Tüümuse epiteelirakud

Allikas: Vikipeedia

Tüümuse epiteelirakud (inglise keeles thymic epithelial cells) on paljude selgroogsete valdavalt tüümuse mikrokeskonna toeskoes leiduv ja toimiv rakutüüp.

Tüümuse epiteelirakkude areng, anatoomia, morfoloogia, histoloogia, patoloogia ja apoptoos võivad erineda nii liigiti, indiviiditi kui ka arenguastmeti.

Tüümuse epiteelirakud diferentseeruvad tüümuse epiteeli ühised eellasrakkudest (tüvirakkudest) (common thymic epithelial progenitor/stem cells; TEPCs) tüümuse koore epiteelirakkudeks (cTECs) ja tüümuse säsi epiteelirakkudeks (mTECs).

Tüümuse epiteelirakkude ja tümotsüütide interaktsioonide osalusel areneb välja tüümuse vastav funktsioneeriv rakupopulatsioon. Tüümuse epiteelirakud reguleerivad T-rakkude arengut, ekspresseerides ja esitledes 'oma'-antigeene peamise koesobivuskompleksi molekulidele ja autoimmuunsuse regulaatorit (AIREt) ning osalevad tuumorinekroosifaktori alfa retseptorite superperekonna (TNFRSF) 'liikmete' ekspressioonis.

Tüümuse koore epiteelirakud (cTECs) edastavad diferentseerumissignaale, reguleerivad T-lümfotsüütide migratsiooni ja populatsiooni kasvu ning sooritavad CD4+CD8+ tümotsüütide positiivse selektsiooni jpm.

Tüümuse säsi epiteelirakkude (mTECs) funktsioonideks on tõenäoliselt immunoloogilise tolerantsuse loomine.

Tüümuse epiteelirakud toodavad bioloogiliselt aktiivse tsingi olemasolul tümuliini ja sünteesivad glükokortikosteroide.

Tüümuse epiteelirakud eritavad kemokiini CXCL12.

Kemoresistentsed lümfoomirakud[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Onkoteraapia
 Pikemalt artiklis Vähirakk

Hiirte lümfoomi mikrokeskkonna uuringud on tuvastanud, et manustatud doxorubicinum indutseerib hiire tüümust ekspresseerima rohkem tsütokiini IL-6 ja TIMP metallopeptidaasi inhibiitor 1-e, mis katsete tulemuste valguses kaitsevad vähirakke nimetatud aine hävitava toime eest, peamiseks lümfoomirakkude kaitseorganiks rindkereõõne keskosas, kus paiknevad süda, söögitoru ja hingetoru ning lümfikudede kõrval, oli tüümus. Kuna indutseeritud lümfoomiga (süstelahus) katsealustel hiirtel tuvastati kemoteraapia agensi poolt puutumata jäänud lümfoomirakke rohkelt just tüümuses arvatakse, et tüümuse epiteelirakkude poolt eritatavad faktorid moodustavad kaitsebarjääri osade kemoteraapias kasutatavate keemiliste ainete vastu.[1]

Patoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Tüümuse epiteelirakkude patoloogiaga seostatakse inimestel mitmete kasvajate teket, nagu tümoom.

Rakukultuurid[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Tüümuse epiteelirakkude kultuurid

Laste ja laboriloomade tüümuste epiteelirakkude kultuure kasutatakse tüümuse rakuliinide tootmiseks ja teadusuuringute läbi viimiseks.[2][3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. The Jackson Laboratory, Thymus Mediates Cancer Cell Chemo-resistance, 15. november 2010, veeboversioon (vaadatud 30.11.2014.a.)(inglise keeles)
  2. Röpke C., Thymic epithelial cell culture. Lühikokkuvõte., Microsc Res Tech. 1. august 1997;38(3):276-86., veebiversioon (vaadatud 25.12.2014.a.)(inglise keeles)
  3. Seach N, Hammett M, Chidgey A., Isolation, characterization, and reaggregate culture of thymic epithelial cells. Lühikokkuvõte., Methods Mol Biol. 2013;945:251-72. doi: 10.1007/978-1-62703-125-7_15., veebiversioon (vaadatud 25.12.2014.a.)(inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Patoloogia