Apteegitilliravimid

Allikas: Vikipeedia

Apteegitilliravimid on hariliku apteegitilli alamliikide ja/või apteegitilli osade varieteetide kuivatatud viljad ja neist valmistatud pulbrid, tõmmised, ekstraktid ja eeterlikud õlid, mida kasutatakse taimesaaduste tervistavatele omadustele toetudes droogina.

Apteegitilli vilju kogutakse küpsemise algul. Ravimitoormeks kogutakse alguses soovitatavalt sarikate keskmises osas olevaid vilju 10–20 päeva varem kui äärmistes osades olevaid vilju ja/või lõigatakse kogu taim. Viljakobarad seotakse kokku kimpudeks ja riputatakse varjulisse kohta kuivama. Kui need on kuivanud, siis kolgitakse seemned välja, puhastatakse prahist ja säilitatakse õhukindlalt suletud nõus kuni 2 aastat.[1]

Euroopa farmakopöa eristab mõru apteegitilli kuivatatud vilju (foeniculi amari fructus) ja magusa apteegitilli kuivatatud vilju (foeniculi dulcis fructus).

Samuti eristatakse mõru apteegitilli eeterlikku õli (foeniculi amari aetherolum), mis peab sisaldama vähemalt 4% eeterlikku õli, ja magusa apteegitilli eeterlikku õli (foeniculi dulcis aetherolum), mis peab sisaldama vähemalt 2% eeterlikku õli.[2]

Eeterlik õli ja selle preparaadid on vastunäidustatud ülihappese gastriidi korral ja rasedatele. Puhast eeterlikku õli ei tohi anda väikelastele – õli võib põhjustada kõrispasmi ja hingeldust ning mõjutada kahjulikult väikelapse kesknärvisüsteemi.

Apteegitilli seemned[muuda | muuda lähteteksti]

Seemnetõmmis: 1 tl kuivatatud seemnetele valatakse peale 1 klaas keeva vett ja keedetakse veevannil 10 minutit, seejärel kurnatakse. Juuakse vajadusel 1/3–1/2 klaasi sooja tõmmist 3–4 korda päevas 15–20 minutit enne sööki. Ravikuuri kestuseks pakutakse kuni 2 kuud.[1]

Farmakoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Apteegitill väljutab kolesterooli. Apteegitillil on mikroobe hävitav, põletiku- ja krambivastane, südame pärgartereid laiendav, rahustav, söögiisu tõstev ja seedenäärmeid ergutav ning glomerulonefriidi korral ka valgukaotust ärahoidev toime.

Apteegitilliravimeid tarvitatakse glomerulonefriidi, südameneuroosi, vegetatiivsete vereringehäirete, stenokardia, alahappese gastriidi, mao- ja kaksteistsõrmikupõletiku, enterokoliidi, kõhugaaside, düsbakterioosi ja ka ülemiste hingamisteede haiguste raviks.

Ateroskleroosi ärahoidmiseks (kasutatakse seemneid, seemnepulbrit) ja rinnapiima rohkendamiseks.[1]

Antibakteriaalne toime[muuda | muuda lähteteksti]

Hariliku apteegitilli viljadest eraldatud eeterlikul õlil on antibakteriaalne toime mitmetele bakteritele: Escherichia coli, Bacillus megaterium, Staphylococcus aureus, E. coli 0157:H7 ja Listeria monocytogenes.

Hariliku apteegitilli alkoholi- ja vesiekstraktidel on antibakteriaalne toime Campylobacter jejuni ja Helicobacter pylori vastu.

Ühe teise uuringu käigus aga avastati, et apteegitilli eeterlikul õlil võib olla potentsiaali multiravimiresistentse Acinetobacter baumannii nakkuse tõrjes.[3]

Seentevastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Apteegitilii eeterlikul õlil on seentevastane: antimükobakteriaalne ja anticandidal toime. F. vulgare varreekstraktidel on Candida albicans seente vastane toime.

Eeterlik õli ei lase kasvada ja paljuneda Sclerotinia sclerotiorum'il, see annab lootust kaalumaks õli kasutamist biofungitsiidina. Eeterlik õli (teatud doosides) inhibeerib Aspergillum niger'it, Aspergillum flavus't, Fusarium graminearum'it ja Fusarium moniliforme.[3]

Antioksüdantne toime[muuda | muuda lähteteksti]

Antioksüdantne toime loetakse katsete põhjal aktiivseimaks metsikul apteegitillil.

Antitrombootiline toime[muuda | muuda lähteteksti]

Eeterlikul õlil ja anetoolil on (katsete põhjal) antitrombootiline toime.

Vähivastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Apteegitillil ja anetoolil on (katsete põhjal) immunomodulatoorne ja võimalik, et ka vähivastane toime – modulleerib nuclear transcription factor (NFkB). Anetool inhibeerib katsetes TNF-i indutseeritud rakulisi vastuseid, mis võib seletada toimet põletiku ja kartsinogeneesi supressioonis.

Põletikuvastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Hariliku apteegitilli metanooliekstrakti suukaudne manustamise (200 mg/kg) järgselt on teateid selle inhibeeriva toime kohta akuutsete ja subakuutsete põletikuliste ja IV tüübi allergilistele reaktsioonide (rakuvahendusliku reaktsiooni ehk rakuvahendusliku ülitundlikkuse korral põhjustavad T-rakud ja makrofaagid suhteliselt aeglast koehävingut) korral.

Östrogeenne toime[muuda | muuda lähteteksti]

Topeltpimeda randomiseeritud platseebokontrollitud uuringu käigus, mis vältas 12 nädalat, määrisid 38 idiopaatilise hirsutismiga naist oma nägu apteegitilli vilja alkoholiekstrakti sisaldava kreemiga, vastavalt 2%, 1% või 0%. 2% rühma naistel oli näokarvade kasvu vähenemine märkimisväärne. Östrogeenset toimet evib tõenäoliselt trans-anetool.

Toime katseloomadele[muuda | muuda lähteteksti]

Katsed laborirottidega on näidanud, et neile mõjub eeterliku õli manustamine veresuhkrut alandavana, liigsöömist ja düsmenorröad inhibeerivalt, osteoporoosi vältivalt ja seedeelundkonda kaitsvalt.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Tatjana Gorbunova, "Seedeelundite haiguste ravimine taimede abil", tõlkinud Kaljo Itra, lk 101–102, ISBN 985 60 705 8
  2. Ain Raal, "Maailma ravimtaimede entsüklopeedia", lk 365, Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2010
  3. 3,0 3,1 3,2 Manzoor A. Rather, Bilal A. Dar, Shahnawaz N. Sofi, Bilal A. Bhat, Mushtaq A. Qurishi, Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety, Arabian Journal of Chemistry, 30. aprill 2012, veebiversioon (vaadatud 18.05.2015)(inglise keeles)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvameditsiinis ja teadusuuringutes
Meditsiiniliselt olulise taimena – tervistava mõju väited
Foeniculum vulgare Miller
Foeniculum vulgare subsp. vulgare var. dulce (magus apteegitill)