Windows Phone

Allikas: Vikipeedia
Windows Phone
Ettevõte/arendaja Microsoft Corporation
OS-i tootepere Windows CE(WP7.X) Windows NT(WP8)
Stabiilne väljalase 8.1 (8.10.15148.160) / 2. juuni 2015
Saada olev(ad) keel(ed) 25 keeles
Toetatud platvormid Silverlight, XNA
Veebisait windowsphone.com

Windows Phone on Microsofti toodetav mobiilsideseadmete operatsioonisüsteem. Erinevalt eelkäijatest (Windows Mobile) on Windows Phone loodud pigem tava- kui ärikasutajale. See jõudis Euroopas, Singapuris, Austraalias, Uus-Meremaal, USAs, Kanadas, Mehhikos ja EPAL-i piirkonnas turule 2010. aasta teisel poolel ning Aasias 2011. aastal.

Windows Phone'is on kasutusel Microsofti (toona) uus kasutajaliides Metro, kus on ühendatud nii Microsofti enda teenused kui ka teiste tootjate tarkvara.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Arendamine[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aastal plaaniti suurt uuendust Windows Mobile'i platvormile koodnimega Photon. Töö kulges aeglaselt ja projekt katkestati. 2008. aastal suunas Microsoft Windows Mobile'i arendajad alustama tööd uue mobiilse operatsioonisüsteemiga. Toode avalikustati 2009. aastal Windows Phone'i nime all.

Windows Phone 7.5 – Mango[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta veebruaris tutvustas Steve Ballmer Mobile World Congressi üritusel mahukat Windows Phone 7 uuendust, mis sisaldas Internet Explorer 9, Twitteri integratsiooni, multitegumtöö funktsiooni kolmanda osapoolte rakendustel ja juurdepääsu Windows Live SkyDrive'i teenusele.

Funktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Kasutajaliides[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Phone'il on uus kasutajaliides, mis põhineb Microsofti Windows Phone'i disainilahenduse süsteemil koodnimega Metro. Avakuva (Start Screen) koosneb reaalajas uuenevatest ruudukestest. Ruudukesed viivad erinevate rakenduste ja funktsioonideni (näiteks kontaktid, veebilehed, meedia). Kasutajad saavad ruudukesi lisada, ümber tõsta, eemaldada. Ruudud uuenevad reaalajas – näiteks kuvavad need lugemata e-kirjade arvu või ilmateadet.

Windows Phone'is on kasutusel mitmikpuutetehnoloogi. Vaikimisi on Windows Phone kasutajaliides tumedat värvi, mis aitab akut säästa (OLED-ekraanidel ei eraldata täiesti mustadele pikslitele taustavalgust). Kasutajad saavad valida nii lihtsalt heleda kui ka mitut värvi kujundusteemade vahel.

Teksti sisestamine[muuda | muuda lähteteksti]

Teksti sisestatakse virtuaalse klaviatuuriga, kuhu on sisse ehitatud emotikonid, õigekirjakontroll ja ka sõnade äraarvamine.

Sõnumid[muuda | muuda lähteteksti]

Sõnumid jaotuvad mitmesse gruppi. Samamoodi nagu saab vaadata tavalisi tekstsõnumeid, võimaldab Windows Phone kergesti suhelda ka Windows Live Messengeris kui ka Facebook Chatis. Tekstsõnumeid on võimalik koostada ka hääletuvastusfunktsiooni abil.

Veebibrauser[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Phone 7.5 sisaldab veebibrauserit Internet Explorer Mobile, mis põhineb Internet Explorer 9-l. Internet Explorer võimaldab veebilehti lisada lemmikute sekka ja kuvada neid koduekraanile. Veebibrauser võimaldab avada korraga kuus vahelehte, mida on võimalik laadida paralleelselt. Teiste funktsioonide seas on ka mitmikpuute võimalus, sujuv suumimine, piltide salvestamine, veebilehtede jagamine e-postiga ja sõnaotsing otse veebilehelt.

Kontaktid[muuda | muuda lähteteksti]

Kontakte on võimalik sisestada nii käsitsi kui ka importida Facebooki, Twitteri kui ka LinkedIn'i (varem ka Windows Live'i kontaktide) kaudu. Kuvada saab suhtlusvõrgustike veebiuuendusi (sh pilte). Kasutajal on võimalik uuendada lihtsalt oma staatust või sisselogitult Bingi või Facebook Placesi kaudu.

E-post[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Phone toetab Hotmaili, Exchange'i, Yahoo! Maili ja Gmaili teenuseid. Samuti on võimalik kasutada POP- ja IMAP-protokolli. Nende teenuste kaudu on võimalik sünkroonimine ka kontaktide ja kalendri vahel. Kasutajatel on võimalik otsida e-kirju pealkirja, kirja sisu, saatja või saajate järgi.

Multimeedia[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Phone'i on sisseehitatud rakendus Zune, mis võimaldab sünkroonimist PC ja Windows Phone'i vahel. Multimeedia on jaotatud kahte ossa: muusika ja videod ning fotod. "Muusika + Videod" annab kasutajatele juurdepääsu muusikale, videotele, järelvaatamisele. Phone Marketplace'ist saab osta muusikat. Kasutajatele kuvatakse ka esitaja elulugu ja fotod. "Fotod" näitab kasutajale nii telefoniga pildistatud pilte kui ka Facebooki ja Windows Live'i fotoalbumeid.

Failivormingute tugi[muuda | muuda lähteteksti]

Helifailivormingutest on toetatud WAV, MP3, WMA, AMR, AAC/MP4/M4A/M4B ja 3GP/3G2 standardid. Videofailivormingutest on toetatud WMV, AVI, MP4/M4V, 3GP/3G2 ja MOV (QuickTime) standardid. Võimalik on esitada AVI vormingut, kuna toetatud on DivX-i ja Xvidi koodekid. Pildifailivormingutest on toetatud JPG/JPEG, PNG, GIF, TIF ja BMP.

Mängud[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Phone sisaldab Xbox Live'i, mis toob Xbox 360 funktsioonid ka telefoni (nt kasutaja avatar, mänguskoorid, suhtlemine Xbox Live'i sõpradega jms). Toetatud on turn-based mitmikmängud, reaalajas mitmikmängud lisatakse tulevikus.

Marketplace[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Phone Marketplace'i kasutatakse muusika, video ja muude tootjate rakenduste ostmiseks ja allalaadimiseks telefoni. Marketplace on kättesaadav Zune'i tarkvara kaudu nii telefonides kui ka PC vahendusel.

Riistvara[muuda | muuda lähteteksti]

Microsoft on öelnud, et süsteeminõuded on "ranged, aga õiglased", ka tarkvara kasutatavus on suurepärase kõikides telefonides.

Windows Phone seadme miinimumnõuded
Mahtuvustundlik, 4 puutepunktiga ekraan koos WVGA (800x480) resolutsiooniga
1 GHz ARM v7 Cortex/Scorpion
DirectX9 toega graafikakaart GPU
256 MB RAM koos vähemalt 8 GB mäluga
Kiirendusmõõtur koos kompassiga, valgusandur, kaugusandur ja A-GPS
5-megapiksline kaamera koos LED-välguga, 720p video salvestus
FM-raadio
6 füüsilist nuppu: tagasi, Start, otsing, kaamera, sisse/väljalülitamisnupp, helitugevusnupp

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]