Salzkammerguti mäed

Allikas: Vikipeedia
Vaade Sankt Gilgenist üle Wolfgangsee

Salzkammerguti mäed (saksa keeles Salzkammergut-Berge) on Põhja-Lubjakivialpide mäestik Austria Salzburgi ja Ülem-Austria liidumaades. Need on saanud nime Salzkammerguti ajaloolise piirkonna järgi, mis on osa UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvast Hallstatt-Dachsteini / Salzkammerguti kultuurmaastikust.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Ida-Alpide Alpiklubi klassifikatsiooni järgi asuvad Salzkammerguti mäed (AVE 17a) Berchtesgadeni Alpidest ja Salzburgi linnast idas.

Põhjas on piiriks Austria Eel-Alpid punktide vahel, kus Salzachi ja Trauni jõed valguvad vastavalt Salzburgi ja Gmundeni juures eelmägedele. Idas moodustab piiri Ülem-Austria Eel-Alpidega Traun järvede vahel: Traunsee ja allavoolu koos Totesi mägedega Hallstätter See Dachsteini mägede jalamil. Lõunas kulgeb piir Hallstätter Seest Gosau orgu Gschütti mäekuruni ja sealt piki Rußbachi orgu alla, eraldades Salzkammerguti mäed Tenneni mägedest edelas, ja Lammeri oja Salzachi suubumisel Gollingi juures. Läänes kulgeb piir piki Salzachi jõge Lammeri suubumiskohast kuni Salzburgi linnani.

Kõrgeim tipp on Gamsfeldi mägi (2027 m) Gschütti mäekuru juures lõunas, ainus kahetuhandene mäestikus. Tuntuim mägi on siiski silmapaistev Schafberg (1782 m) Wolfgangsee ääres, juurdepääsu tipule pakub Schafbergi raudtee.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]