Salzachöfen

Allikas: Vikipeedia
Kanjoni ülemine osa

Salzachöfen on kitsas kanjon Põhja-Lubjakivialpides Austria Salzburgi liidumaal. Lõhe on Salzachi jõe tekitatud, kui see Hageni ja Tenneni mägede vahelt läbi lõikab. Luegi kuru pakub marsruuti piki Salzachi jõge üle Salzachöfeni. Mõisteid Luegi kuru ja Salzachöfen kasutatakse mõnikord kogu kanjoni tähistamiseks vaheldumisi.

Kohta peetakse Austria loodusmälestiseks.

Salzachi jõe lähe on Kesk-Ida-Alpides ja see voolab läbi laia oru itta, enne kui pöörab põhja Berchtesgadeni Alpide suunas. Siin lõikab Salzach Hageni mägede (läänes) ja Tenneni mägede (idas) vahele kitsa oru ning lõpeb sügavalt sisselõigatud Salzachöfeniga. Kanjon oru kitsaimas kohas asub S-käänakul, kus Salzach voolab lühidalt itta, enne kui suundub läände ja voolab siis jälle põhja. Sellest punktist põhja poole voolab Salzach peamiselt läbi madalate orgude. Salzachöfen asub Halleini ringkonnas Golling an der Salzachist vahetult lõunas.

Juurdepääs[muuda | muuda lähteteksti]

Salzachöfen on turismiobjekt ja sinna pääseb mööda treppi ja rada maanteelt B159. Seal on zipline, mis ületab kanjoni suvekuudel.

Kärestikusõit on populaarne tegevus kuristiku kaudu, kuigi veed võivad olla reetlikud ja surmavad. Adolf Anderle põlvnemist Salzachöfenist 1931. aastal peetakse kärestikusõidu sünniks.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]