Aconcagua

Allikas: Vikipeedia
Aconcagua
Kõrgus 6960 m
Asukoht Argentina
Ahelik, mäestik Andid
Esmavallutamine 1897(Matthias Zurbriggen)
Koordinaadid 32° 39′ 12″ S, 70° 0′ 42″ W
Aconcagua (Argentina)
Aconcagua
Argentina

Aconcagua on Andide, kogu Ameerika ning läänepoolkera kõrgeim mägi. Ta asub Lõuna-Ameerikas Argentinas, 15 km kaugusel Tšiili piirist ja 112 km kaugusel loodes Tšiili pealinnast Santiagost. See on ühtlasi maailma kõrgeim mägi väljaspool Aasiat. Kõrgus 6960 meetrit[1].

Mäe nime päritolu on teadmata. On oletatud, et see tuleb maputše keelest või ketšua keelest.

Mägironimise mõttes ei ole Aconcagua keeruline mägi. Siiski tuleb arvestada mägihaigusega, sest õhurõhk tipus on üksnes 40% sellest, mis on merepinnal. Sellepärast nõuab mägironimine aklimatiseerumist, milleks on mäel hulk sobivaid laagripaiku. Kuid lisahapnikku ei peeta vajalikuks.

On tõenäoline, kuid mitte kindel, et inkad tõusid Aconcaguale juba enne eurooplaste tulekut. On teada, et inkad ronisid kõrgete mägede otsa, näiteks 6739 m [1] kõrguse Llullaillaco vulkaani tippu Tšiili ja Argentina piiril põhja pool Atacama kandis. Aconcagual on avastatud edelanõlval 5400 m kõrgusel inka muumia. 1947 avastati Aconcagua põhja- ja lõunatipu vahelisel harjal guanako luustik ja on kahtlane, kas guanako omapäi nii kõrgele roniks.

Tipputõusud[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene teadaolev inimene, kes Aconcaguale tõusis, oli šveitslane Matthias Zurbriggen 12. veebruaril 1897. Ta tõusis tippu mööda selle põhjakülge. Lõunakülg on ronimiseks raskem, sest ta on järsem ja sealne kliima on niiskem.

Noorima teadaoleva isikuna tõusis mäele 10-aastane Matthew Moniz (USA) 16. detsembril 2008. Vanima teadaoleva inimesena tõusis mäele 87-aastane Scott Lewis 26. novembril 2007.

Väliseestlaste tipputõusud[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1995 – Rein Grabbi[2]

Eesti alpinistide tipputõusud[muuda | muuda lähteteksti]

Üllar Põld ja Enn Nõmmik 6. veebruaril 1997 mäe tipus. Jaan Künnapi foto

Põhiallikas:[2]

Eesti naisalpinistide tipputõusud[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]