Allar Jõks

Allikas: Vikipeedia

Allar Jõks (sündinud 18. märtsil 1965 Tartus) on Eesti jurist, endine kohtunik ja õiguskantsler.

Ta oli üks kandidaate 2016. aasta Eesti presidendivalimistel.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Allar Jõks on lõpetanud 1983. aastal Kullamaa Keskkooli ja 1991. aastal Tartu Ülikooli õigusteaduskonna.

Aastatel 1991–1995 töötas ta Lääne Maakohtus kohtuniku ja kohtu esimehena. Aastatel 1995–2001 oli Allar Jõks Tallinna Ringkonnakohtu kohtunik, samal ajal oli ta ka Eesti Kohtunike Ühingu esimees.

Õiguskantsler[muuda | muuda lähteteksti]

2001. aastal nimetati ta president Lennart Meri ettepanekul õiguskantsleriks. 2007. aasta detsembris esitas president Toomas Hendrik Ilves Allar Jõksi järgmiseks seitsmeaastaseks ametiajaks õiguskantsleri kandidaadiks. Allar Jõksi toetuseks tegid ühisavalduse neli väiksemat Riigikogu fraktsiooni. 18. detsembril 2007 toimunud salajasel hääletusel anti Jõksi vastu 56 häält ja tema poolt 36 häält. Erapooletuid ei olnud. Allar Jõksi ametiaeg õiguskantslerina lõppes 7. märtsil 2008. 2. aprillil 2009 läks ta tööle advokaadibüroosse Sorainen[1].

Õiguskantslerina nõudis Allar Jõks EL-iga liitumisel rahvahääletusele pandud põhiseaduse muudatusse põhiseaduse kaitseklausli lisamist, mis sätestab Eesti põhiseaduse põhimõtete ülimuslikkuse Euroopa Liidu õiguse ees.

Õiguskantslerina oli Allar Jõks üks neist, kes sõnastas Eesti-Vene piirilepingu preambulis viite Tartu rahule.

Pärast õiguskantsleri ametiaja lõppemist on Jõks töötanud ÜRO mandaadiga eksperdina kaheksas riigis ning nõustanud sealseid valitsusi demokraatia pidurite eemaldamisel ja inimõigusi kaitsvate institutsioonide ülesehitamisel.

2016. aasta presidendivalimised[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast seda, kui 14 tuntud ühiskonnategelast olid teinud avaliku pöördumise tema toetuseks, teatas Allar Jõks 23. mail 2016 soovist kandideerida Eesti Vabariigi presidendiks.[2][3] 24. septembril sai Allar Jõks Valimiskogu esimeses voorus Riigikogus kõige rohkem hääli (83) ja pääses teise vooru. Seal sai ta 134 häält, jäädes küll Siim Kallasele alla, kuid kumbki ei osutunud valituks. Jõks loobus edasisest kandideerimisest.

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Allar Jõksi vend oli kunagine riigikohtunik Henn Jõks.

Allar Jõksi abikaasa on Eesti Loodusmuuseumi direktor Heidi Jõks. Neil on ühine poeg Herman (sündinud 2019. aastal). Varasemast abielust on Allar Jõksil poeg Jonatan (sündinud 1990. aastal).[5]

Jõks on püstitanud Haapsalu rajooni rekordi 800 meetri jooksus.[6] Ta mängib tennist[7] harrastab jalgpalli ja joogat.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]