Püha Bartolomeuse palverännukirikuga ja väiksem Obersee, mõlemad 1978. aastal loodud Berchtesgadeni rahvuspargi osad. Mäestikku kuuluvad ka liustikud nagu Blaueis, samuti Steinernes Meeri kõrgkarstiplatoo.

Tipud[muuda | muuda lähteteksti]

Berchtesgadeni Alpide massiivid ja tipud
Vaade Watzmannile ja Hochkalterile Kehlsteinhausist

Berchtesgadeni Alpide olulisimad tipud on (rühmad kõrguse järjekorras):

Piirid ja naaberrühmad[muuda | muuda lähteteksti]

Berchtesgadeni Alpid vaadatuna 10 000 m kõrguselt

Berchtesgadeni Alpid külgnevad järgmiste teiste Alpide mäerühmadega:

Berchtesgadeni Alpid on selle nime all kantud üldtunnustatud Ida-Alpide Alpiklubi klassifikatsiooni (AVE) kui mäerühm nr. 10 ja loetakse Põhja-Lubjakivialpide osaks.